Na blogu pojawiły się już pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, pora na pierogi z mięsem - moje ulubione.
Oczywiście i tym razem, trzymam się swojego sprawdzonego, najlepszego przepisu na ciasto, bo uważam go za idealny.
Pierogi z mięsem, choć pracochłonne, to efektem wynagradzają wszystkie trudy.
Znikają w ekspresowym tempie, pozostawiając po sobie jedynie miłe wspomnienie:)
Składniki ( na ok. 80 pierogów):
ciasto
- 400g mąki pszennej (ja tym razem użyłam mąki żytniej)
- 1 szklanka bardzo ciepłej wody
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
farsz
- 700g mięsa wieprzowego (u mnie karkówka, równie dobrze może być łopatka)
- 700g mięsa drobiowego (u mnie udka z kurczaka)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 0.4 selera
- 0.5 pora
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka vegety
- 4 ząbki czosnku
- sól pieprz, papryka, majeranek do smaku
Ugotowane, wystudzone mięso zmielić.
Wraz z mięsem zmielić ugotowane 2 marchewki, pietruszkę, pora, kawałek selera i czosnek.
Pozostawioną surową cebulę, posiekać, zeszklić na łyżce masła, zmielić i dodać do mięsa.
Masę mięsną doprawić spora ilością przypraw: solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Mięso by nie było za suche, można podlać odrobiną rosołu pozostałego po gotowaniu.
Składniki na ciasto szybko zagnieść.
Ciasto cienko rozwałkować.
Przy pomocy np. szklanki wycinać koła.
Nakładać farsz i zlepiać brzegi pierogów.
Gotowe pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę.
Pierogi gotować, na małym ogniu ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podawać prosto z wody polane masłem i cebulką, lub podsmażone na patelni.
u jezu jak ja lubie wszelkiego rodziaju pierogi. Ciasto na pierogi robię bez dodatku oliwy, muszę i zobaczyć, czy robi mi to różnicę.
OdpowiedzUsuńTak na marginecie powiem, że dzis robiłam takie pierogi włoskie, dokładnie z 400 g mąki i jesli wyszło mi 0k. 40 sztuk pierogów to jest góra, owszem są trochę duże, ale 80 sztuk, to bym nie dała rady zrobić z tej ilości mąki, nawet gdyny byłu mignion.
Czy aby w przepisie nie wkradła się literówka ?
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
mój sekret, to bardzo cieniutko rozwałkowane ciasto, stąd taka ilość pierożków z 400g mąki;)
Usuńuwielbiam pierogi!:) a te są tak pysznie nadziane:)
OdpowiedzUsuńz mięsem, moje ulubione:)
UsuńŚwięta coraz bliżej więc na pewno wykorzystam Twój przepis na pierogi ;))
OdpowiedzUsuńpolecam, są pyszne!
UsuńNa pierogi zawsze się skuszę;)
OdpowiedzUsuńa któż mógłby się im oprzeć;)?
UsuńAneta skoro ty już zrobiłaś to ja się nie będę trudzić I poproszę kilka dla mnie co??? he he pozdrawiam cieplutko danie jak zwykle pięknie wyeksponowane;-)
OdpowiedzUsuńPaula nie a sprawy, prześlę i tobie;) hihihi
Usuńo jak ja lubię pierogi! tylko tak szybko zostają zjedzone:) pycha!
OdpowiedzUsuńskąd ja znam ten ból;)
Usuńja tez przepadam za pierogami, ruskie, z miesem, soczewica, owocami... oj zjadłabym, ale lepić mi się ich nie chce, mogę wpaść na kilka?
OdpowiedzUsuńjasne, wpada i zajadaj:D
UsuńZlituj się, jak można tak się znęcać :) Te pierogi musiały być przepyszne !
OdpowiedzUsuńi to jeszcze jak pyszne:)
Usuńja właśnie teraz gotuje hurtem zupy na rosołku z udek ;) Mięsko sobie zamrażam, jak nazbieram dobrą porcję, to zrobię pierożki :)
OdpowiedzUsuńto jest najlepszy sposób:)
UsuńPrzepyszne pierogi! Uwielbiam. Chyba wszystkie rodzaje hehe;D
OdpowiedzUsuńja chyba również;)
Usuńuwielbiam jesc pierogi ale niekoniecznie je robic ......
