Ciasteczka francuskie z ricottą i brzoskwiniami, to, prosty, szybki, a przy tym pysznie smakujący wypiek.
Potwierdza się fakt, że to co najprostsze, smakuje najlepiej!:)
Chyba nikomu nie muszę zachwalać tych ciasteczek.
Nie znam osoby, która by się im oparła;)
Tym bardziej teraz, w wakacje, takie ciastka z sezonowymi, soczystymi, pachnącymi, słodkimi brzoskwiniami, smakują stokroć lepiej niż zimą z brzoskwiń z puszki.
Aż żal tego nie wykorzystać:)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100g ricotty
- 2-3 łyżeczki cukru
- 2 brzoskwinie
Brzoskwinie obrać.
Pokroić w grubsze plastry.
Ricottę wymieszać z cukrem.
Ciasto francuskie rozwinąć.
Pokroić w równe prostokąty.
Na połowie prostokątów rozsmarować po środku ok. 1 łyżeczkę serka.
Na serku ułożyć ok.3 plastry brzoskwinie.
Przykryć drugim prostokątem ciasta.
Przy pomocy widelca zlepić brzegi ciastka.
U góry każdego ciasta zrobić 1-2 nacięcia.
Przed pieczeniem ciasta posypać cukrem.
Ciastka piec w 180C 20-25minut.
Pyszności!!!
OdpowiedzUsuńSzybkie i smaczne, tak lubię :)
OdpowiedzUsuńŚwietne nadzienie. Uwielbiam połączenie ciasta francuskiego z owocami! :)
OdpowiedzUsuńbardzo słoneczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńZawsze mam opakowanie ciasta francuskiego placzace sie po lodowce, a nie zawsze pomysl, jak je uzyc!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl