poniedziałek, 16 września 2013

Szarlotka biszkoptowa



Sezon na jabłka w pełni, korzystam i ja;)

Zachciało mi się jakiejś dobrej, ale przy tym delikatnej i lekkiej szarlotki.

Choć jeszcze na chwilę chciałam pozostać w letnim, wakacyjnym klimacie i takiego ciasta poszukiwałam;)

Idealna wydała mi się szarlotka upieczona na puszystym biszkopcie.

Delikatny biszkopt, przełożony kwaskową warstwą jabłek, po prostu pycha!

Składniki:

biszkopt
  • 3/4 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
masa jabłkowa
  • 2 kg jabłek ( u mnie szara reneta)
  • 2 galaretki pomarańczowe 
Białka ubić z solą na sztywno.
Partiami dodawać cukier, ciągle ubijając.
Nie przerywając ubijania dodawać po żółtku.
Do masy dodać maki i proszek do pieczenia.
Zmiksować do połączenia się składników.
Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec ok. 25 minut w 180C.
Po upieczeniu wyciągnąć i wystudzić.
Wystudzony biszkopt przekroić w z dłuż na pół.
Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę.
Przełożyć do garnka i zagotować.
Do gotujących się jabłek dodać galaretkę w proszku.
Całość wymieszać i ściągnąć z gazu.
Gorącą mas wylać na jeden blat biszkopta.
Ciasto przykryć drugim blatem i lekko docisnąć.
Włożyć do lodówki by całość stężała.
Gotową szarlotkę można posypać cukrem pudrem lub jak ja polać lukrem.








50 komentarzy:

  1. Bardzo lubię szarlotkę,a taką z glancem szczególnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie wyszła:) a za rumiankami będę tęsknić, moja najmłodsza córeczka zawsze je zrywała i robiła bukieciki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaki dzieciństwa :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie! Na pewno pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ apetyczna ta Twoja szarlotka!Uwielbiam taką!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ Wy wszystkie kusicie... Szarlotka mmm ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotka lekka niczym puch..:) do wypróbowania tej jesieni:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam taką szrlotkę... lekko pomarańczowe jabłka, lukier i puszyte ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. znasz się:) moim zdaniem, to również szarlotka idealna:)

      Usuń
  9. Ja co prawda szarlotek nie jadam bo nie lubię jakoś nie mogę niesc jabłek w cieście nie wiem dlaczego ale twoja wygląda smakowicie;-) co nie zmienia faktu ze rurki mnie męczą I jak zjemy sernik zabieram się za rurki ha ha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiesz, co tracisz;) hihihihihi
      a rureczki polecam, ale osztrzegam, są uzależniające;)

      Usuń
  10. I wygląda na bardzo delikatną faktycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale fantastycznie wygląda :P Muszę kiedyś spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, wygląda wspaniale!Uwielbiam szarlotki. Chyba będę musiała jakąś upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie:) na jesień, to obowiązkowy wypiek;)

      Usuń
  13. Bardzo fajna szarlotka,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. świetnie wygląda, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mniammm tez takie ciacho robie i uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda świetnie;-) ja robię biszkoptowa rolade z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  17. Robię podobną - dodaje galaretki o smaku kiwi :P

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  19. fajna odmiana od takiej tradycyjnej wersji :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Biszkopt rzeczywiście prezentuje się niezwykle lekko i puszyście. Hmm biszkoptowej szarlotka chyba jeszcze nie próbowałam, do nadrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  21. To jest duzy blad w polskich przepisach,ze nie ma nigdzie wymiarow foremki w jakiej trzeba piec, to jest bardzo wazne.Wielokrotnie ciasto poszlo do kosza bo nie mialu ani smaku ani wygladu.Wymiar i rodaj blaszki jest OBOWIAZKOWY. Przepis mi sie podoba ale nie wiem jak go upiec aby sie udalo. Elzbieta z Chicago. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podejrzewam , że blaszka około 22x33


      Usuń
  22. Czy ciasto po przełożeniu nie jest suche jak to biszkopt...

    OdpowiedzUsuń
  23. A czy mogą być inne jabłka??

    OdpowiedzUsuń
  24. Dzięki za przepis upiekłam jest przepyszna😊😀😍

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam czy mogę dac galaretke truskawkowa bo nie mam innej A jest pozno

    OdpowiedzUsuń
  26. Na jaka blache ta ilosc skladnikow

    OdpowiedzUsuń
  27. Jakiej pojemnosci szklanka.Jaki rozmiar blaszki

    OdpowiedzUsuń
  28. Właśnie upiekłam biszkopta teraz pora na jabłka
    Szukałam właśnie takiego lekkiego przepisu i znalazłam u ciebie.
    Dzieki

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam jaki rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  30. Witam prosze o przepis na lukier

    OdpowiedzUsuń
  31. Proszę. o wymiary blaszki Dziękuję

    OdpowiedzUsuń