W mojej lodówce, zawsze znajdą się pod ręką, rezerwowe drożdże.
Tak na wszelki wypadek;)
Na wypadek gdyby np. brakło, albo zachciało nam się domowego pieczywa.
Nie znam piękniejszego zapachu, kojarzącego się z domem, jak zapach pieczonego chleba.
Dzisiejsze bułeczki, najprostsze z prostych, zawsze się udają i wspaniale smakują.
Lekko chrupiąca skórka, puszysty i delikatny środek, długo zachowujący swoją świeżość.
Składniki ( na ok. 6 dużych lub 8 małych bułeczek):
- 600g maki pszennej
- 300ml ciepłej wody
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- o.5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
Odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzieli na 6 lub na 8 części.
Z każdej formujemy bułeczkę.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nacinamy z góry nożem raz lub na krzyż.
Bułeczki można posypać lekko mąką lub tym czym się lubi : pestkami dyni, słonecznikiem, makiem.
Piec na rumiano w piekarniku nagrzanym do 200C ok. 25 minut.
będę o nich śnić.... czasem się spełnia :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
super, domowe bułeczki na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo, ale jestem za leniwa, żeby je zrobić ;)
OdpowiedzUsuńWyszły Ci perfekcyjne "ciachane" bułki!
OdpowiedzUsuńalez pysznie wyglądają, poproszę 2 bułeczki na dzisiejszą kolację:)
OdpowiedzUsuńalez pysznie wyglądają, poproszę 2 bułeczki na dzisiejszą kolację:)
OdpowiedzUsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńAntenko,jeżeli pieczesz też na zakwasie,to zapraszam do naszej wspólnoty piekarniczej.
Pozdrowienia!
No kochana bułeczki wuglądają jak z najlepszej piekarni.....!!! super
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki! Baaardzo mi się podobają. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńtakie to tylko z masełkiem i solą <3
OdpowiedzUsuńświeże bułeczki na sniadanie to jest to!:)
OdpowiedzUsuńSuper wyrosły;-) jak na razie nie mam drygu do domowego pieczywa. A szkoda.
OdpowiedzUsuńPrzez naze Winobranie umknęły mi takie bułeczki;-)
OdpowiedzUsuńWitaj, dzisiaj upiekłam również bułeczki z 1,5 porcji ciasta /po całonocnym leżakowaniu ciasta w lodówce. Urosło jak szalone. Dziękuję za przepis na pyszne bułeczki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam KK
Wyglądają bardzo apetycznie, zjadłabym z masłem i dżemem :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam je, Bardzo łatwy i dobry przepis, taki sam jak na pizze, polecam
OdpowiedzUsuńWitam, czy drożdze z cukrem rozetrzeć czy z w wodzie rozpuścić?
OdpowiedzUsuńdrożdże zagnieść z resztą skałdników
UsuńWitam:)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy dobrze dobrałem proporcje ponieważ robiłem na "oko", ale czy ciasto podczas ugniatania ma być kleiste czy raczej łatwo ma odchodzic od rąk??
Ja robiłam z tego przepisu dwa razy trzymając sie proporcji i ciasto jest klejące, wystaczylo troche maki na reke zeby uformowac bulki. Mimo klejacego ciasta bułki wyrosły duże i pyszne.
UsuńEXCELLENT formula! I've began producing my very own washing soap just lately -- as well as like it -- however do not have the pretreatment squirt -- They are SIMPLE elements as well as I will provide this particular an attempt!!! Many thanks with regard to publishing this!
OdpowiedzUsuńleague of legends boostingcheap coins fut14
21 year old Help Desk Operator Margit Royds, hailing from Manitou enjoys watching movies like Euphoria (Eyforiya) and Jewelry making. Took a trip to Heritage of Mercury. Almadén and Idrija and drives a 4Runner. mozna zajrzec tutaj
OdpowiedzUsuń