sobota, 26 października 2013

Pierogi z mięsem. Ciasto idealne

Pierogi z mięsem. Ciasto idealne


Na blogu pojawiły się już pierogi ruskiepierogi z kapustą i grzybami, pora na pierogi z mięsem - moje ulubione.

Oczywiście i tym razem, trzymam się swojego sprawdzonego, najlepszego przepisu na ciasto, bo uważam go za idealny.

Pierogi z mięsem, choć pracochłonne, to efektem wynagradzają wszystkie trudy. 
Znikają w ekspresowym tempie, pozostawiając po sobie jedynie miłe wspomnienie:)

Składniki ( na ok. 80 pierogów):

ciasto
  • 400g mąki pszennej (ja tym razem użyłam mąki żytniej)
  • 1 szklanka  bardzo ciepłej wody
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

farsz
  • 700g mięsa wieprzowego (u mnie karkówka, równie dobrze może być łopatka)
  • 700g mięsa drobiowego (u mnie udka z kurczaka)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 0.4 selera
  • 0.5 pora
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka vegety
  • 4 ząbki czosnku
  • sól pieprz, papryka, majeranek do smaku
Mięso zalać wodą, dodać wszystkie warzywa (jedną cebulę zostawić na później), doprawić vegetą i ugotować do miękkości.
Ugotowane, wystudzone mięso zmielić.
Wraz z mięsem zmielić ugotowane 2 marchewki, pietruszkę, pora, kawałek selera i czosnek.
Pozostawioną surową cebulę, posiekać, zeszklić na łyżce masła, zmielić i dodać do mięsa.
Masę mięsną doprawić spora ilością przypraw: solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Mięso by nie było za suche, można podlać odrobiną rosołu pozostałego po gotowaniu.
Składniki na ciasto szybko zagnieść.
Ciasto cienko rozwałkować.
Przy pomocy np. szklanki wycinać koła.
Nakładać farsz i zlepiać brzegi pierogów.
Gotowe pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę.
Pierogi gotować, na małym ogniu ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podawać prosto z wody polane masłem i cebulką, lub podsmażone na patelni. 

Pierogi z mięsem. Ciasto idealne

Pierogi z mięsem. Ciasto idealne

Pierogi z mięsem. Ciasto idealne

Pierogi z mięsem. Ciasto idealne

Pierogi z mięsem. Ciasto idealne

Pierogi z mięsem. Ciasto idealne


Czas na pierogi!

43 komentarze:

  1. u jezu jak ja lubie wszelkiego rodziaju pierogi. Ciasto na pierogi robię bez dodatku oliwy, muszę i zobaczyć, czy robi mi to różnicę.
    Tak na marginecie powiem, że dzis robiłam takie pierogi włoskie, dokładnie z 400 g mąki i jesli wyszło mi 0k. 40 sztuk pierogów to jest góra, owszem są trochę duże, ale 80 sztuk, to bym nie dała rady zrobić z tej ilości mąki, nawet gdyny byłu mignion.
    Czy aby w przepisie nie wkradła się literówka ?

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój sekret, to bardzo cieniutko rozwałkowane ciasto, stąd taka ilość pierożków z 400g mąki;)

      Usuń
  2. uwielbiam pierogi!:) a te są tak pysznie nadziane:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Święta coraz bliżej więc na pewno wykorzystam Twój przepis na pierogi ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pierogi zawsze się skuszę;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aneta skoro ty już zrobiłaś to ja się nie będę trudzić I poproszę kilka dla mnie co??? he he pozdrawiam cieplutko danie jak zwykle pięknie wyeksponowane;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. o jak ja lubię pierogi! tylko tak szybko zostają zjedzone:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. ja tez przepadam za pierogami, ruskie, z miesem, soczewica, owocami... oj zjadłabym, ale lepić mi się ich nie chce, mogę wpaść na kilka?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zlituj się, jak można tak się znęcać :) Te pierogi musiały być przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
  9. ja właśnie teraz gotuje hurtem zupy na rosołku z udek ;) Mięsko sobie zamrażam, jak nazbieram dobrą porcję, to zrobię pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszne pierogi! Uwielbiam. Chyba wszystkie rodzaje hehe;D

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam jesc pierogi ale niekoniecznie je robic ......
    - Twoje sa mega apetyczne :)))))))))
    pozdrawiam agata

    OdpowiedzUsuń
  12. oliwa dodana do ciasta gwarantuje elastycznosc idelikatnosc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlatego dodaję odrobinę oliwy:) rozpływają się w buzi;)

