W naszym domu, sernik dyniowy, został okrzyknięty - sernikiem halloweenowym:)
Muszę się z tym całkowicie zgodzić.
Ten sernik cudownie wpisuje się w teraźniejszą aurę:)
Ma typowo, jesienny, korzenno- cynamonowy aromat.
Choć gustuję w typowo cięzkich, tradycyjnych, wiejskich sernikach, to ten urzekł moje kubki smakowe.
Totalnie powalił mnie na łopatki!
Jest, to na pewno jeden z najlepszych serników, jakie dotąd jadłam, o najbardziej charakterystycznym, zapamiętywanym smaku.
Jeszcze długo po zjedzeniu, będę pamiętać jak wspaniale smakował:)
Dzięki dodatkowi dyni, sernik miał nie tylko słoneczny, piękny kolor, ale również w swojej konsystencji wyszedł idealny -nie za słodki, mocno wilgotny, delikatny, aksamitny, kremowy, wręcz rozpływał się w buzi:)
A krówkowa polewa tylko cudownie uwieńczyła całość:)
Składniki:
- 800g puree z dyni
- 1kg sera ( z wiaderka)
- 2 budynie śmietankowe
- 7 jajek
- 250g cukru pudru
- otarta skórka z 0.5 pomarańczy
- sok z 0.5 pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 0. 5 łyżeczki cynamonu
- 0.4 łyżeczki przyprawy korzennej/do piernika
- 200g ciasteczek cynamonowych
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej/do piernika
- 80g masła
- 100g krówek
- 4 łyżki śmietanki 30%
Zrobić puree z dyni.
Dynię obrać ze skórki, zetrzeć na tarce.
Przełożyć do rondelka, podlać wodą, dusić do miękkości (woda ma odparować)
Ugotowaną dynię zmiksować na puree.
Przestudzić.
Ser, puree z dyni, budyń wymieszać.
Dodawać po jednym jajku mieszając mikserem na małych obrotach.
Dodać cukier puder, skórkę, sok, cukier waniliowy i cynamon.
Wymieszać.
Zrobić spód do sernika.
Ciasteczka zmielić, wymieszać z rozpuszczonym masłem i przyprawą korzenną.
Wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Uklepać.
Na ciasteczkowy spód wylać masę serową.
Sernik piec w 160C ok. 90 minut.
Po upieczeniu trzymać go jeszcze 10-15 minut w lekko uchylonym piekarniku.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć i wystudzić.
100g krówek rozpuścić z 4 łyżkami śmietanki kremówki.
Wystudzony sernik polać polewą krówkową.
Sernik włożyć do całkowitego stężenia do lodówki.
dynia z krówką? pyszności!
OdpowiedzUsuńbardzo dobrze razem smakują:)
UsuńPiękny kolor - tak intensywny! :)
OdpowiedzUsuńtak, z racji samego koloru można się zakochać w tym serniku;)
Usuńmiej litość , wyślij kawałek kurierem;))
OdpowiedzUsuńhihihihi oj biedactwo;)
UsuńWow, super! Wpraszam się :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się, częstuj:D
UsuńDyniowego sernika to jeszcze nie jadłam, a wygląda przepysznie;)
OdpowiedzUsuńi zapewniam cię, że bosko smakuje:)
UsuńŚwietne połączenie, sernik wygląda rewelacyjnie, ten kolor... mam ochotę na kawałek :)
OdpowiedzUsuńw sumie ci się nie dziwię;)
UsuńBajeczny! Idealne połączenie!
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńO rany, ile pyszności i słoneczny serniczek i ta masa krówkowa, na widok której moje kubki smakowe oszalały... Fantastyczne! :D
OdpowiedzUsuńwierzę, ja też nie mogłam się doczekać aż będzie gotowy do jedzenia;)
Usuńfanką sernika nie jestem, ale kolor urzeka:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam ten dyniowy szał, pysznie u Ciebie:-) I ta polewa krówkowa, whmm...:-)
OdpowiedzUsuńja również zatraciłam sie w tym dyniowym szale;) ale podoba mi się to;)
UsuńBardzo mi się podoba pomysł z krówkową polewą, koniecznie muszę przetestować:)
OdpowiedzUsuńpolecam, bo w smaku super! ilość zawsze możesz skorygować wedle potrzeb, a przy tym w lodówce nie zostaje puszka z zalegającą, niezużytą masą krówkową;)
UsuńFajne połączenie smaków :) I piękny kolor ciasta :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:)
Usuńto musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńi to bardzo!;)
UsuńKiedy piekł się mój sernik, usiadłam przy kompie, patrzę... a tu magia! U Ciebie niemal taki sam! :D Wygląda przepięknie, zwłaszcza z dodatkiem tej polewy! Następnym razem dodam ją na wierzch - razem muszą smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńpolecam, wyborne połączenie:)
Usuńaż wstyd przyznać, że nie użyłam jeszcze dyni do wypieków :( na sam widok tego sernika cieknie ślinka, mmm... :)
OdpowiedzUsuńczas nadrobić zaległości:D
UsuńMam kilo sera na serniki w lodówce i dynię na parapecie- to przeznaczenie, muszę dzisiaj upiec ten serniczek!:D Pytanie tylko na jaką wielkość tortownicy są podane proporcje?
OdpowiedzUsuńja piekłam w tortownicy 26cm:) spokojnie możesz użyć mniejszej, sernik wyjdzie wtedy wyższy.
UsuńSmacznego życzę!:)
Pochwal się później jak wrażenia smakowe;)
Ależ apetyczne, porcyjkę porywam:)
OdpowiedzUsuńzaraz się biorę za ten sernik...nie mogę się doczekać jaki mi wyjdzie
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPomysł z masą krówkową fantastyczny :-)