niedziela, 19 października 2014

Makaron z wieprzowiną, groszkiem cukrowym i warzywami



To, że kocham wszelkie kombinacje makaronowe i mogłabym jadać kluchy każdego dnia, to już pewnie dobrze wiecie;)

Poza klasycznym bolognese czy carbonarą, ukochałam sobie metodę stir fry i pichcę w ten sposób namiętnie przynajmniej raz w tygodniu;)

Dzisiaj, co prawda, nie użyłam chińskiego makaronu, sięgnęłam po zwykłe, pszenne tagliatelle. 
To jednak zupełnie nie wpłynęło na smak całości, bo makaron wyszedł naprawdę boski!:)
Kocham połączenie, soczystego, dobrze przyprawionego mięsa, z dużą ilością chrupiących warzyw i słodkim groszkiem cukrowym.
Ideał smaku!

Składniki:

mięso
  • 250g wieprzowiny ( u mnie łopatka, ale może być karkówka, albo schab)
  •  3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
makaron 
  • 250g makaronu tagliatelle
  •  250g groszku cukrowego
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • biały kawałek pora
  • 4-5 liści kapusty pekińskiej
  • 0.4 papryczki chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 0.4 pęczka pietruszki
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • ok. 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek słodkiego sosu chili
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego do smażenia
Mięso pokroić w kostkę, doprawić i mocno podsmażyć.
Czosnek i papryczkę chili posiekać, imbir zetrzeć.
Czosnek, papryczkę i imbir podsmażyć na rozgrzanym oleju sezamowym.
Dodać pokrojoną paprykę, różyczki brokuła, pokrojoną w słupki marchewkę i groszek cukrowy.
Doprawić sosem sojowym i sosem chili.
Warzywa smażyć na dużym ogniu kilka minut.
Podsmażone warzywa wymieszać z mięsem i ugotowanym makaronem.
Całość trzymać na ogniu jeszcze ok. 2 minuty.










7 komentarzy: