piątek, 11 lipca 2014

Stir fry z groszkiem cukrowym cukinią i trawą cytrynową



Stir fry, czyli szybko, prosto, smacznie i zdrowo! 
Czyli dokładnie tak jak lubię najbardziej:)

Dzisiejsze lekko orientalne danie, zachwyca swoim pięknym, letnim kolorem i ciekawym, rześkim smakiem, który osiągnęłam, dzięki dodatkowi trawy cytrynowej.

Chrupiące, świeże warzywa : groszek cukrowy i cukinia, marchewka, lekki, chiński makaron, to połączenie, które chce się zajadać w ciepłe, letnie dni.

Składniki:
  • 150g makaronu chińskiego (ryżowego)
  • 200g wieprzowiny (u mnie karkówka)
  • 1 cukinia
  • 250g groszku cukrowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula dymka
  • 2 pałeczki trawy cytrynowej
  • 2-3  łyżki oleju z orzeszków ziemnym (lub oleju sojowego)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki tajskiego sosu chilli słodko - kwaśnego (u mnie firmy vifon)
  • sól, pieprz i czosnek
Mięso pokroić na plastry, lekko rozbić tłuczkiem, pociąć w cienkie paski.
Mięso doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
Mięso podsmażyć na mocno rozgrzanej łyżce oleju.
Mięso ściągnąć z patelni na talerz.
Cukinię pokroić na plastry,cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Trawę cytrynową, obrać jak pora (tylko ta biała część ze środka jest do wykorzystania) i drobniusieńko posiekać.
Na mocno rozgrzany olej wrzucić warzywa, dodać groszek cukrowy i trawę.
Smażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając ok. 4-5 minut.
Pod koniec smażenia dodać mięso, sos, sojowy i sos chilli.
Całość smażyć jeszcze ok. 2 minuty.
Ściągnąć z ognia.
Makaron zrobić według instrukcji na opakowaniu.
Wymieszać z mięsem i warzywami.
Od razu podawać.







Lato w pełni! Cukinia 2014 Zielony groszek na różne sposoby

8 komentarzy: