niedziela, 13 lipca 2014

Kurczak pieczony wg M. Gessler




W jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji,  M. Gessler zaproponowała, ciekawą marynatę do kurczaka.

Postanowiłam skorzystać z przepisu i sprawdzić jak będzie smakował taki kurczak.
Nie zawiodłam się, gorąco polecam ten przepis.

Kurczak wyszedł kruchutki, delikatny i niesamowicie soczysty.
Dość ostra marynata sprawiła, że mięso było bardzo aromatyczne. 

Kurczak był równomiernie doprawiony i z zewnątrz i w środku, a nie tak jak, to się przeważnie zdarza, jedynie skórka ma jakiś smak, a cała reszta jest tak naprawdę bez smaku.

Z pewnością częściej będę wracać do receptury M. Gessler, bo wszystkim domownikom, kurczak bardzooooooooooooooo smakował.

Składniki:
  • 1 kurczak (najlepiej taki w okolicach 1.2kg)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki lubczyku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego
  • 0.5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 0.5 słoiczka musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
Kurczaka zalać zimną wodą i moczyć go przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem (najlepiej ok. 12h).
Zioła, przyprawy, musztardę, sok z cytryny i roztarty czosnek wymieszać.
Powstałą marynatą natrzeć kurczaka ( i z zewnątrz i wewnątrz).
Kurczaka odstawić w chłodne miejsce na najlepiej na kilka godzin.
Kurczaka piec w 180C ok. 1.5-2 godzin ( w zależności od wagi). 
Kurczaka można upiec na ruszcie.
Od czasu do czasu polewać mięso powstałym sosem.







 

13 komentarzy:

  1. Też zapisuję ten przepis tylko dodam mniej ostrej papryki bo mam malca w domu.

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi sie ta marynata, ma wszystkie przyprawy,które lubię, a i za ostrą wersją przepadamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, aż ślinka cieknie! Na pewno wypróbuję, zwłaszcza, że z mięs jadam praktycznie tylko drób ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za Gessler, ale kurczak pysznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym takiego kurczaczka, zwłaszcza, jak ma taką mocno przyrumienioną skórkę jak na zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurczak wygląda rewelacyjnie i bardzo chciałbym go zrobić, ale bardzo nie lubię Gesslerowej :/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda rewelacyjnie. I wcale nie skomplikowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale obiadek! Aż zgłodniałam, pomimo późnej pory. Na prawdę smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajna koncepcja podania kurczaka w takiej formie ale jak większość tutaj również nie przepadam z Gesslerową hehe pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za przepis, właśnie przed chwilą włożyłam kurczaka do garnka z zimną wodą, dodałam kostki lodu i wstawiłam do lodówki, niech się moczy tak do rana, pewnie tak do ok.5.Potem go natrę przyprawami i niech się maceruje kilka godzin, a następnie nabiję go na butelkę i wstawię do piekarnika na ponad 2 godziny bo kurczak duży. Pozdrawiam serdecznie. Dam znać jak wyszedł:-)Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń