Kotlety siekane, to ulubiona wariacja na temat kotleta, w naszym domu.
Są świetną alternatywą dla nudnego schabowego i dla zwykłego fileta drobiowego, a przy tym ekspresowo się je przygotowuje.
Delikatne, puszyste, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz - kotlety idealne:)
Smakują każdemu i znikają z szybkością światła;)
Nigdy bym nie przypuszczała, że kotlet może mieć takie wzięcie:)
Pycha!
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka lub filetu z podudzia z kurczaka
- 0.4 czerwonej papryki
- 2 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki
- 0.4 pęczka koperku
- sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka
Paprykę również pokroić w drobną kostkę.
Doprawione mięso wymieszać z majonezem, mąką,papryką, posiekanym koperkiem i żółtkami.
Białka ubić na sztywną pianę.
Ubitą pianę dodać do mięsnej masy i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Przy pomocy łyżki nakładać na nią mięsną masę.
Kotleciki smażyć z obu stron na złoto przez kilka minut.
Kotlety podawać na ciepło np. z ziemniakami puree i surówką.
To może być dobre.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńnawet nie może, a z pewnością jest pyszne;)
UsuńO, przyznam, że nie słyszałam o siekanych. Ale zrobię na pewno, bo schabowe bardzo lubię
OdpowiedzUsuńto będzie miła odmiana;)
UsuńRobię podobne tyle, że z żółtym serem, Twoja wersja zapowiada się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńte kotleciki przyjmą wszystko co lubimy;) warto eksperymentować z dodatkami:)
Usuńlubię tego rodzaju kotlety i też czasem robię podobne, są bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńsą znakomite!
UsuńŚwietnie do nich pasuje kukurydza i ser żólty pokrojony w kosteczkę oraz cebulka.
OdpowiedzUsuńJa takie składniki jeszcze dodaje i są wyborne.
te kotleciki z każdymi dodatkami smakują wybornie i zawsze inaczej:)
UsuńRobię podobne, ale z pieczarkami. Muszę spróbować z papryką :)
OdpowiedzUsuńa ja z pieczarkami:D
Usuńu mnie goszcza bardzo podobne :)
OdpowiedzUsuńsą pycha!
pozdrawiam, Paula
http://eatmebypaula.blogspot.com/
nie mogę się nie zgodzić;)
Usuńuwielbiam takie kotleciki:)
OdpowiedzUsuńJaki kolorowy smakowity talerz!
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie!
UsuńOo przypomniałaś mi te kotlety jeszcze z czasów studenckich. Choć ja dodawałam, o ile dobrze pamiętam, jeszcze żółty ser pokrojony w kostkę:-) Przy najbliższej okazji robię, dzięki:-)
OdpowiedzUsuńSmacznego!:D
UsuńMoja mama takie robi, są bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńwiesz co dobre;)
UsuńAntenko, dziś masz dodatkowego gościa na obiedzie, kotlety super!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń