poniedziałek, 29 października 2012

Pasta z makreli



Uwielbiam domowe pasty i wszelkiego rodzaju smarowidła do świeżego pieczywa.

W czasach kiedy kupna szynka straciła smak, to świetna alternatywa na śniadania lub kolacje.

Pasty kanapkowe zawsze się sprawdzają i zawsze smakują:)

Składniki:
  • 0.5 wędzonej makreli
  • 3-4 jajka
  • cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • majonez (2-3 łyżki)
Rybę obrać ze skóry pozbyć się ości, rozdrobnić.
Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Cebulę posiekać.
Doprawić solą, pieprzem i majonezem.
Wymieszać.








25 komentarzy:

  1. Bardzo lubię taką pastę :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. masz rację, kupione w sklepie wędliny smakują jak papier, a po dwóch dniach jak taśma klejąca...
    ja też jestem za tym, żeby robić pasty domowe, bo są pyszne i wiemy co jemy! :) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wędliny, to nawet w pierwszym dniu potrafią być już niejadalne:/

      Usuń
  3. Też jesteśmy zwolennikami past przygotowanych samemu:-)I albo rybna albo jajeczna u nas króluje:-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie pasty: jajeczną, czosnkową, rybną...

    OdpowiedzUsuń
  5. najlepsze w świecie są nasze polskie pasty :) pewnie każdy zajadał się takimi w dzieciństwie. ja tez robię często jajeczne, twarożki, rybne. ale mi narobiłaś smaka. zjadłabym takiego kromala na drugie śniadanie. ja planuję zrobić niebawem domowy paprykarz

    OdpowiedzUsuń
  6. Narobiłaś mi ochoty na taką pastę! Ja najbardziej lubię rybna z dodatkiem drobno posiekanego ogórka kiszonego.. Mmmm...!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na kanapkowe smarowidło :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś miałam makrele na kolację , ale przegapiłam okazję do zrobienia dobrej pasty:(

    OdpowiedzUsuń
  9. To jest wyjęte z kuchni mojej mamy, przedwczoraj taka robiła. Przyznaj się, że ukradłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  10. kanapeczki z taką pastą od razu są bardziej zachęcające :)

    OdpowiedzUsuń