Bardziej pracochłonne od zwykłego kruchego, ale warto poświęcić troszkę czasu żeby go upiec.
Ja na jego zrobienie czekałam prawie całe lato i uważam, że stanowczo za długo to trwało, zanim go spróbowałam.
Wspaniałe ciasto! Lekkie i delikatne, po prostu rozpływa się w ustach!
Idealnie kruchy spód, aksamitna, puszysta, budyniowa pianka, a w niej zatopiona duża ilość pachnących, soczystych malin. Wszystko to zwieńczone wspaniałą, chrupiącą kruszonką.
Niebo w gębie bez dwóch zdań!
Kto nie jadł niech żałuje;)
Składniki:
Ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- 200g masła (zimne)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 0.5 szklanki oleju
- 500g malin
Składniki na ciasto szybko zagnieść.
Podzielić na 2 części (60% i 40%)
Każdy kawałek zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na tarce zetrzeć zamrożony, większy kawałek ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 20 minut.
Wystudzić.
Białka ubić na sztywną pianę.
Powoli wsypywać cukier i cukier wanilinowy nie przestając miksować.
Ciągle miksując wsypać proszek budyniowy.
Pomału wlewać olej, miksując do połączenia się składników.
Na wystudzony spód ciasta wyłożyć pianę i wyrównać łyżką.
Gęsto układać maliny, delikatnie wpychając je w pianę.
Na wierzch zetrzeć pozostałą część zamrożonego ciasta.
Piec w 190C przez ok 35 -40 minut.
Widać po zdjęciach, że niebo w gębie!!! Dodaję do listy ciast, które koniecznie muszę upiec:))) pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńkoniecznie, bo jest cudowne:D:D
UsuńRobiłam podobne, jest przepyszne!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście to musi być pyszne! :) Zabieram pół blaszki ;)
OdpowiedzUsuńhihihihi na kawałek możesz się załapać, na pół blaszki już nie;)
UsuńUwielbiam kruche ciasta, ja robiłam z bananami i też było przepyszne:)
OdpowiedzUsuńto musisz u siebie zamieścić przepis, bo z bananami to chyba nic jeszcze nie piekłam
Usuńmoje ciasto właśnie się chłodzi :) ciacho jest przepyszne:)
OdpowiedzUsuńcieszę się!:D
UsuńSmakowite :) Ta warstwa potarkowanego na wierzch ciasta przypomniała mi babcine wypieki :)
OdpowiedzUsuńta kruszonka jest najlepsza;)
UsuńRewelacyjne ciasto!
OdpowiedzUsuńswietne ciacho:) domowe najlepsze;)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
to prawda, nie ma jak domowe:D
UsuńWygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam budyniowe ciasta w połączeniu z owocami! pycha :)
OdpowiedzUsuńbudyń jest tu niewyczuwalny, ale dzięki niemu pianka wychodzi boska:)
UsuńZjadlabym ogromny kawal!
OdpowiedzUsuńPychota.
Zjadlabym ogromny kawal!
OdpowiedzUsuńPychota.
Ciasta z pianką to jedne z moich ulubionych, ale jakoś nigdy z malinami nie jadłam, zawsze bakalie, orzechy. Będę musiała przy okazji zrobić z malinami :)
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie, bo jest fenomenalne:D
Usuńciasto z mojego dzieciństwa. mniam.
OdpowiedzUsuń