poniedziałek, 30 września 2013

Risotto z dynią i kurkami



Fenomenalne, iście jesienne danie.
Doskonała kompozycja smaków, aromatów i kolorów.
Co tu dużo pisać, królewskie risotto:)
Już marzę o powtórce..

Składniki:
  • 400g dyni
  • 300g ryżu
  • 250g kurek
  • 700ml rosołu (u mnie mięsno - warzywny)
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 50 -70 g tartego parmezanu
  • tymianek, sól i pieprz do smaku
Kurki oczyścić.
Cebulę posiekać.
Dynię obrać, pokroić w kosteczkę.
Na niewielkiej ilości masła podsmażyć kurki wraz z ok. 2 szczyptami tymianku.
Podsmażone kurki ściągnąć z patelni na talerz. 
Osobno na ok. łyżce masła podsmażyć cebulę dynię.
Do podsmażonej cebuli, dyni  dodać ryż. 
Ryż odsmażać kilka minut, do momentu aż zbieleje.
Całość zalać ok. szklanką rosołu.
Dodać resztę masła.
Risotto podlewać regularnie kolejnymi partiami bulionu.
Całość dusić na niewielkim ogniu ok. 15-20 minut.
Pod koniec gotowania dodać parmezan.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Gotowe risotto ma być kleiste , ale ryż nie może być rozgotowany. 
Przed podaniem, gotowe risotto posypać uprzednio podsmażonymi kurkami.
Podawać na ciepło.








40 komentarzy:

  1. To jest dopiero smak... Super !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie pyszności! fantastyczny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, prawdziwie królewskie! Wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego risotto to jeszcze nie jadłam, pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dynia i kurki, to musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się to połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dyniowe uwielbiam, ale nigdy nie dodawałam kurek, fajny pomysł - bardzo aromatyczny:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow, ale danie! dynia z kurkami ciekawy miks, oj, kusisz mnie z rana!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jesienne i niezwykle klimatyczne połączenie. Bardzo podoba mi się jego słoneczny kolor :)

    Pozdrawiam,
    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  10. Iście królewskie danie! Pięknie się prezentuje :))

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam uwielbiam kurki i risotto, wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda tak mocno rozgrzewająco, i na pewno potrafi zdrowo nasycić, mniam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się:) po takiej ilości pękałam w szwach;)

      Usuń
  13. To może zrobimy tak.Ja zapraszam w piątek na obiad.Zamiast kiełbasy będzie węgierski bogracz, a co do tego risotto i kurek,to porozmawiamy przy obiedzie.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kusząca propozycja Christopher, na węgierski gulasik, jestem gotowa nawet teraz;)

      Usuń
  14. Fajne połączenie- to co najlepsze na jesień;-)

    OdpowiedzUsuń