czwartek, 7 sierpnia 2014

Ciasto ze śliwkami i kokosową, różową bezą



W sezonie owocowym, nie ma dla mnie nic lepszego!

Lato, co rusz rozpieszcza nas swoimi dobrodziejstwami.

Gdy nie ma już truskawek, jagodowy sezon również ma się ku końcowi, nic nie dorówna takiemu ciachu ze śliwkami.

Przepyszne, półkruche ciasto z wykorzystaniem dużej ilości  dojrzałych, śliwek węgierek, pod kokosową, różową, bezową chmurką, która swój kolor zawdzięcza dodatkowi kisielu.

Mmmmmmmmmmm.. mówię Wam, poezja!:)

Składniki:

ciasto
  • 2.5 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 200g masła
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
dodatkowo 
  • ok. 800g - 1000g śliwek węgierek
beza
  • 6 białek
  • 100g cukru
  • 50g wiórek kokosowych
  • 1 opakowanie kisielu (u mnie malinowy)
Ciasto zagnieść.
Wylepić nim dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakłuć widelcem.
Podpiec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170C.
Śliwki pozbawić pestek, pokroić w ćwiartki.
Na podpieczonym spodzie ułożyć warstwę śliwek.
Zrobić bezę.
Białka ubić na sztywno.
Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając (masa ma być błyszcząca).
Pod koniec ubijania dodać kisiel i wiórki kokosowe.
Bezę wyłożyć na warstwę śliwek.
Ciasto piec w 170C ok. 40 minut.
Upieczone ciasto wystudzić.










9 komentarzy:

  1. No tak, masz rację. Nie ma nic lepszego w taka pogodę jak pyszny kawałek ciasta. Twoje ze śliwkami jest jak najbardziej odpowiednie, bo pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Różowa beza prezentuje się wyśmienicie! Obłędne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda to ciasto! *.*
    Znakomity przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. lato nas cudownie rozpieszcza :D można w sezonie szaleć po prostu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. oj! ciast Ci wyszło jak marzenie! wiele bym dała za chociaż kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam. Na jakiej blaszce pani piekła to cudowne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  7. Już dwa razy robiłam to ciasto lecz nie wyszła mi beza. Ledwo zakrywa śliwki. Kisiel oczywiście daje pani tylko jako proszek.

    OdpowiedzUsuń