sobota, 22 grudnia 2012

Jednogarnkowy piernik z powidłami śliwkowymi dla spoźnialskich


 
Jeżeli ktoś jeszcze nie upiekł piernika, który potrzebuje sobie trochę poleżeć przed pierwszym podaniem, a ma zamiar wziąć się za to w ostatniej chwili, polecam tego ekspresowego, banalnego, a przy tym pysznego i wilgotnego piernika.

Jeden garnek, kilka wolnych minut, chwila pieczenia i już można rozkoszować się naprawdę aromatycznym, wspaniałym, świątecznym ciastem, które rozpływa się w ustach.. 

Doskonały przepis dla zabieganych, spóźnialskich, leniwych, lub stawiających pierwsze kroki w kuchni;)

Ten piernik nie może się nie udać.
Z czystym sumieniem polecam, jest pyszny!

Składniki:
  • 300g mąki
  • 2 jajka
  • 125g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kawy zbożowej (np. Inka)
  • słoik powideł śliwkowych ( ok. 250g)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (ja dałam swoją, domową mieszankę)
polewa
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 25g masła 
W garnku rozpuścić masło i cukier.
Dodać miód, 2 łyżki powideł, przyprawę korzenną i cynamon.
Podgrzewać jeszcze kilkadziesiąt sekund, po czym zdjąć garnek z ognia.
Dodać sodę, kawę, mleko i roztrzepane jajka.
Wymieszać energicznie.
Masę połączyć z mąką by nie było grudek.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać (rzadkie) ciasto.
Piec w 170C ok 45 minut.
Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone (patyczek ma być suchy).
Wystudzić.
Przestudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. 
Jeden blat posmarować resztą powideł śliwkowych.
Przykryć drugim blatem.
Zrobić polewę czekoladową.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
Polać nią piernika.
Piernik najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.







35 komentarzy:

  1. Smakowity pierniczek. Mniam,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Majanko:) potwierdzam, bardzooo dobry pierniczek:)

      Usuń
  2. Ilość pierniczków pieczonych w moim domu powoduje, że takich pierników już się nie robi, ale wygląda kusząco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe u nas natomiast nikt nie ma cierpliwości do pierniczków, co powoduje, że pieczemy jeden a konkretny;)

      Usuń
  3. piernik z powidłami, pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. oo u Ciebie też piernikowo! :) ślicznie Ci wyszedł, u mnie też pachnie piernikiem:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdybym wczoraj nie upiekła swojego staropolskiego, to Twój zrobiłabym na bank. W sumie to taki szybki piernik można upiec w każdym okresie, na ferie będzie akurat:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, nic straconego:) tego pierniczka można spokojnie piec cały rok;)

      Usuń
  6. Wygląda przepysznie. Aż żałuję, że już mam dwa inne pierniki gotowe....

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pycha;p

    Zapraszam na konkurs z PRYMAT : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html Wystarczy podać przepis na danie świąteczne, obojętnie jakie z użyciem przypraw PRYMAT ;)

    Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm uwielbiam pierniki oblane czekoladą!

    OdpowiedzUsuń
  9. własnie robiłam podobny piernik :) też z powidłami. ale pobrudziłam więcej naczyń niż Ty :) i teraz żałuję, że wcześniej nie zerknęłam do Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahaha
      następnym razem się poprawisz i pobrudzisz tylko jedno naczynie;)

      Usuń
  10. O, takie przepisy czasem są baardzo przydatne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczególnie wtedy, kiedy nie ma się za dużo czasu na pieczenie;)

      Usuń
  11. Pięknie się upiekł.
    Mistrzowski!
    Magicznych świąt Antenko!

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastycznie Ci wyszedł! Najlepszego dla Ciebie i Twoich bliskich!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie:) Radosnych świąt życzę:D

      Usuń
  13. Super pierniczek!......i czuję ten zapach....
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. achhh tak, zapach był wspaniały!:)
      Wesołych Świąt!

      Usuń
  14. He he he, piernik dla megaspóźnialskich :-D

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj tam dla spóźnialskich, mój czeka jeszcze na przełożenie i polewę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a u nas już wszystko gotowe:) jutro tylko świętować..

      Usuń
  16. Wygląda naprawdę smacznie:)Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy sodę i pozostałe skladniki należy dodać,do gorących składników,które były podgrzewane na początku przepisu.

    OdpowiedzUsuń