czwartek, 31 lipca 2014

Papryka faszerowana po chińsku



Dzisiaj, papryka faszerowana niestandardowo, inaczej - papryka faszerowana po chińsku.

Zamiast klasycznego farszu z mięsa, ryżu i kaszy, postanowiłam zaszaleć i dla odmiany, wymieszać mięso z chińską mieszanką warzywną, a całość doprawić sosem chilli i sosem sojowym.

Eksperyment uważam za jak najbardziej udany, papryka wyszła wyśmienita i wszystkim domownikom bardzo smakowała:)

Do tak przygotowanej papryki z pewnością będę bardzo często wracać, a dla tych którzy wolą klasyczną wersję, polecam tradycyjną, paprykę faszerowaną , z mojego przepisu, który już kiedyś gościł u mnie na blogu.

Składniki:
  • 600g mielonego mięsa wieprzowego
  • 300g mieszanki chińskiej ( marchewka, kiełki fasoli Mung, papryka, por, cebula, pędy bambusa, grzyby mun)
  • 6 pieczarek
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego z kartonu.
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, papryka, czosnek
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • ok. 6 dużych czerwonych papryk
Warzywa przesmażyć na patelni wraz z sosem sojowym i sosem chilli.
Do warzyw dodać posiekaną kapustę pekińską i pieczarki.
Mięso wymieszać z przesmażoną na patelni mieszanką chińską.
Dodać jajko, bułkę i przecier pomidorowy.
Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
Masę mięsno- warzywną wymieszać.
Powstałą masą nafaszerować papryki.
Papryki piec w 180C ok. 1h.







Faszerujemy 2014!

13 komentarzy:

  1. Ja jeszcze dodaję ryżu aby mięso w środku nie było zbite.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi smakować doskonale! Dziś też będę faszerować papryki, szkoda, że nie mam mieszanki chińskiej :/

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne kolory, zachęcają do zjedzenia!:))

    OdpowiedzUsuń
  4. A wiesz że ostatnio myślałam o faszerowanej papryce, narobiłaś mi smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Klasycznej całe wieki nie jadłam, a o chińskiej nawet nie wspomnę. Wygląda bardzo zachęcająco:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie nadziana, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale świetnie wyglądają! dawno nie jadłam takich papryczek nadziewanych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały przepis! Dziękuję za udział w akcji Faszerujemy 2014!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawa wersja faszerowanej papryki

    OdpowiedzUsuń
  10. Papryki po Chińsku jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawe rozwiązanie. Pięknie papryka się upiekła i wszystko wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. tak nadziane warzywa to świetny obiad w lato :)

    OdpowiedzUsuń
  13. to teraz już wiem, co Chińczycy pakują do papryki :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń