czwartek, 26 września 2013

Drożdżowe ślimaki dyniowo - cynamonowe



Czas na jesienne wypieki!

W najbliższym czasie, możecie się spodziewać, większej ilości przepisów z dynią w składzie, ponieważ tak jak grzyby, przetwarzam ją teraz, równie namiętnie;)

Wypieki i potrawy z dodatkiem dyni wręcz ubóstwiam!

Dzisiejsze, drożdżowe bułeczki, ślimaczki dyniowo- cynamonowe, ledwo udało mi się uchwycić aparatem, bo zjadły się same;)
Gdy dopadły je, cztery pary wygłodniałych rąk, po ślimaczkach zostały jedynie okruszki;)

Mięciutkie, puszyste, pachnące, dzięki dodatkowi dyni, wilgotne w środku i cudnie żółciutkie, z pysznych cynamonowo - korzennym nadzieniem, a przy tym -  piękne dla oka.
Achhhhhhhhhhhhhhhhhh

Z czystym sumieniem stwierdzam, że są to najlepsze, drożdżowe bułeczki, jakie kiedykolwiek udało mi się upiec.

Coś czuję, że będę teraz często wracać do tego wypieku;)

Inspirację zaczerpnęłam od Kasi z Gotuję, bo lubię .

Składniki (na 9-10 bułeczek):
  • 400g mąki
  • 100g cukru
  • 200g puree z dyni
  • 25g drożdży
  • 80ml mleka
  • 30ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
nadzienie
  • 50g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0.5 łyżeczki przyprawy do piernika
lukier
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • sok z 0.5 cytryny
Przygotować puree z dyni.
Dynię obrać, drobno pokroić, wrzucić do garnka.
Zalać niewielką ilością wody i udusić do miękkości (woda ma zostać w całości odparowana). 
Ugotowaną dynię zmiksować blenderem, na gładkie puree.
Dynię można również pokroić w kostkę i upiec w piekarniku, a potem zmiksować.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
Dodać 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
W misce połączyć pozostałe składniki na ciasto i połączyć z zaczynem.
Ciasto długo wyrabiać.
Ciasto będzie się mocno lepić do rąk, ale nie dosypywać więcej mąki, inaczej bułeczki wyjdą twarde.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypana mąką stolnice i rozwałkować na prostokąt.
Masło stopić w garnku, połączyć z cukrem cynamonem i przyprawą do piernika.
Powstałą, ostudzoną masą posmarować rozwałkowane ciasto.
Ciasto ciasno zwinąć w rulon.
Rulon podzielić na 9-10 równych ślimaków.
Ślimaki przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Odstawić na ok. 20 minut.
Ślimaki piec ok. 25 minut w 180C.
Wystudzone bułeczki polać lukrem.











39 komentarzy:

  1. och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie dziwię się, że zostały zjedzone raz dwa! pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ładne, już je widziałam na blogach i bardzo mi się podobały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie też zachwyciły, a jak mnie coś zachwyci, to koniecznie muszę zrobić;)

      Usuń
  4. Wspaniałe! Zdecydowanie lubię jesienne wypieki w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe są! Robiłam także takie ślimaczki, są rewelacyjne w smaku, mięciutkie i pachnące.:)
    pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mogę się z tobą nie zgodzić Majanko:)
      również pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  6. Pyszny dyniowy wypiek :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Typowo jesiennie, ale jak pysznie:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. choć nie lubię jesieni, to jesienne wypieki z dynią wręcz uwielbiam;)

      Usuń
  8. Ostatnio chodzą za mną takie ślimaczki, a ten lukier mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmmmm...chętnie porwałabym taką bułeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Urywam sobie kawałek do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zabieram się za takie ślimaczki i jakoś zabrać się nie mogę, a mam na nie wielką ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zbierałam się za nie tak jak ty, a teraz dziwię się sobie, bo naprawdę szybko i łatwo się zrobiły;)

      Usuń
  12. Super, pieknie wyglądają, :)

    OdpowiedzUsuń
  13. a ja w tym roku, co jestem po poludniu w zieleniaku to nie mogę jej dorwać:(
    bosko wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to pomyśl o takich ślimaczkach jak ją wreszcie dorwiesz;)

      Usuń
  14. Ale pyszne, muszę wypróbować te zawijańce ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają pysznie. :) Dynia kusi i mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszny wypiek! dziwnym trafem dynia uchowała się jeszcze u mnie w zamrażarce, trzeba ją szybko zużyć! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Smakowicie Ci wyszły te ślimaczki, Antenko :). Po kolejne przepisy z dynią zajrzę na pewno.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i zapraszam po kolejne dyniowe inspiracje:)

      Usuń