wtorek, 5 sierpnia 2014

Colesław z ananasem i orzechami włoskimi



Pyszna surówka z młodej kapusty, z dodatkiem soczystego ananasa, żurawiny i uprażonych orzechów włoskich.

Ta wersja surówki colesław, to jedna z najlepszych surówek, jakie miałam przyjemność jeść do tej pory.

Chrupiąca i soczysta, pełna smaku.
Rewelacyjna!

Szczerze polecam!

Przepis pochodzi z niezawodnej Kwestii Smaku.


Składniki:
  •  0.4 główki młodej kapusty
  • 1-2 garście żurawiny (suszonej)
  • 0.3 szklanki orzechów włoskich
  • 0.4 ananasa
  • pęczek szczypiorku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
sos
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego (lub 1/2 łyżeczki octu winnego)
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
Kapustę obrać z zewnętrznych liści. 
Wykroić 1/4  główki.
Cienko posiekać. 
Doprawić solą  i świeżo zmielonym pieprzem.
Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do namoczenia.
Ananasa obkroić ze skóry, przekroić pionowo na 4 części, wykroić głąb ze środka, miąższ pokroić na plasterki. 
Orzechy zrumienić na suchej patelni. 
Szczypiorek posiekać. 
Ananasa, orzechy, szczypiorek oraz odcedzoną żurawinę dodać do kapusty. 
Połączyć składniki sosu i wymieszać ze składnikami sałatki. 










Sałatka zamiast kanapki! Płaski brzuch- posiłki dietetyczne Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

5 komentarzy:

  1. A jaki sos do niej fajny:-) Skorzystam z pomysłu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe urozmaicenie klasyki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł. Z ananasem i orzechami jeszcze nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy może być lepsza surówka? Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. no te ziemniaczki w tle. Boskie ! :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń