czwartek, 12 września 2013

Szynka w pomidorach



Zaczął się wrzesień. 
Za oknem leje jak z cebra, ale na pocieszenie mam dla Was jeszcze odrobinę lata na talerzu;)
Tak na poprawienie humoru;)

Mięso w stylu gulaszu, ale nie klasycznego, bo z dużą ilością, świeżych, dojrzałych, pachnących słońcem pomidorów.

Pycha!

Składniki:
  • 500g mięsa wieprzowego ( u mnie szynka, równie dobrze może być łopatka)
  • 5 dużych, dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • parę listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz, papryka do smaku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • odrobina kminku
  • ok 0.7l rosołu
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
Mięso pokroić dość drobno, przyprawić przyprawami.
Cebulę posiekać.
Mięso wraz z cebulą podsmażyć na patelni.
Przełożyć do głębszego garnka.
Zalać rosołem, dusić do miękkości.
W trakcie duszenia dodać ziele angielskie, kminek, przetarty czosnek i liście laurowe.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić.
Pod koniec duszenia mięsa, dodać pomidory.
Dusić do momentu aż się rozpadną.
Jeżeli jest taka potrzeba, doprawić jeszcze do smaku.
Dodać posiekaną bazylię.
Całość zagęścić mąką.
Podawać jako danie obiadowe np. z ziemniakami, ryżem lub chlebem.








9 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie ta szynka wygląda, aż zgłodniałam. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie mięsko:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm jaki piękny kolorek! przydałby mi się taki pyszny garnek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie musisz tak chwalić tego dania, że jest pyszne, to przecież widać :) zapach w ogóle czuję... głodna jestem, dopiero wróciłam, mój obiad sie robi, a jak patrzę na Twój garnek, to mi szkoda, że masz takie dobre jedzonko... zjedz porcję za mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pomidorowy gulasz - pyszny!:) ostatnio robiłam grzybowy:)

    OdpowiedzUsuń