Wigilijnego stołu nie wyobrażam sobie bez kapusty z grochem i grzybami, będącej dodatkiem do smażonego karpia.
Tak przygotowaną kapustę, która nie zawiera ani grama mięsa, je się u nas jedynie raz w roku;)
Pewnie dlatego, tak bardzo nam smakuje.
Składniki:
- 400g kapusty kwaszonej (bez octu)
- 0.5 główki małej białej kapusty
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 200g mrożonych borowików
- kilka suszonych prawdziwków
- 150-200g całego grochu
- 2 łyżki masła
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Groch również zalać wodą ( ma jej być 3 razy tyle co grochu) i namoczyć ok. 12 godzin.
Po tym czasie groch ugotować w tej samej wodzie do miękkości.
Odcedzić.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
Białą i kwaszoną kapustę drobno pokroić.
Dodać do cebuli.
Grzyby odcedzić.
Wodą spod grzybów podlać kapustę.
Suszone i mrożone grzyby pokroić w mniejsze kawałki.
Dodać do kapusty.
Podlać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól i masło.
Dusić do miękkości.
Pod koniec duszenia dodać ugotowany groch.
Dopieprzyć do smaku.
Teraz trzeba trochę pogłodować by z radością zasiąść do wigilijnego stołu! Jak ja lubię taka kapustę.
OdpowiedzUsuńja na nią czekam cały rok:)
UsuńPyszna. :)
OdpowiedzUsuńLubię kapustę z grochem i kapustę z grzybami. A w takim miksie nie jadłam,ale na pewno by mi posmakowała. :)
a u nas właśnie zawsze taki miks się jada:) oj lubię go lubię:)
UsuńU nas tylko kapusta z grzybami, bez grochu. Ale jak pamiętam to zazwyczaj kapucha z grochem to taka mamałyga, że się jeść nie chciało, a Twoja wygląda znakomicie:-)
OdpowiedzUsuńnie wiem skąd to przekonanie, że to taka mamałyga:O może u nas jest inaczej, bo ja mieszam dwa rodzaje kapusty.
Usuńzawsze się zastanawiałam, jak to może smakować. pochodzę z Wlkp, i nie podajemy kapusty z grochem na Wigilię. Jedyne co, to wiem jak wygląda. Zawsze to taka.. paćka :p a u Ciebie wygląda naprawdę ładnie i zachęcająco.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam świątecznie!
smakuje bardzo dobrze:D
UsuńUwielbiam. Tylko u nas są dwie kapusty. Jedna z grochem a druga z grzybami :)). Pychota!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhehe też dobrze:) my mamy 2 w jednym;)
UsuńJa robię bez grochu, pycha:)
OdpowiedzUsuńpewnie, że pycha:D
Usuńmniam, pycha kapustka!! a ozdoby choinkowe mam takie same:)))
OdpowiedzUsuńładne nie;)?
UsuńW moim rodzinnym domu też kapusta z grochem jest obowiązkowo na stole wigilijnym. Mama nie wyobraża sobie świąt bez niej.
OdpowiedzUsuńja również:D
Usuńheh, u mnie na blogu to samo :) Tylko Twój groch lepiej wygląda, mniej rozgotowany :-P
OdpowiedzUsuńcoś ten mój groch nie chciał się ugotować:/ gotował się i gotował i ciągle był twardy;)
Usuńwieki całe nie jadłam kapusty z grochem bo rodzinka nie lubi, ale pamiętam jak Babcia taką robiła :) Wesołych Świąt, kochana !
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt Pyzuniu:D
UsuńU mnie też będzie ale robi ją mama:)
OdpowiedzUsuńSmakowitych Świąt!
Dziękuję i nawzajem!
UsuńA u mnie nigdy takiej kapusty nie ma - inna tradycja, ale mam ochotę ją zmienić, patrząc na Twoje zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńCudownych świąt Ci życzę:)
Pozdrawiam!
Wesołych Świąt Kochana:)
UsuńJa swoją jutro robię:) Tyle, że u mnie bez grochu:)
OdpowiedzUsuńZ grochem czy bez, z pewnością będzie pyszna!
UsuńU mnie też serwujemy kapustę z grochem:) Wesołych Świąt!:)
OdpowiedzUsuńWiecie co dobre;)
UsuńRadosnych Świąt!
Radosnych, wesołych, spokojnych, smacznych świąt w rodzinnym gronie!
OdpowiedzUsuńDziękuję i nawzajem Bernadetko, wspaniałych, rodzinnych świąt Ci życzę:)!
Usuńdziś była robiona :)
OdpowiedzUsuńPięknych Świąt! Smaczne będą na pewno :)
oj z całą pewnością będą pyszne:D
UsuńWesołych Świąt Kaś:D
Wspaniała wigilijna klasyka!
OdpowiedzUsuńPięknych, magicznych świąt! :-)
W Wigilię tylko klasyka:)!
UsuńPełnych radości Świąt Kochana!
W moim domu kapusta zawsze jest na wigilijnym stole :)
OdpowiedzUsuńchyba w większości domów jest taka tradycja:)
Usuń