Zaczął się wrzesień.
Za oknem leje jak z cebra, ale na pocieszenie mam dla Was jeszcze odrobinę lata na talerzu;)
Tak na poprawienie humoru;)
Mięso w stylu gulaszu, ale nie klasycznego, bo z dużą ilością, świeżych, dojrzałych, pachnących słońcem pomidorów.
Pycha!
Składniki:
- 500g mięsa wieprzowego ( u mnie szynka, równie dobrze może być łopatka)
- 5 dużych, dojrzałych pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- parę listków świeżej bazylii
- sól, pieprz, papryka do smaku
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- odrobina kminku
- ok 0.7l rosołu
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
Cebulę posiekać.
Mięso wraz z cebulą podsmażyć na patelni.
Przełożyć do głębszego garnka.
Zalać rosołem, dusić do miękkości.
W trakcie duszenia dodać ziele angielskie, kminek, przetarty czosnek i liście laurowe.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić.
Pod koniec duszenia mięsa, dodać pomidory.
Dusić do momentu aż się rozpadną.
Jeżeli jest taka potrzeba, doprawić jeszcze do smaku.
Dodać posiekaną bazylię.
Całość zagęścić mąką.
Podawać jako danie obiadowe np. z ziemniakami, ryżem lub chlebem.
Bardzo apetycznie ta szynka wygląda, aż zgłodniałam. :D
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie mięsko:-)
OdpowiedzUsuńmmm jaki piękny kolorek! przydałby mi się taki pyszny garnek:)
OdpowiedzUsuńZ pomidorkami,mniam:)
OdpowiedzUsuńnie musisz tak chwalić tego dania, że jest pyszne, to przecież widać :) zapach w ogóle czuję... głodna jestem, dopiero wróciłam, mój obiad sie robi, a jak patrzę na Twój garnek, to mi szkoda, że masz takie dobre jedzonko... zjedz porcję za mnie :)
OdpowiedzUsuńpomidorowy gulasz - pyszny!:) ostatnio robiłam grzybowy:)
OdpowiedzUsuńPysznie musi być ;)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, prawdziwe pyszne lato u Ciebie.
OdpowiedzUsuń