OdpowiedzUsuń- Twoje sa mega apetyczne :)))))))))
pozdrawiam agata
dziekuję:)
Usuńoliwa dodana do ciasta gwarantuje elastycznosc idelikatnosc
OdpowiedzUsuńdlatego dodaję odrobinę oliwy:) rozpływają się w buzi;)
UsuńZ tym się zgadzam.Ciasto idealne,bez jajek.Takie jest najlepsze,delikatne,rozpływające się w ustach.Farsz też,może wolałbym bardziej uprażoną cebulę,ale to szczegół.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńzawsze można cebulkę mocniej uprażyć, wedle swoich upodobań;)
UsuńAle mi teraz narobiłaś ochoty na pierogi... Twoje wyglądają genialnie i jeszcze ta zezłocona cebulka! Nic tyko łapać za widelec i szamać :))
OdpowiedzUsuńa jak:D
UsuńJa w sobotę lepiłam ponad 200 pierogów z kapustą i grzybami:-)) Twoje piękne, ja ciasto robię z kefiru - spróbuj kiedyś, a obiecuję, że nie pożałujesz;-)
OdpowiedzUsuńjuż kiedyś spotkałam się z takim przepisem, chętnie się przekonam, które lepiej smakują:) Pozdrawiam serdecznie Marzenko!
UsuńZrobiłam! To są drugie pierogi przeze mnie robione. Pierwsze-ruskie w ciąży z Jaśkiem. Teraz te, które są cudne! Dodam, ze jestem na tym samym etapie ciąży co z synem. Czyżby syndrom wicia gniazda? Hehehe :D :D Aneta, Ty wiesz kim dla mnie jesteś nie?! :D Marta S
OdpowiedzUsuńZ tego co pamiętam Martuś, to... mężem, albo żoną:D:D:D
Usuńa tak na serio, to cieszę się, że pierożki smakowały:D:D
żoną, oczywiście! :D
UsuńJutro biorę się za lepienie, bo wyglądają tak przepysznie, że aż grzech nie spróbować!!!
OdpowiedzUsuńnareszcie przepis na ciasto pierogowe bez jajek-ja takie preferuję od lat (ale oczywiście dodaję olej). Gratuluję i dzięki za podpowiedź co do farszu :))
OdpowiedzUsuńto był mój debiut w pierogach i na dodatek się udały :) dziękuję
OdpowiedzUsuńCiasto jest naprawdę idealne, po raz pierwszy się nie denerwowałam lepiąc pierogi:) Bardzo dziękuję za ten przepis !
OdpowiedzUsuńWitam przepis wypróbuję ;) a przepis na ciasto też znam i jest naprawdę idealny.
OdpowiedzUsuńWow :) z selerem i porem to musi być smaczne, nie ma innej opcji. Polecam http://okruszka.pl/pierogi-z-miesem/ wyszły pyszne, bo miały troszkę wołowiny, a ja uwielbiam, ale z takimi warzywami to dopiero dobre :) Jak ugotuję takie, to się tu zamelduję i pochwalę :)
OdpowiedzUsuńHej! Przepis wygląda zachęcająco (powiedziała nie mięsożerna). Szukam właśnie przepisu na pierogi, bo mój Syn niejadek ostanio wykazał chęć spożywania takowych posiłków. Do Twojego przepisu zachęciłam mnie obecność warzyw w farszu, co jak wiadomo dzieciom różnie wchodzi. Moje dziecko np zje tylko marchewkę, ziemniaka, a z owoców - jabłko i banan.
OdpowiedzUsuńJako niedoświadczona kucharka zapytam czy wywar mięsny można potraktowac jak rosół i czy mięso drobiowe to może być pierś z kurczaka? Może pytania śmiesznie głupie ale jak wspominałam nie spożywam mięsa, więc proszę o wyrozumiałość.
Pierogi jakie ja robię to wigilijne z kapustą i grzybami wg przepisu Babci z dodatkiem ziemniaków do ciasta. U nas w domu podaje się pierogi odsmażane, dlatego ziemniaki są ważnym składniekiem, nie znam w rodzinie osoby, która nie lubiłaby odsmażanych ziemniaków.
Pozdrawiam i proszę o radę :)
Nie ma głupich pytań:)
UsuńWywar mięsny, to rosół (u mnie najczęściej mięsno-warzywny).
Najczęściej z takiego rosołu wybieram ugotowane mięso (np. kurczak, wołowina, wieprzowina) i warzywa (marchew, pietruszka, seler, por, cebula), które mielę na farsz do pierogów.
A pierogi również najbardziej lubimy odsmażane;) do ciasta nigdy nie dodawałam ziemniaków, ale może czas spróbować;)?
Pozdrawiam serdecznie
i życzę miłego pichcenia:)
Dzięki :)
Usuńa jakiego typu mąki żytniej użyłaś do tych pierożków? ja też chciałabym w końcu uzyskać takie idealne ciasto, bo z mąki żytniej jeszcze mi sie nie udało ;P
OdpowiedzUsuń