Chlebek dyniowy ma wspaniały, słoneczny kolor, przyjemną, chrupiącą skórkę oraz delikatne, długo zachowujące świeżość wnętrze.
Składniki:
- 70ml zakwasu (1 łyżka mąki żytniej+1 łyżka mąki pszennej+50ml wody)
- 5g drożdży
- 70g pure z dyni
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty curry
- opcjonalnie pestki dyni lub słonecznika do posypania
Chleb wyrabiać ok. 10 minut.
Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po wyrośnięciu, ciasto przełożyć do formy.
Pozostawić do wyrośnięcia na następną godzinę.
Przed włożeniem do piekarnika chleb można posypać pestkami słonecznika lub dyni.
Piec 10 minut w 240C.
Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 210C.
Chleb piec jeszcze ok. 15 minut.
Ależ cudownie żółciutki! I te dziury! Cudny jest :)
OdpowiedzUsuńtak.kolorem byłam zachwycona również ja:)
Usuńpysznie wygląda,. ten kolor, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńdziękuje ślicznie:)
Usuńśliczny kolor i idealny kształt! :)
OdpowiedzUsuńbo to w ogóle jest idealny chlebuś:)
UsuńAle ładny :) Też muszę zrobić kiedyś chlebek dyniowy :)
OdpowiedzUsuńpolecam, nie zawiedziesz się:)
Usuńpięknie wygląda i pewnie jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńoj taaaaak!:D
UsuńMam pytanie - jak wymieszam te mąki z wodą, i odstawię na 12 h, to jak ta mieszanka powinna wyglądać...?
OdpowiedzUsuńzakwas po takim czasie zaczyna gęstnieć, bąbelkować, pienić się i ostrzej pachnieć
UsuńHmm... Mi się oddzieliła woda od mąki, i nic poza tym się nie działo... Czyżby było mu za zimno? Spróbuję jeszcze raz, w ciepełku go potrzymam :)
Usuńzakwas trzymam na blacie w kuchni w temperaturze pokojowej. Teraz w ok 21-22C.
UsuńNo to upiekłam - dzisiaj po raz drugi :) Pyszny jest :)
UsuńMmm, Ty to wiesz, jak sprawić, aby człowiek stał się od razu głodny ;)
OdpowiedzUsuńtaka już moja rola hihi;)
UsuńWygląda doskonale! Ten kolor!
OdpowiedzUsuńdziękuję!
Usuńidealny :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńJaki kolor! Cudo! Przyjemnie popatrzeć, jeszcze milej zjeść, no ideał :))
OdpowiedzUsuńtak, kolorem zachwyca:)
UsuńPiękny ma kolor ten chlebuś!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję Majanko!
Usuńale żółciutki!:) świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńjak widać dynia sprawdza się wszędzie;)
UsuńCudny kolor i cudny chlebek:-)
OdpowiedzUsuńAleż zjawiskowy bocheneczek, proszę o sporą pajdkę tego chlebka!
OdpowiedzUsuńkolor cudowny! muszę też zrobić, dyni u mnie dostatek :)
OdpowiedzUsuńSuperowy kolor, ale już wszyscy przede mną to pisali :-)
OdpowiedzUsuńpiękniutki jest :) aż żal go zjadać :)
OdpowiedzUsuńTen chlebek na rewelacyjny kolor :-)
OdpowiedzUsuń