Stir fry, czyli szybko, prosto, smacznie i zdrowo!
Czyli dokładnie tak jak lubię najbardziej:)
Dzisiejsze lekko orientalne danie, zachwyca swoim pięknym, letnim kolorem i ciekawym, rześkim smakiem, który osiągnęłam, dzięki dodatkowi trawy cytrynowej.
Chrupiące, świeże warzywa : groszek cukrowy i cukinia, marchewka, lekki, chiński makaron, to połączenie, które chce się zajadać w ciepłe, letnie dni.
Składniki:
- 150g makaronu chińskiego (ryżowego)
- 200g wieprzowiny (u mnie karkówka)
- 1 cukinia
- 250g groszku cukrowego
- 1 marchewka
- 1 cebula dymka
- 2 pałeczki trawy cytrynowej
- 2-3 łyżki oleju z orzeszków ziemnym (lub oleju sojowego)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżki tajskiego sosu chilli słodko - kwaśnego (u mnie firmy vifon)
- sól, pieprz i czosnek
Mięso doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
Mięso podsmażyć na mocno rozgrzanej łyżce oleju.
Mięso ściągnąć z patelni na talerz.
Cukinię pokroić na plastry,cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Trawę cytrynową, obrać jak pora (tylko ta biała część ze środka jest do wykorzystania) i drobniusieńko posiekać.
Na mocno rozgrzany olej wrzucić warzywa, dodać groszek cukrowy i trawę.
Smażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając ok. 4-5 minut.
Pod koniec smażenia dodać mięso, sos, sojowy i sos chilli.
Całość smażyć jeszcze ok. 2 minuty.
Ściągnąć z ognia.
Makaron zrobić według instrukcji na opakowaniu.
Wymieszać z mięsem i warzywami.
Od razu podawać.
hhhhmmmmmmmmm yummii
OdpowiedzUsuńŁał - widzę, że cukiniowo nam obu:)
OdpowiedzUsuńPycha! Trzeba używać póki groszek najlepszy :)
OdpowiedzUsuńAleż Ty masz super pomysły!
OdpowiedzUsuńlubię takie smaki i z chęcią wypróbuję któregoś dnia ten przepis!:)
OdpowiedzUsuńGodne polecenia pyszności!
OdpowiedzUsuńjedne z moich ulubionych obiadów :)
OdpowiedzUsuńWygląd ma smakowity:)
OdpowiedzUsuń