piątek, 27 czerwca 2014

Truskawkowy tort z kremem z kaszy manny



Truskawkowy tort z kremem z kaszy manny, został okrzyknięty przez Emka, mianem tortu z najwyższej półki.
Zostaje mi tylko potwierdzić, to stwierdzenie - tort, to ideał!
Jednak prostota i klasyka smakuje najbardziej:)

Ten torcik świetnie pasuje na upalne, letnie, wakacyjne dni, kiedy nikomu nie chce się włączać piekarnika.
Robi się go bardzo szybko i nie wymaga pieczenia.
Za to efekt końcowy jest zachwycający.
Mimo, że masa tortu powstaje na bazie kaszy manny, nikt odgadł z czego ją zrobiłam;) 
Jakież było zdziwienie, że to nie domowy budyń;)

Chrupiący, ciasteczkowy spód, kremowa, waniliowa masa, soczyste truskawki i gruba warstwa, orzeźwiającej galaretki, to wszystko sprawia, że chce się sięgać po więcej i więcej.
Słowo daję, w tym przypadku nie ma mowy by zakończyć na jednym kawałku;)

Składniki:

spód
  • 200g herbatników
  • 100g masła
masa
  • 600ml mleka
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 150g masła
  • 4 żółtka
  • 0.75 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
dodatkowo
  • 300g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, manną, roztrzepanymi żółtkami i masłem.
Całość chwilę pogotować na niewielkim ogniu.
Masę przestudzić.
Przestudzoną masę zmiksować na gładki krem.
Herbatniki zmielić, masło rozpuścić.
Masło połączyć z herbatnikami.
Na dno tortownicy ( u mnie 26cm, może być mniejsza, ciasto wyjdzie wyższe) wyłożonej papierem do pieczenia, wysypać warstwę ciasteczkową.
Wyrównać i uklepać ją łyżką.
Na ciasteczkowy spód wylać masę z manny.
Na masie poukładać truskawki.
Galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku.
Przestudzoną i ścinającą się galaretkę wylać na wierzch ciasta.
Tort włożyć na kilka godzin do lodówki.










Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

14 komentarzy:

  1. Skoro to tort z najwyższej półki, to ja poproszę choć kawałek! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja poproszę o kawałeczek! Taki całkiem spory :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki torcik z kaszy mannej jest przepyszny, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sto lat nie jadłam ciasta z galaretką, a z kaszą manną to chyba nigdy;)
    Podkradam jeden trójkącik do kawy!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. W opisie rewelacja, na zdjęciach też --> kopiuję przepis, już drukuję i na pewno zrobię!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna masa, wygląda rewelacyjnie:-) Mam ochotę na kawałeczek;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. To tort marzeń mojego synka!! Skąd wiedziałaś?? Drugiemu marzy się czekoladowy.... :)
    Wygląda jak zawsze przepysznie!! ... i pewnie jak zawsze przepysznie smakuje!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. ooobłędny! no i najlepsza kasza manna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie robiłam nigdy masy z dodatkiem kaszy manny, jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam go! jest pyszny, ta masa faktycznie rewelacyjna!

    OdpowiedzUsuń
  11. a widzisz:) cieszę się bardzo:) siostra też się skusiła i też piała z zachwytu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto w wersji ze świeżymi truskawkami jest pyszne. A czy można je zamienić na mrożone owoce?

    OdpowiedzUsuń