Sezon na jabłka w pełni, korzystam i ja;)
Zachciało mi się jakiejś dobrej, ale przy tym delikatnej i lekkiej szarlotki.
Choć jeszcze na chwilę chciałam pozostać w letnim, wakacyjnym klimacie i takiego ciasta poszukiwałam;)
Idealna wydała mi się szarlotka upieczona na puszystym biszkopcie.
Delikatny biszkopt, przełożony kwaskową warstwą jabłek, po prostu pycha!
Składniki:
biszkopt
- 3/4 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 kg jabłek ( u mnie szara reneta)
- 2 galaretki pomarańczowe
Partiami dodawać cukier, ciągle ubijając.
Nie przerywając ubijania dodawać po żółtku.
Do masy dodać maki i proszek do pieczenia.
Zmiksować do połączenia się składników.
Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec ok. 25 minut w 180C.
Po upieczeniu wyciągnąć i wystudzić.
Wystudzony biszkopt przekroić w z dłuż na pół.
Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę.
Przełożyć do garnka i zagotować.
Do gotujących się jabłek dodać galaretkę w proszku.
Całość wymieszać i ściągnąć z gazu.
Gorącą mas wylać na jeden blat biszkopta.
Ciasto przykryć drugim blatem i lekko docisnąć.
Włożyć do lodówki by całość stężała.
Gotową szarlotkę można posypać cukrem pudrem lub jak ja polać lukrem.
Bardzo lubię szarlotkę,a taką z glancem szczególnie.
OdpowiedzUsuńwiesz, co dobre Christopher;)
UsuńPysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie:)
Usuńślicznie wyszła:) a za rumiankami będę tęsknić, moja najmłodsza córeczka zawsze je zrywała i robiła bukieciki:)
OdpowiedzUsuńoj ja też będę tęsknić, ale co zrobić:/
UsuńSmaki dzieciństwa :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńz całą pewnością:D
UsuńWygląda pięknie! Na pewno pyszna:)
OdpowiedzUsuńzgadza się;)
UsuńWygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńdziękuję!:D
UsuńAleż apetyczna ta Twoja szarlotka!Uwielbiam taką!
OdpowiedzUsuńkto nie lubi..;)
UsuńAleż Wy wszystkie kusicie... Szarlotka mmm ;)
OdpowiedzUsuńdo roboty kochana, piec szarlotkę marsz;)!
UsuńSzarlotka lekka niczym puch..:) do wypróbowania tej jesieni:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie:) polecam z czystym sumieniem:)
UsuńJaki wymiar blaszki?
UsuńUwielbiam taką szrlotkę... lekko pomarańczowe jabłka, lukier i puszyte ciasto.
OdpowiedzUsuńznasz się:) moim zdaniem, to również szarlotka idealna:)
UsuńJa co prawda szarlotek nie jadam bo nie lubię jakoś nie mogę niesc jabłek w cieście nie wiem dlaczego ale twoja wygląda smakowicie;-) co nie zmienia faktu ze rurki mnie męczą I jak zjemy sernik zabieram się za rurki ha ha
OdpowiedzUsuńnie wiesz, co tracisz;) hihihihihi
Usuńa rureczki polecam, ale osztrzegam, są uzależniające;)
I wygląda na bardzo delikatną faktycznie:-)
OdpowiedzUsuńi dokładnie taka właśnie jest:)
UsuńAle fantastycznie wygląda :P Muszę kiedyś spróbować! :)
OdpowiedzUsuńPolecam Kromciu, polecam serdecznie!
UsuńMniam, wygląda wspaniale!Uwielbiam szarlotki. Chyba będę musiała jakąś upiec :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie:) na jesień, to obowiązkowy wypiek;)
UsuńBardzo fajna szarlotka,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, pychotka :)
OdpowiedzUsuńmniammm tez takie ciacho robie i uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie;-) ja robię biszkoptowa rolade z jabłkami.
OdpowiedzUsuńRobię podobną - dodaje galaretki o smaku kiwi :P
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuję, wow:)
OdpowiedzUsuńfajna odmiana od takiej tradycyjnej wersji :D
OdpowiedzUsuńBiszkopt rzeczywiście prezentuje się niezwykle lekko i puszyście. Hmm biszkoptowej szarlotka chyba jeszcze nie próbowałam, do nadrobienia :)
OdpowiedzUsuńTo jest duzy blad w polskich przepisach,ze nie ma nigdzie wymiarow foremki w jakiej trzeba piec, to jest bardzo wazne.Wielokrotnie ciasto poszlo do kosza bo nie mialu ani smaku ani wygladu.Wymiar i rodaj blaszki jest OBOWIAZKOWY. Przepis mi sie podoba ale nie wiem jak go upiec aby sie udalo. Elzbieta z Chicago. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPodejrzewam , że blaszka około 22x33
UsuńCzy ciasto po przełożeniu nie jest suche jak to biszkopt...
OdpowiedzUsuńA czy mogą być inne jabłka??
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis upiekłam jest przepyszna😊😀😍
OdpowiedzUsuńWitam czy mogę dac galaretke truskawkowa bo nie mam innej A jest pozno
OdpowiedzUsuńNa jaka blache ta ilosc skladnikow
OdpowiedzUsuńJakiej pojemnosci szklanka.Jaki rozmiar blaszki
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam biszkopta teraz pora na jabłka
OdpowiedzUsuńSzukałam właśnie takiego lekkiego przepisu i znalazłam u ciebie.
Dzieki
Witam jaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńWitam prosze o przepis na lukier
OdpowiedzUsuńProszę. o wymiary blaszki Dziękuję
OdpowiedzUsuń