Proste, lekkie, niewymagające pieczenia ciasto, które ładnie wygląda i zawsze dobrze smakuje.
Nie tylko dzieci będą zadowolone;)
Składniki:
- 0.5l śmietanki 30%
- 300ml mleka
- 3 różne galaretki ( u mnie pomarańczowa, truskawkowa i agrestowa)
- 1 opakowanie żelatyny ( ja dałam 3 łyżki żelatyny i 3 łyżki galaretki cytrynowej)
- 3/4 szklanki cukru
Galaretki przelać do osobnych naczyń.
Wystudzić, schować do lodówki by się zsiadły.
Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
1/3 szklankę mleka zagotować i rozpuścić w niej żelatynę.
Resztę mleka zmiksować z cukrem i z rozpuszczoną żelatyną.
Lekko ostudzone mleko zmiksować ze śmietanką.
Galaretki wyjąć z naczyń, pokroić w kostki.
Dodać do masy śmietankowej, szybko wymieszać.
Masę śmietanową z galaretkami przełożyć do formy keksowej, wcześniej wyłożonej grubszą warstwą folii spożywczej (u mnie 2 warstwy).
Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny by masa lekko stężała.
Trzecią galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody, wystudzić.
Wystudzoną galaretkę wylać na wierzch lekko ściętej masy.
Całość włożyć na kilka godzin do lodówki, by masa i galaretka stężała.
kieeedyś, het het wieki temu, go robiłam. jest świetny, choć zajmuje sporo czasu.
OdpowiedzUsuńeee tam sporo;) ale przynajmniej jest banalnie prosty w wykonaniu;)
Usuńuwielbiam!:) dawno nie robiłam, znam pod nazwą śmietanowiec:)
OdpowiedzUsuńśmietanowiec też mi się obił o uszy
Usuńno galaretki lubią i dzieci i my:) a kolory zawsze działają dobrze na poprawę humoru!
OdpowiedzUsuńdlatego uważam, że ciacho idealne jest na jesienną pluchę;)
Usuń:) MOja córa byłaby zachwycona :))
OdpowiedzUsuńmoim dzieciom też dogodziłam:D
Usuńuwielbiam to ciasto, dawno go nie jadłam... muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńbajecznie kolorowe - dla małych i dużych dzieci :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, każdy będzie zadowolony:)
UsuńOjej, już samo zdjęcie niesamowicie zachęcam do obejrzenia przepisu. Galaretkowiec wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję, miło mi!
UsuńRobię taki sam, przepyszny:)
OdpowiedzUsuńwiesz, co dobre;)
UsuńMmmmmm Anetko prawie jak tęcza wygląda, na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńDorotko polecam! Łatwe, leciutkie i bardzo smaczne:)
UsuńTo jest pyszne, pamiętam takie ciasto z dzieciństwa. Zawsze nam smakowało.:)
OdpowiedzUsuńmnie też się ono kojarzy z dawnymi czasami..:D
UsuńTeż pamiętam to z młodych lat.Skusiłbym się na kawałek.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńnastępnym razem zapamiętam i podeślę kawałeczek;)
UsuńO tak! :) galaretki to jest to, a połączone w jedną kompozycje - fenomenalne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:D
UsuńAle fajny deser:-))!
OdpowiedzUsuńa fajny, ładny i smaczny hehehehe
UsuńPrezentuje się kusząco :)
OdpowiedzUsuńbardzo kusi swoimi kolorami
UsuńPychotka! Bardzo lubię takie desery!
OdpowiedzUsuń;)
Usuńtakie sympatyczne ciacho na zimno :)
OdpowiedzUsuńaz miło poprawić sobie nastrój takim deserkiem w jesienne wieczory
to tak na poprawę humoru:D
UsuńJ'aime ce gâteau .. son savoureux
OdpowiedzUsuńna pewno az tyle zelatyny trzeba? wg przepisu 6 lyzek - strasznie duzo! moze chodilo o lyzeczki?chcialabym zrobic ten deser ale wole sie upewnic zeby mi nie wyszla twarda podeszwa przez przypadek
OdpowiedzUsuńtak, w moim przepisie mam 50g opakowanie żelatyny, którą trzeba dodać.
UsuńZ racji, że mnie żelatyny brakło i miałam jedynie 3 łyżki, dodałam jeszcze 3 łyżki galaretki cytrynowej. Ciasto wyszło idealne. Żadna twarda podeszwa nie wychodzi;)
Actually my partner and i enjoy the time and effort an individual built to discuss the information. This issue the following i came across was successful for the matter that i has been exploring for some time.
OdpowiedzUsuńBuy Fifa 14 Ultimate Team Coins