Orzechowca chyba nie trzeba nikomu zachwalać i reklamować:)
Ubóstwiam taką drożdżową, mocno orzechową roladę, która przede wszystkim właśnie kojarzy mi się ze świętami i od lat króluje na naszym świątecznym stole.
Składniki:
ciasto
- 300g maki
- 100g cukru pudru
- 50g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany 18%
- 30g drożdży
- szczypta soli
- 300g orzechów włoskich
- 100g cukru pudru
- 2 łyżki rumu
- 1 jajko
- 1 białko
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100g gorzkiej czekolady
- 25g masła
- posiekane orzechy włoskie do posypania rolady
Dodać posiekane nożem masło ( temperatura pokojowa).
Drożdże wymieszać ze śmietaną i wlać do ciasta.
Wbić jajka.
Wyrobić elastyczne ciasto.
Jeżeli jest taka potrzeba dodać jeszcze trochę mąki.
Wyrobione ciasto, odłożyć w misce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Orzechy utrzeć.
Dodać do nich cukier, rum, jajko, białko, śmietanę, cukier waniliowy i rum.
Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować nadzieniem.
Roladę zwinąć.
Owinąć ciasto lekko papierem do pieczenia i przełożyć do foremki.
Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piec 40 minut w 190C.
Po upieczeniu roladę wyciągnąć i wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu ciasto można polać czekoladą rozpuszczoną z masłem w kąpieli wodnej i posypać siekanymi orzechami.
rewelacja.
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę smakowicie.
Dziekuję:)
UsuńAle mnie kusi to ciasto:)))
OdpowiedzUsuńto trzeba będzie upiec:D
Usuńz tą czekoladą wygląda fantastycznie! pięknie wyszła ta rolada:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką grubą warstwę czekolady:D
UsuńMimo, że objadłam się ciastami na święta, to Twoja strucla wygląda wyśmienicie i chętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem...:-)
OdpowiedzUsuńczęstuj się i nie krępuj:)
UsuńWygląda rewelacyjnie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsmakuje też tak samo:)
UsuńJeszcze nie zdążyłam odetchnąc, a Ty już kusisz ;)
OdpowiedzUsuńU mnie tylko makowiec zawijany był pieczony na święta, nigdy nie robiła moja mama takiego z orzechami.. ale brzmi wspaniale:)
OdpowiedzUsuńnie tylko brzmi;)
UsuńA Ty jak zwykle kusisz smakołykami ;)))
OdpowiedzUsuńkuszę, kuszę:) a jak!;)
UsuńNa takie ciacho jeszcze bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńw takim razie zapraszam:D
UsuńWygląda pyszniusio!:)
OdpowiedzUsuńi smakuje pyszniusio!:D
Usuńjaki cudny! a ta polewa! mmmmm
OdpowiedzUsuńa dziękuję ślicznie:)
UsuńTakiego orzechowca jeszcze nie jadłam, ale kusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuńwarto spróbować:)
UsuńPycha, podobny robi moja mama..Poproszę kawałeczek!
OdpowiedzUsuńgdyby został choć kawałek:D
Usuńajj po tych świętach zdecydowanie muszę sobie zrobić off na słodycze
OdpowiedzUsuńale takim ciężko się oprzeć;)
UsuńSkusiła mnie Twoja roladka i zaraz właśnie wyciągam z piekarnika.
OdpowiedzUsuńMmmmm piękny zapach się unosi w całym domu :)))
Antenko, powiedz mi jeszcze jaki wymiar keksówki jest, bo to chyba ta dłuższa wersja 12x25 lub 30 cm?
OdpowiedzUsuń