Od dłuższego czasu miałam ochotę na tak przyrządzonego kurczaka.
Przygotowując go, nie kierowałam się żadnym dostępnym przepisem, a jedynie swoim wyczuciem.
Tak powstała moja wersja kurczaka bardziej lub mniej po chińsku;)
Obydwoje z Em byliśmy zgodni, że był to jeden z lepszych obiadów ostatnich tygodni.
Od razu postanowiliśmy, że musimy częściej serwować sobie takie dania.
Było pyszne!
Składniki:
- 500g udźca z kurczaka
- kilka łyżek sosu sojowego
- mieszanka chińska: marchew, papryka, cebula, por, grzyby mun i pędy bambusa
- 4- 5 łyżek kiełków: fasoli, fasoli mung, soczewicy i cieciorki
- sól, pieprz, papryka, curry, imbir (wedle uznania)
- 200g makaronu ryżowego (wstążki)
- olej do smażenia
Przyprawić 3-4 łyżkami sosu sojowego i pozostałymi przyprawami.
Podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Podsmażonego kurczaka ściągnąć z patelni na talerz.
Na tej samej patelni (bez mycia) podsmażyć warzywa.
Doprawić sosem sojowym (wedle uznania).
Dodać kiełki.
Podsmażone warzywa połączyć z mięsem.
Delikatnie wymieszać i chwilkę razem podsmażyć.
Podawać z makaronem ryżowym przygotowanym według przepisu na opakowaniu.
Już czekałam na jakiś przepis. Wygląda smakowicie. Tez często robię chińszczyznę, ale najczęściej z ryżem. No pięknie, ciekawe czy zasnę:-)?
OdpowiedzUsuńtak wiem, wiem ostatnio lenię się z wpisami;)
Usuńmiłe jest to co piszesz:D
a zasnąć zaśniesz jak na jutro zaplanujesz taki obiadek:)
Jaki fajny obiadek! BArdzo mi się spodobał. MOże wypróbuję ten przepis?
OdpowiedzUsuńmyślę, że będzie smakowało:)
UsuńDanie pysznie wygląda, więc Twoje przeczucia są smakowite! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtak to były dobreee przeczucia:)
UsuńBardzo lubie kurczaka na sposób chiński. Twoje danie wygląda przeapetycznie i baardzo zachęcająco.
OdpowiedzUsuńDziękuję za takie słowa:D
Usuńuwielbiam kurczaka po chińsku:)
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam takie jedzonko;)
Usuńjak pięknie i kolorowo to wyszło! bardzo apetyczny kurczaczek:))
OdpowiedzUsuńTylko ja z pałeczkami to średnio...;) Mogę sobie co najwyżej postukać po stole hehehe
mnie też ten kurczak pałeczkami średnio szedł;)
UsuńWpakowałam woka do spiżarni i zapomniałam i nim. Koniecznie musze wrócić do chińszczyzny.Lubię..
OdpowiedzUsuńoj tak, koniecznie go wyciągnij;)
UsuńTak! Kurczak po chińsku to jest to :) Dawno nie gotowałam nic z kuchni chińskiej, zaczęło mi jej właśnie brakować :)
OdpowiedzUsuńmnie tak tej kuchni brakowało, że takie dania zaczęły śnić mi się po nocach;)
Usuńmmm pyszności. uwielbiam tak przyrządzonego kurczaka i do tego mój ulubiony makaron ryżowy wstążki :) mój numer 1!
OdpowiedzUsuńto prawda, ten makaron wymiata:D
Usuńrobię podobnego. mniej lub bardziej chiński - nie ważne, bo i tak przepyszny :)
OdpowiedzUsuńto samo sobie pomyślałam;) czy jest po chińsku czy mało po chińsku nie ważne. Ważne, że bardzo smakuje;)
Usuńjeszcze nigdy nie próbowałam takiego makaronu, znowu nauczyłam się czegoś nowego :)
OdpowiedzUsuńspróbuj, bo ten makaron jest naprawdę świetny:)
Usuńwygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńBardzo apetycznie podane:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuństrasznie brakuje mi mięsa... obecnie jem to co mam po prostu pod ręką, zużywam zakupione zapasy
OdpowiedzUsuńto pewnie tak podane mięsko przypadło by do gustu twoim kubkom smakowym;)
UsuńBardzo lubię takie dania, są szybkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuńZgadza się
UsuńMega apetyczne danie! Mmmm!!!!
OdpowiedzUsuńmega dobre;)
UsuńTakie spontaniczne wersje sa najsmaczniejsze:)
OdpowiedzUsuńracja, przekonałam sie już o tym nie raz
Usuńpysznie wyglada, ale wole dodac pojedyncze warzywa a nie mieszanke.
OdpowiedzUsuń