Dzisiaj, papryka faszerowana niestandardowo, inaczej - papryka faszerowana po chińsku.
Zamiast klasycznego farszu z mięsa, ryżu i kaszy, postanowiłam zaszaleć i dla odmiany, wymieszać mięso z chińską mieszanką warzywną, a całość doprawić sosem chilli i sosem sojowym.
Eksperyment uważam za jak najbardziej udany, papryka wyszła wyśmienita i wszystkim domownikom bardzo smakowała:)
Do tak przygotowanej papryki z pewnością będę bardzo często wracać, a dla tych którzy wolą klasyczną wersję, polecam tradycyjną, paprykę faszerowaną , z mojego przepisu, który już kiedyś gościł u mnie na blogu.
Składniki:
- 600g mielonego mięsa wieprzowego
- 300g mieszanki chińskiej ( marchewka, kiełki fasoli Mung, papryka, por, cebula, pędy bambusa, grzyby mun)
- 6 pieczarek
- 3 liście kapusty pekińskiej
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki słodkiego sosu chilli
- 3 łyżki przecieru pomidorowego z kartonu.
- 1 jajko
- sól, pieprz, papryka, czosnek
- 3-4 łyżki bułki tartej
- ok. 6 dużych czerwonych papryk
Do warzyw dodać posiekaną kapustę pekińską i pieczarki.
Mięso wymieszać z przesmażoną na patelni mieszanką chińską.
Dodać jajko, bułkę i przecier pomidorowy.
Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
Masę mięsno- warzywną wymieszać.
Powstałą masą nafaszerować papryki.
Papryki piec w 180C ok. 1h.
Ja jeszcze dodaję ryżu aby mięso w środku nie było zbite.
OdpowiedzUsuńMusi smakować doskonale! Dziś też będę faszerować papryki, szkoda, że nie mam mieszanki chińskiej :/
OdpowiedzUsuńpiękne kolory, zachęcają do zjedzenia!:))
OdpowiedzUsuńA wiesz że ostatnio myślałam o faszerowanej papryce, narobiłaś mi smaku! :)
OdpowiedzUsuńKlasycznej całe wieki nie jadłam, a o chińskiej nawet nie wspomnę. Wygląda bardzo zachęcająco:))
OdpowiedzUsuńPysznie nadziana, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńale świetnie wyglądają! dawno nie jadłam takich papryczek nadziewanych :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis! Dziękuję za udział w akcji Faszerujemy 2014!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa wersja faszerowanej papryki
OdpowiedzUsuńPapryki po Chińsku jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuje
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe rozwiązanie. Pięknie papryka się upiekła i wszystko wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńtak nadziane warzywa to świetny obiad w lato :)
OdpowiedzUsuńto teraz już wiem, co Chińczycy pakują do papryki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda