sobota, 27 października 2012

Kurczak po chińsku

 


Od dłuższego czasu miałam ochotę na tak przyrządzonego kurczaka.

Przygotowując go, nie kierowałam się żadnym dostępnym  przepisem, a jedynie swoim wyczuciem. 
Tak powstała moja wersja kurczaka  bardziej lub mniej po chińsku;)

Obydwoje z Em byliśmy zgodni, że był to jeden z lepszych obiadów ostatnich tygodni.
Od razu postanowiliśmy, że musimy częściej serwować sobie takie dania.
Było pyszne!

Składniki:
  • 500g udźca z kurczaka
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • mieszanka chińska: marchew, papryka, cebula, por, grzyby mun i pędy bambusa
  • 4- 5 łyżek kiełków: fasoli, fasoli mung, soczewicy i cieciorki
  • sól, pieprz, papryka, curry, imbir (wedle uznania)
  • 200g makaronu ryżowego (wstążki)
  • olej do smażenia
Mięso oczyścić, pokroić w kostkę lub paski.
Przyprawić 3-4 łyżkami sosu sojowego i pozostałymi przyprawami.
Podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Podsmażonego kurczaka ściągnąć z patelni na talerz.
Na tej samej patelni (bez mycia) podsmażyć warzywa.
Doprawić sosem sojowym (wedle uznania).
Dodać kiełki.
Podsmażone warzywa połączyć z mięsem.
Delikatnie wymieszać  i chwilkę razem podsmażyć.
Podawać z makaronem ryżowym przygotowanym według przepisu na opakowaniu.






 




Potrawy rozgrzewające

35 komentarzy:

  1. Już czekałam na jakiś przepis. Wygląda smakowicie. Tez często robię chińszczyznę, ale najczęściej z ryżem. No pięknie, ciekawe czy zasnę:-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak wiem, wiem ostatnio lenię się z wpisami;)
      miłe jest to co piszesz:D
      a zasnąć zaśniesz jak na jutro zaplanujesz taki obiadek:)

      Usuń
  2. Jaki fajny obiadek! BArdzo mi się spodobał. MOże wypróbuję ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie pysznie wygląda, więc Twoje przeczucia są smakowite! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubie kurczaka na sposób chiński. Twoje danie wygląda przeapetycznie i baardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam kurczaka po chińsku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak pięknie i kolorowo to wyszło! bardzo apetyczny kurczaczek:))
    Tylko ja z pałeczkami to średnio...;) Mogę sobie co najwyżej postukać po stole hehehe

    OdpowiedzUsuń
  7. Wpakowałam woka do spiżarni i zapomniałam i nim. Koniecznie musze wrócić do chińszczyzny.Lubię..

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak! Kurczak po chińsku to jest to :) Dawno nie gotowałam nic z kuchni chińskiej, zaczęło mi jej właśnie brakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie tak tej kuchni brakowało, że takie dania zaczęły śnić mi się po nocach;)

      Usuń
  9. mmm pyszności. uwielbiam tak przyrządzonego kurczaka i do tego mój ulubiony makaron ryżowy wstążki :) mój numer 1!

    OdpowiedzUsuń
  10. robię podobnego. mniej lub bardziej chiński - nie ważne, bo i tak przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to samo sobie pomyślałam;) czy jest po chińsku czy mało po chińsku nie ważne. Ważne, że bardzo smakuje;)

      Usuń
  11. jeszcze nigdy nie próbowałam takiego makaronu, znowu nauczyłam się czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. strasznie brakuje mi mięsa... obecnie jem to co mam po prostu pod ręką, zużywam zakupione zapasy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to pewnie tak podane mięsko przypadło by do gustu twoim kubkom smakowym;)

      Usuń
  13. Bardzo lubię takie dania, są szybkie i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie spontaniczne wersje sa najsmaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  15. pysznie wyglada, ale wole dodac pojedyncze warzywa a nie mieszanke.

    OdpowiedzUsuń