czwartek, 24 października 2013

Orientalne curry z kurczaka z dynią, cynamonem i żurawiną



Fenomenalne, bo inaczej nie da się opisać tej potrawy, rozgrzewające, pikantne, nieprzyzwoicie aromatyczne curry.

Idealne jesienno-zimowe danie.

Zainspirowała mnie niezawodna Kwestia Smaku.

Składniki:
  • 500g piersi z kurczaka
  • 500g dyni
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 0.5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0.5 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • świeża/suszona kolendra do posypania
  • sól do doprawienia
marynata do mięsa
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru (0.5 łyżki mielonego)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 ząbek czosnku (roztarty)
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju
Mięso pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki na marynatę połączyć ze sobą i wymieszać z mięsem.
Przyprawione mięso odstawić na pewien czas do lodówki.
Dynię obrać, pokroić w kostkę.
Mięso podsmażyć na łyżce rozgrzanego masła.
Po obsmażeniu ściągnąć go na talerzyk.
Na drugiej łyżce masła podsmażyć dynię.
Dodać mleko kokosowe, cynamon,cukier i doprawić solą.
Dusić do miękkości dyni (ok. 15 minut).
Na kilka minut przed końcem duszenia dodać żurawinę i sok z cytryny.
Do sosu dodać podsmażonego kurczaka.
Całość podgrzewać ok. 2 minuty.
Curry podawać z ugotowanym ryżem.
Przed podaniem posypać kolendrą.











15 komentarzy:

  1. Ale smakołyki, szczególnie przywiodła mnie tutaj ta żurawina:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki piękny kolor, aż chce się jeść! świetne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie pyszne i bardzo aromatyczne! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Super propozycja, zwłaszcza jak 2 dynie stoją i czekają:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. To danie niemal krzyczy 'zjedz mnie' :) nie odmówiłabym!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojj tak, curry i dynia uzupełniają się idealnie! Pyszne złociste danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie pogardziłabym takim talerzykiem w tej chwili ;)
    ostatnio robiłam risotto z dynią, ale takie curry też super ;) zrobię przy następnej okazji

    OdpowiedzUsuń
  8. szalejesz z tą dynią:) a na wersję orientalną chętnie się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyyyszności! zrobiłam dzisiaj na obiad i cała rodzina zachwalała, nawet mama co za dynią tak sobie przepada ;) tak że jak ktoś się zastanawia czy zrobić, to polecam!

    OdpowiedzUsuń