piątek, 24 października 2014

Chlebek dyniowo - cytrynowy



Jako wielka fanka słodkich dyniowych wypieków, każdej jesieni kombinuję z ciastami z jej dodatkiem.

Do upieczenia tego dyniowo - cytrynowego chlebka natchnęła mnie Bayaderka, która zamieściła u siebie tak apetyczne zdjęcia swojego ciasta, że śniłam o nim w nocy;) 

To bez dwóch zdań, bardzo jesienny wypiek, cudownie pachnący cytrusami i cynamonem.

 Przepis na ten chlebek ( w oryginale dyniowo- pomarańczowy), lekko zmodyfikowałam i szybciutko mogliśmy się cieszyć smakiem i zapachem tego smacznego ciasta.

Potwierdzam, że chlebuś wychodzi wspaniały:  idealnie puszysty, lekki jak puszek, a przy tym wilgotny!
Takie ciasta lubimy najbardziej:) 
Ciasto ideał!

Składniki:
  • 300g mąki
  • 150g pure z dyni
  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • 150g cukru
  • 60g rodzynek
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.3 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki rumu lub innego alkoholu 
lukier
  • sok z 0.5 cytryny
  • 0.5 szklanki cukru pudru
dodatkowo
  • skórka kandyzowana do posypania ciasta
Cytrynę zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20 minut).
Cytrynę odcedzić, zmiksować blenderem.
Pure z cytryny połączyć z pure z dyni. 
Masło rozpuścić i wystudzić.
Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na ok. 10 minut, odcedzić.
Odcedzone rodzynki obtoczyć w 1 łyżce mąki.
Jajka ubijać ok. 5-6 minut powoli wsypując cukier.
Do jajek dodać pure z dyni i cytryny.
Dodać rodzynki i skórkę kandyzowaną.
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, szczyptą soli, cynamonem i przyprawą korzenną. 
Mąkę połączyć z masą jajeczną, wystudzonym masłem i alkoholem.
Całość wymieszać tylko do połączenia składników.
Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Chlebek piec w 180C ok. 50 minut.
Upieczone ciasto wystudzić, polać lukrem i posypać skórką kandyzowaną.













11 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie. I ten cudowny lukier:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz mi się będzie ciacho śniło po nocach! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wyszedł ten chlebek! aż mi się chce jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boski chlebek, taki świąteczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo inspirujacy blog kulinarny.
    Zaintrygowala mnie znaleziona tutaj informacja dotyczaca liczby pierogow jakie mozna uzyskac z podanej ilosci maki.
    Czesto robie pierogi i oczywiscie ta liczba bywa rozna, ale zawsze wychodzi ok 50 pierogow z 0,5kg maki.
    Jak to mozliwe, ze Tobie udaje sie uzyskac prawie 2 razy wiecej?
    Anna K

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda smakowicie! bardzo lubię przemycać dynię w wypiekach! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny placuszek :) połączenie dyni i cytryny podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudo, wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń