niedziela, 23 grudnia 2012

Kapusta z grochem i grzybami



Wigilijnego stołu nie wyobrażam sobie bez kapusty z grochem i grzybami, będącej  dodatkiem do smażonego karpia. 

Tak przygotowaną kapustę, która nie zawiera ani grama mięsa, je się u nas jedynie raz w roku;)
Pewnie dlatego, tak bardzo nam smakuje.

Składniki:
  • 400g kapusty kwaszonej (bez octu)
  • 0.5 główki małej białej kapusty
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 200g mrożonych borowików
  • kilka suszonych prawdziwków
  • 150-200g całego grochu
  • 2 łyżki masła
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Suszone grzyby zalać wodą i namoczyć przez ok. 12 godzin.
Groch również zalać wodą ( ma jej być 3 razy tyle co grochu) i namoczyć ok. 12 godzin.
Po tym czasie groch ugotować w tej samej wodzie do miękkości.
Odcedzić.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
Białą i kwaszoną kapustę drobno pokroić.
Dodać do cebuli.
Grzyby odcedzić.
Wodą spod grzybów podlać kapustę.
Suszone i mrożone grzyby pokroić w mniejsze kawałki.
Dodać do kapusty.
Podlać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól i masło.
Dusić do miękkości.
Pod koniec duszenia dodać ugotowany groch.
Dopieprzyć do smaku.







36 komentarzy:

  1. Teraz trzeba trochę pogłodować by z radością zasiąść do wigilijnego stołu! Jak ja lubię taka kapustę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna. :)
    Lubię kapustę z grochem i kapustę z grzybami. A w takim miksie nie jadłam,ale na pewno by mi posmakowała. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a u nas właśnie zawsze taki miks się jada:) oj lubię go lubię:)

      Usuń
  3. U nas tylko kapusta z grzybami, bez grochu. Ale jak pamiętam to zazwyczaj kapucha z grochem to taka mamałyga, że się jeść nie chciało, a Twoja wygląda znakomicie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem skąd to przekonanie, że to taka mamałyga:O może u nas jest inaczej, bo ja mieszam dwa rodzaje kapusty.

      Usuń
  4. zawsze się zastanawiałam, jak to może smakować. pochodzę z Wlkp, i nie podajemy kapusty z grochem na Wigilię. Jedyne co, to wiem jak wygląda. Zawsze to taka.. paćka :p a u Ciebie wygląda naprawdę ładnie i zachęcająco.
    pozdrawiam świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam. Tylko u nas są dwie kapusty. Jedna z grochem a druga z grzybami :)). Pychota!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, pycha kapustka!! a ozdoby choinkowe mam takie same:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. W moim rodzinnym domu też kapusta z grochem jest obowiązkowo na stole wigilijnym. Mama nie wyobraża sobie świąt bez niej.

    OdpowiedzUsuń
  8. heh, u mnie na blogu to samo :) Tylko Twój groch lepiej wygląda, mniej rozgotowany :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coś ten mój groch nie chciał się ugotować:/ gotował się i gotował i ciągle był twardy;)

      Usuń
  9. wieki całe nie jadłam kapusty z grochem bo rodzinka nie lubi, ale pamiętam jak Babcia taką robiła :) Wesołych Świąt, kochana !

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie też będzie ale robi ją mama:)
    Smakowitych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  11. A u mnie nigdy takiej kapusty nie ma - inna tradycja, ale mam ochotę ją zmienić, patrząc na Twoje zdjęcia:)
    Cudownych świąt Ci życzę:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja swoją jutro robię:) Tyle, że u mnie bez grochu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z grochem czy bez, z pewnością będzie pyszna!

      Usuń
  13. U mnie też serwujemy kapustę z grochem:) Wesołych Świąt!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Radosnych, wesołych, spokojnych, smacznych świąt w rodzinnym gronie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i nawzajem Bernadetko, wspaniałych, rodzinnych świąt Ci życzę:)!

      Usuń
  15. dziś była robiona :)

    Pięknych Świąt! Smaczne będą na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj z całą pewnością będą pyszne:D
      Wesołych Świąt Kaś:D

      Usuń
  16. Wspaniała wigilijna klasyka!
    Pięknych, magicznych świąt! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Wigilię tylko klasyka:)!
      Pełnych radości Świąt Kochana!

      Usuń
  17. W moim domu kapusta zawsze jest na wigilijnym stole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba w większości domów jest taka tradycja:)

      Usuń