Jesień, to nie tylko czas na dynię, ale najlepsza pora na jabłka.
Dlatego i u mnie, jak co roku, nie mogło zabraknąć, jednego z najlepszych ciast świata - szarlotki:)
Szarlotka z kajmakiem, to bez wątpienia jedna z moich ulubionych i najlepszych szarlotek, jakie kiedykolwiek "wyprodukowałam":)
Chyba nikogo nie muszę przekonywać do tego, że połączenie kwaśnych jabłek, cynamonu, słodkiego kajmaku, chrupiących orzechów i masła orzechowego, to wybitne połączenie?
Ojjjjjjjjj taaaaaaak!:)
Zapraszam wszystkich, na moją ukochaną, boską w smaku, rozpływającą się w ustach i wodzącą na pokuszenie - szarlotkę z kajmakiem:)
Cud, miód i orzeszki!
Na ten jesienny czas, polecam również:
szarlotkę z budyniem,
szarlotkę biszkoptową,
szarlotkę serową,
szarlotkę z dynią i nutą pomarańczy,
mini szarlotki
Wszystkie moje, wszystkie wyjątkowe, wszystkie pyszne:)
Składniki:
ciasto
- 400g mąki ( u mnie 200g żytniej)
- 200g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 50g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego ( u mnie domowy)
- ok. 12 łyżek zimnej wody
- 2kg jabłek (najlepsza szara reneta)
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250g masy kajmakowej
- 2 łyżki masła orzechowego crunchy (u mnie domowe)
- orzechy laskowe do dekoracji
- cukier puder + cynamon do posypania
Ciasto podzielić na dwie części.
Włożyć do worka, schować do lodówki do schłodzenia.
Jabłka obrać, pokroić w plastry.
Jabłka skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem i wymieszać.
Masę kajmakową i masło orzechowe podgrzać na gazie (uważać żeby się nie przypaliło).
Pierwszą częścią ciasta wylepić dno blaszki (blaszka wyłożona papierem do pieczenia).
Masą kajmakową posmarować ciasto.
Na warstwie kajmaku ułożyć trzy rzędy jabłek (jabłka kłaść jedno na drugie by tworzyły równe kopczyki).
Na jabłka zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
Ciasto piec 50-60 minut w 180C (ciasto ma być rumiane).
Gotowe ciasto wystudzić.
Wystudzoną szarlotką posypać cukrem pudrem, cynamonem i posiekanymi orzechami laskowymi.
Lubię szarlotkę i robię ją w różnych wersjach, ale takiej nie znałam. Wygląda doskonale:)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie:) chętnie wypróbuje przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita!
OdpowiedzUsuńSuper połączenie smakowe! Z kajmakiem szarlotki jeszcze nie próbowała. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńPowiem tylko jedno słowo - boskie!
OdpowiedzUsuńMniam wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńMmm wypasiona szarlotka :)
OdpowiedzUsuńSzarlotki obok serników należą do moich ulubionych ciast. Teraz patrząc na Twoją szarlotkę nie mogłam opanować śliny. Wygląda obłędnie pysznie ...
OdpowiedzUsuńporuszyłaś wszystkie moje zmysły ;) cudo!
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam szarlotki..musze to nadrobic.
OdpowiedzUsuńCudowności! Kajmak to jeden z moich faworytów, jeżeli chodzi o dodatki... do czegokolwiek. Placków, do środka ciasta, do gorącej owsianki. Kupuję tę wersję jabłecznika, bez dwóch zdań! :)
OdpowiedzUsuńjabłka i kajmak, to połączenie, które nie może się nie udać :-)
OdpowiedzUsuńale bajeczna :) wpraszam sie na kawałeczek bo ja ostatnio jestem antytalent cukierniczy :(
OdpowiedzUsuńgdyby tylko moje gospodarstwo domowe było większe, zaraz bym skleiła takie ciacho. wysmienite składniki. Nic dodać, ani ująć. Boskie !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Pieknie wyglada - ;)
OdpowiedzUsuńCzy naprawdę w cieście nie ma jajek?
OdpowiedzUsuńNie dodaje sie tu jaj???
OdpowiedzUsuń54 year-old Paralegal Benetta Rixon, hailing from Clifford enjoys watching movies like Doppelganger and Metal detecting. Took a trip to Timbuktu and drives a Sierra 3500. moj link
OdpowiedzUsuńSuper wpis!
OdpowiedzUsuń