środa, 17 grudnia 2014

Pierniczki alpejskie z powidłami śliwkowymi




Ciągle pozostaję w klimacie świąteczno - piernikowym.

Tym razem upiekłam piernik w wersji mini, czyli pierniczki alpejskie z powidłami śliwkowymi.

Już przed skosztowaniem wiedziałam, że muszą smakować wybornie, ale ostateczny efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.
Pierniczki alpejskie własnej produkcji, to jedne z najlepszych pierniczków, jakie kiedykolwiek upiekłam i jakie mieliśmy przyjemność kosztować.

Puszyste, aromatyczne, korzenne, mięciutkie, smakiem do złudzenia przypominające, te które od wielu lat znamy ze sklepu. Ich wielką zaletą jest, to że nie wymagają leżakowania, gotowe są do jedzenia zaraz po upieczeniu.

Okrzyknęliśmy je, pierniczkami idealnymi i z pewnością, nie jest to określenie przyznane im na wyrost, bo pierniczki "wyparowały" tak szybko jak się pojawiły, a przecież do świąt jeszcze kilka dni.. 
Nooo trudno, trzeba będzie zrobić powtórkę, tym razem, z podwójnej ilości składników;)

Składniki:
  • 250g mąki
  • 100g miodu
  • 60g masła
  • 60g cukru
  • 50g śmietany (12%/16%)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 0.75 łyżeczki sody oczyszczonej
  • słoik powideł śliwkowych
Miód przelać do garnuszka.
Dodać przyprawę do piernika i kakao.
Zagotować.
Zdjąć z gazu.
Dodać masło.
Mieszać do rozpuszczenia.
Wystudzić.
Śmietanę wymieszać z sodą, odstawić do momentu aż zacznie się pienić.
Białka ubić z cukrem na pianę.
Do piany dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając.
Dodać mąkę, śmietanę i miodową masę.
Zmiksować.
Ciasto włożyć z miską do lodówki na całą noc by zgęstniało.
Następnego dnia, ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy.
Foremkami wycinać kształty.
Na środek jednego pierniczka, łyżeczką układać odrobinę powideł.
Przykryć drugą częścią ciasta.
Ciasto lekko docisnąć palcami wokół powideł.
Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki piec ok. 10 minut w 180C.
Po wystudzeniu udekorować czekoladą, lukrem lub polewą. 
Ja swoje ozdobiłam czarną i białą czekoladą oraz cukierkami.









 

Słodki Prezent Korzenne przysmaki Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta Wigilia 2014 Świąteczne słodkości!

11 komentarzy:

  1. Antenka, jak ty piszesz, że są takie jak znamy ze sklepu, i w tym momencie cała się czerwinię, bo jestem wielbicielką sklepowowych alpejskich, to uważam, że w przyszłym roku, Kasia musi wypróbować przepis. Sama nie wiem po co, bo łatwiej jest kupić, ale ostatnio sama siebie nie rozumiem :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jednak, co domowe to domowe:)
      Poza tym, ze sklepu mam paczkę, a w tym przypadku ilości hurtowe:D:D:D:D

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alpejskie, to ulubione mojego męża, więc wypróbować muszę. Konieczne! Pozdrawiam serdecznie i zalegle, ale zaglądam regularnie, niestety na komentarze czasu brak:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszą partię pierniczków już upiekłam. Podoba mi pomysł z powidłami. W weekend chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie popijam herbatkę więc poczęstuję się kilkoma :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam bardzo podobne :) to prawda - nie warto się ograniczać, bo znikają błyskawicznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anetko, czy możesz odpisać na pytania zadane pod przepisem na Placek Czeski?

    OdpowiedzUsuń
  8. podobne do tych ze sklepu? to muszę je spróbować :)

    OdpowiedzUsuń