sobota, 28 czerwca 2014

Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej i cieście francuskim



 Jaka szkoda, że sezon na szparagi jest taki krótki :(
Ochotę mam na więcej, a to już ostatki:/
Tak czy inaczej, trzeba korzystać póki jeszcze można.

Dzisiaj szybka, smaczna, prosta, imprezowa przekąska lub tak jak, to było u nas, idealna lekka kolacja - szparagi w aromatycznej szynce szwarcwaldzkiej i cieście francuskim.
Mniam!
Założę się, że każdemu posmakuje.

Składniki ( ok 12 sztuk):
  • Pęczek białych/zielonych szparagów
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • kilka plastrów żółtego sera
  • kilka łyżeczek majonezu
  • czosnek granulowany
  • świeżo mielony pieprz
Ciasto francuskie rozwinąć.
Pokroić na kwadraty (u mnie ok. 12 kwadratów).
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce, podgotować ok. 5 minut w osolonej i osłodzonej wodzie.
Na każdy kwadrat ciasta nakładać po plastrze szynki, sera ( ser lub szynkę posmarować majonezem) i 1-2 szparagów.
Zrolować tak żeby główka szparaga wystawała.
Gotowe  ruloniki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Piec w 180C ok. 20 minut.
Podawać na ciepło lub jako zimną przekąskę.









Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

5 komentarzy: