Fenomenalne, iście jesienne danie.
Doskonała kompozycja smaków, aromatów i kolorów.
Co tu dużo pisać, królewskie risotto:)
Już marzę o powtórce..
Składniki:
- 400g dyni
- 300g ryżu
- 250g kurek
- 700ml rosołu (u mnie mięsno - warzywny)
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 50 -70 g tartego parmezanu
- tymianek, sól i pieprz do smaku
Cebulę posiekać.
Dynię obrać, pokroić w kosteczkę.
Na niewielkiej ilości masła podsmażyć kurki wraz z ok. 2 szczyptami tymianku.
Podsmażone kurki ściągnąć z patelni na talerz.
Osobno na ok. łyżce masła podsmażyć cebulę dynię.
Do podsmażonej cebuli, dyni dodać ryż.
Ryż odsmażać kilka minut, do momentu aż zbieleje.
Całość zalać ok. szklanką rosołu.
Dodać resztę masła.
Risotto podlewać regularnie kolejnymi partiami bulionu.
Całość dusić na niewielkim ogniu ok. 15-20 minut.
Pod koniec gotowania dodać parmezan.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Gotowe risotto ma być kleiste , ale ryż nie może być rozgotowany.
Przed podaniem, gotowe risotto posypać uprzednio podsmażonymi kurkami.
Podawać na ciepło.
To jest dopiero smak... Super !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
a żebyście widziały;)
UsuńBajeczne smaki! Pycha!
OdpowiedzUsuńoj pycha, pycha, zgadzam się;)
UsuńPiękny kolor
OdpowiedzUsuńmnie również kolorem to risotto urzekło:D
Usuńjakie pyszności! fantastyczny kolor:)
OdpowiedzUsuńpyszne i ładne dla oka;)
UsuńOjej, prawdziwie królewskie! Wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńteż tak uważam:)
UsuńTakiego risotto to jeszcze nie jadłam, pyszne;)
OdpowiedzUsuńpolecam, grzechu warte!:D
UsuńDynia i kurki, to musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńtak, ten duet sprawdził się doskonale:)
UsuńPodoba mi się to połączenie :-)
OdpowiedzUsuńDyniowe uwielbiam, ale nigdy nie dodawałam kurek, fajny pomysł - bardzo aromatyczny:-)
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam dodać, następnym rzem:)
Usuńwow, ale danie! dynia z kurkami ciekawy miks, oj, kusisz mnie z rana!
OdpowiedzUsuńjuż takie moje zadanie;)
UsuńJesienne i niezwykle klimatyczne połączenie. Bardzo podoba mi się jego słoneczny kolor :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Malwinna
dziękuję Maliwnko
UsuńIście królewskie danie! Pięknie się prezentuje :))
OdpowiedzUsuńteż tak sądzę:)
Usuńmniam uwielbiam kurki i risotto, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńszczerze polecam:)
UsuńWygląda tak mocno rozgrzewająco, i na pewno potrafi zdrowo nasycić, mniam,
OdpowiedzUsuńzgadza się:) po takiej ilości pękałam w szwach;)
UsuńTo może zrobimy tak.Ja zapraszam w piątek na obiad.Zamiast kiełbasy będzie węgierski bogracz, a co do tego risotto i kurek,to porozmawiamy przy obiedzie.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńkusząca propozycja Christopher, na węgierski gulasik, jestem gotowa nawet teraz;)
Usuńmm :) takie jesienne 2 w 1
OdpowiedzUsuńtak. danie maxymalnie jesienne;)
UsuńFajne połączenie- to co najlepsze na jesień;-)
OdpowiedzUsuńtak na poprawę humoru:D
UsuńWow, świetnie wygląda.
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam:)
Usuńdziekuję:)
OdpowiedzUsuńjuż się zgłaszam!:D
OdpowiedzUsuńA to coś dla mnie, pycha!
OdpowiedzUsuńwygląda niezwykle intrygująco :)
OdpowiedzUsuńa smakuje pysznie:D
Usuń