      Usuń
  13. Z tym się zgadzam.Ciasto idealne,bez jajek.Takie jest najlepsze,delikatne,rozpływające się w ustach.Farsz też,może wolałbym bardziej uprażoną cebulę,ale to szczegół.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze można cebulkę mocniej uprażyć, wedle swoich upodobań;)

      Usuń
  14. Ale mi teraz narobiłaś ochoty na pierogi... Twoje wyglądają genialnie i jeszcze ta zezłocona cebulka! Nic tyko łapać za widelec i szamać :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja w sobotę lepiłam ponad 200 pierogów z kapustą i grzybami:-)) Twoje piękne, ja ciasto robię z kefiru - spróbuj kiedyś, a obiecuję, że nie pożałujesz;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już kiedyś spotkałam się z takim przepisem, chętnie się przekonam, które lepiej smakują:) Pozdrawiam serdecznie Marzenko!

      Usuń
  16. Zrobiłam! To są drugie pierogi przeze mnie robione. Pierwsze-ruskie w ciąży z Jaśkiem. Teraz te, które są cudne! Dodam, ze jestem na tym samym etapie ciąży co z synem. Czyżby syndrom wicia gniazda? Hehehe :D :D Aneta, Ty wiesz kim dla mnie jesteś nie?! :D Marta S

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co pamiętam Martuś, to... mężem, albo żoną:D:D:D
      a tak na serio, to cieszę się, że pierożki smakowały:D:D

      Usuń
    2. żoną, oczywiście! :D

      Usuń
  17. Jutro biorę się za lepienie, bo wyglądają tak przepysznie, że aż grzech nie spróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. nareszcie przepis na ciasto pierogowe bez jajek-ja takie preferuję od lat (ale oczywiście dodaję olej). Gratuluję i dzięki za podpowiedź co do farszu :))

    OdpowiedzUsuń
  19. to był mój debiut w pierogach i na dodatek się udały :) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto jest naprawdę idealne, po raz pierwszy się nie denerwowałam lepiąc pierogi:) Bardzo dziękuję za ten przepis !

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam przepis wypróbuję ;) a przepis na ciasto też znam i jest naprawdę idealny.

    OdpowiedzUsuń
  22. Wow :) z selerem i porem to musi być smaczne, nie ma innej opcji. Polecam http://okruszka.pl/pierogi-z-miesem/ wyszły pyszne, bo miały troszkę wołowiny, a ja uwielbiam, ale z takimi warzywami to dopiero dobre :) Jak ugotuję takie, to się tu zamelduję i pochwalę :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Hej! Przepis wygląda zachęcająco (powiedziała nie mięsożerna). Szukam właśnie przepisu na pierogi, bo mój Syn niejadek ostanio wykazał chęć spożywania takowych posiłków. Do Twojego przepisu zachęciłam mnie obecność warzyw w farszu, co jak wiadomo dzieciom różnie wchodzi. Moje dziecko np zje tylko marchewkę, ziemniaka, a z owoców - jabłko i banan.
    Jako niedoświadczona kucharka zapytam czy wywar mięsny można potraktowac jak rosół i czy mięso drobiowe to może być pierś z kurczaka? Może pytania śmiesznie głupie ale jak wspominałam nie spożywam mięsa, więc proszę o wyrozumiałość.
    Pierogi jakie ja robię to wigilijne z kapustą i grzybami wg przepisu Babci z dodatkiem ziemniaków do ciasta. U nas w domu podaje się pierogi odsmażane, dlatego ziemniaki są ważnym składniekiem, nie znam w rodzinie osoby, która nie lubiłaby odsmażanych ziemniaków.
    Pozdrawiam i proszę o radę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma głupich pytań:)
      Wywar mięsny, to rosół (u mnie najczęściej mięsno-warzywny).
      Najczęściej z takiego rosołu wybieram ugotowane mięso (np. kurczak, wołowina, wieprzowina) i warzywa (marchew, pietruszka, seler, por, cebula), które mielę na farsz do pierogów.
      A pierogi również najbardziej lubimy odsmażane;) do ciasta nigdy nie dodawałam ziemniaków, ale może czas spróbować;)?
      Pozdrawiam serdecznie
      i życzę miłego pichcenia:)

      Usuń
  24. a jakiego typu mąki żytniej użyłaś do tych pierożków? ja też chciałabym w końcu uzyskać takie idealne ciasto, bo z mąki żytniej jeszcze mi sie nie udało ;P

    OdpowiedzUsuń