Pomysł dodania chałwy do drożdżowego wypieku od razu wydał mi się fantastycznym pomysłem. Wiedziałam, że ten przepis stworzony jest dla mnie.
Drożdżowego orzechowca ubóstwiam, ale chałwa była dla mnie nowością.
Czułam, że to trio może smakować wyśmienicie;)
Z racji, że wcześniej nigdy nie eksperymentowałam z chałwą w wypiekach, z niecierpliwością czekałam na efekt:)
Wyszły mi typowe jesienne smakowite drożdżówki.
Te pachnące ślimaki, pełne chrupiących orzechów z dodatkiem chałwy, podbiły serca wszystkich domowników.
Pycha!
Inspiracją był dla mnie rewelacyjny przepis Pauli, za który serdecznie dziękuję.
Składniki:
- 2.5 szklanki mąki
- 15g drożdży
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 100ml mleka
- 1 jajko
- 70g masła
- 3 łyżki amaretto
- 150g-200g orzechow włoskich
- 50g migdałów
- 2-3 łyżki śmietany kremówki
Drożdże, cukier, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki i mleko wymieszać.
Odstawić do wyrośnięcia.
Dodać resztę mąki, roztrzepane jajko, rozpuszczone (i ostudzone) masło i amaretto.
Zagnieść luźne ciasto.
150g orzechów i migdałów zmielić.
Pozostałą część posiekać nożem.
Chałwę rozkruszyć w misce, dodać zmielone i posiekane orzechy oraz śmietanę.
Wymieszać na gładką masę.
Ciasto rozwałkować.
Posmarować orzechowo-chałwową masą.
Zwinąć w roladę.
Pociąć nożem na kawałki.
Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 15 minut w 180C.
Piękne ślimaczki. Z chałwą na pewno smakują wyśmienicie!:)
OdpowiedzUsuńtak były fantastyczne:)
UsuńMusiały być przepyszne, ja jadłam z chałwą i budyniem, pycha :)
OdpowiedzUsuńooooooo
Usuńbudyń to kolejny super pomysł:)
muszę w takiej wersji upiec;)
Bardzo fajnie się prezentują. Musiały byc pyszne. :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam:) pychota
UsuńO tak,chałwa,marcepan pysznie się komponują z drożdżowym.
OdpowiedzUsuńA taki ślimaczek z rana to coś cudownego!
dokładnie;) niebo w gębie!
UsuńAle pyszności pokazujesz od rana. Z chałwą z pewnością smakują wybornie:-)
OdpowiedzUsuńdo porannej kawy jak znalazł;)
Usuńoj, poczęstowałabym się!:)
OdpowiedzUsuńczęstuj się, nie krępuj:)
UsuńWyglądają przepysznie. Mmm...!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję ślicznie:)
Usuńoo jakie piękne ślimaczki u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńu mnie też drożdżówki! a co tam, trzeba sobie dogadzać:)
z chałwą muszą być mega pyszne!
taka pogoda, że wyjścia nie ma jak tylko się rozpieszczać;)
UsuńZ pewnoscia sa przepyszne,oczywiscie je wyprobuje.Czy tej chalwy ma byc tez 150g,tyle co u Pauli?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
ja dałam 200g chałwę:)
UsuńOstatnio chałwę z Ukrainy przywiozłam, orzechów mam dostatek z domowego ogródka i drożdżowe wszyscy u mnie jedzą... robię w sobotę!:) Pysznie wyglądają!!!
OdpowiedzUsuńw takim razie smacznego życzę:)
UsuńI jak tu dotrwać do obiadu, jak tu takie pyszności?!
OdpowiedzUsuńpyszności zjeść w ramach obiadu:D:D:D
UsuńCiekawe połączenie chałwy i orzechów :)
OdpowiedzUsuńnawet bardzo ciekawe;)
Usuńmniam
OdpowiedzUsuńpysznie!
:)
UsuńAle fajne ślimaczki!
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa!:D
UsuńWyglądają kusząco, ale ja bym jednak zmieniła masę, bo chałwy nie cierpie. Może na marcepanową?
OdpowiedzUsuńpewnie, może być i marcepan;)
Usuńja natomiast bym tej masy na marcepanową nie zamieniła, bo nie znoszę marcepanu;P
Ale mi teraz w nocy smaka narobiłaś!!!
OdpowiedzUsuńAntenko jakie cudowne pyszności! Kojarza mi się z takimi szwedzkimi okrąglymi buleczkami! :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam szwedzkich bułeczek, ale jak smakowo są podobne, to już je lubię;)
Usuńprzepis bardzo dla mnie bo mam trochę chałwy do przerobienia :)
OdpowiedzUsuńto nic tylko działać:)
UsuńSuper ślimaczki! Na pewno wyszły pyszne:)
OdpowiedzUsuńto prawda:D
UsuńCoś tak czuję, że te zakrętaski podbiłyby również moje serce a raczej żołądek :-D
OdpowiedzUsuńhahahaha cieszę się;)
UsuńNa samą myśl dostaję ślinotoku, musiały być obłędne :)
OdpowiedzUsuńzgadza się;)
UsuńBardzo apetyczne. Chyba się skusze i tez upiekę bo bardzo lubię chałwę. Mam tylko pytanie czy zamiast amaretto można dodać aromat migdałowy? Wiem,ze to nie to samo ale nie mam likieru.
OdpowiedzUsuńpewnie, że możesz dodać aromat migdałowy:) ja akurat miałam pod ręką amaretto, to wykorzystałam:)
Usuń