środa, 30 lipca 2014

Ciastka francuskie z ricottą i brzoskwiniami



Ciasteczka francuskie z ricottą i brzoskwiniami, to, prosty, szybki, a przy tym pysznie smakujący wypiek.
Potwierdza się fakt, że to co najprostsze, smakuje najlepiej!:)

Chyba nikomu nie muszę zachwalać tych ciasteczek.
Nie znam osoby, która by się im oparła;)

 Tym bardziej teraz, w wakacje, takie ciastka z sezonowymi, soczystymi, pachnącymi, słodkimi brzoskwiniami, smakują stokroć lepiej niż zimą z brzoskwiń z puszki.

Aż żal tego nie wykorzystać:)

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100g ricotty
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 2 brzoskwinie

Brzoskwinie obrać.
Pokroić w grubsze plastry.
Ricottę wymieszać z cukrem.
Ciasto francuskie rozwinąć.
Pokroić w równe prostokąty.
Na połowie prostokątów rozsmarować po środku ok. 1 łyżeczkę serka.
Na serku ułożyć ok.3 plastry brzoskwinie.
Przykryć drugim prostokątem ciasta.
Przy pomocy widelca zlepić brzegi ciastka.
U góry każdego ciasta zrobić 1-2 nacięcia.
Przed pieczeniem ciasta posypać cukrem.
Ciastka piec w 180C 20-25minut.









Z dziećmi i dla dzieci 2014

5 komentarzy:

  1. Szybkie i smaczne, tak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne nadzienie. Uwielbiam połączenie ciasta francuskiego z owocami! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super!
    Zawsze mam opakowanie ciasta francuskiego placzace sie po lodowce, a nie zawsze pomysl, jak je uzyc!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń