wtorek, 10 września 2013

Dietetyczna rolada z kurczaka ze szpinakiem



Przepis, na tą gotowaną roladę z kurczaka, jest bardzo prosty, a w efekcie końcowym, mięso zaskakuje smakiem i wyglądem.

Ta rolada jest pyszna!
Do tego pięknie się prezentuje i z pewnością można powiedzieć, że należy do lekkich, dietetycznych potraw.
Mięso jest gotowane i nie ma w nim ani grama dodatkowego tłuszczu.
Czy można chcieć czegoś więcej?:)
Taki obiad można jeść ze smakiem, bez żadnych wyrzutów sumienia.

Jak widać, na diecie, też można bardzo smacznie zjeść:)

Z czystym sumieniem, polecam tą roladę, nie tylko będącym na diecie, ale każdemu, kto lubi dobrze zjeść:) 
My ją uwielbiamy!

Składniki:
  • 500g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 150g szpinaku (świeżego)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka czerwona,czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka (do smaku)
Surową pierś z kurczaka wraz z cebulą zmielić.
Do mięsnej masy dodać jajko.
Do smaku dodać dól, pieprz, paprykę, czosnek granulowany i przyprawę do kurczaka.
Mięsną masę podzielić na dwie części.
Szpinak wraz z czosnkiem również zmielić.
Zmielony (zblendowany) szpinak połączyć z połową mięsnej masy (można tą część jeszcze mocniej doprawić przyprawami).
Na blacie rozłożyć dość długi kawałek folii spożywczej.
Folię należy skropić wodą.
Połowę masy mięsnej (bez szpinaku) równo rozsmarować na folii, tworząc prostokąt.
Na mięsnym prostokącie rozsmarować zieloną część masy ze szpinakiem.
Pomagając sobie folią spożywczą, całość zwinąć w roladę.
Dwa końce folii spożywczej mocno zawiązać.
W sporym garnku zagotować wodę.
Zawiniętą w folię roladę włożyć do gotującej się wody.
Mięso gotować 20 minut w osolonej wodzie.
Gotową roladę wyciągnąć, wyjąć z folii, pokroić na plastry.
Roladę podawać na ciepło lub jako wędlinę na zimno.









27 komentarzy:

  1. Ślicznie Ci wyszła ta rolada.Co świeży szpinak,to świeży.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  2. Rolada doskonała! Perfekcyjne wykonanie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Szpinak i kurczak? Zdecydowanie jestem na tak! :) To połączenie zawsze się sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszla sliczna, i ladny odcien zieleni szpinaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne połączenie i ta rolada, ekstra ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczny pomysl:) pozarłabym taka z chlebem i chrzanem:) mniam:) piekna ci wyszla a spzinak kocham<3 trafilas w me gusta:]]

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na obiad!Rolada cudowna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszła Ci doskonała rolada:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. perfekcyjna, ale nie tylko na obiad i na kanapki się świetnie nada:)

    OdpowiedzUsuń
  10. a jak ładnie się prezentuje ta rolada ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka zieleń! Cudna! Aż by się zjadło kawałeczek, a skoro dietetyczne to może i dwa :))

    OdpowiedzUsuń
  12. folia do żywności? taka zwykła nadaje się do gotowania? nie boisz się, że coś się z niej wydobywa?

    OdpowiedzUsuń
  13. fajna roladka , ale do czego w przepisie ta papryka?? jeśli jej nie użyto to chyba by tylko wydać kase :P

    OdpowiedzUsuń