piątek, 7 września 2012

Knedle ze śliwkami




Knedle, to takie danie, które mój Em najchętniej wymazałby z naszego jadłospisu;) Zupełnie go nie rozumiem:D:D:D
 Choć jestem zdeklarowanym mięsożercom, nie jestem w stanie jeść go na obiad siedem dni w tygodniu. Potrzebuje takiego dnia urozmaicenia. 
Dlatego ku niezadowoleniu Emka, a zachwycie moim i chłopców, raz na jakiś czas przygotowuję coś na słodko.

Składniki:
  • 1 - 1.5kg kg ziemniaków
  • mąka pszenna
  • jajko
  • śliwki węgierki
  • sól
  • cukier
  • bułka tarta
  • masło
  • cynamon
Ziemniaki, obrać, ugotować, przetrzeć przez praskę i wystudzić.
Z wystudzonych ziemniaków utworzyć kulę,rozpłaszczyć ją w garnku i wykroić 1/4 masy ziemniaczanej.
Powstałe wgłębienie wypełnić mąką.
Dodać jajko.
Masę wyrobić ręką, jeżeli jest za bardzo kleista dodać jeszcze mąki.
Formować kulki, które rozpłaszczać w dłoniach.
Na uformowane ciasto wkładać śliwkę (bez pestki) lub jak jest zbyt duża pół śliwki.
Formować kule.
Knedle wrzucać na gotującą się, osoloną wodę.
Kluski gotować 3 minuty od wypłynięcia.
Bułkę tartą zrumienić na maśle.
Polać nią knedle.
Posypać cukrem i cynamonem.




 


Z dziećmi i dla dzieci

31 komentarzy:

  1. Ależ bym zjadła te Twoje knedle, ja jakoś nie za często się zabieram za takie dania, bo boję się, że mi się nie udadzą, ale chyba spróbuję, bo są bardzo apetyczne:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu nie ma się co nie udać;)

      Usuń
    2. normalnie chyba zrobię wkrótce, bo już mi tak chodzą po głowie:))

      Usuń
    3. hahahah:) u nas wczoraj były, a ja już myślę kiedy je znowu zrobić:P

      Usuń
  2. Oj, coraz bardziej kusisz. Na knedle z owocami czaję się już od dłuższego czadu.

    OdpowiedzUsuń
  3. też śniły mi się po nocach od jakiegoś czasu:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają obłędnie!!!!!!!! Ale kusisz!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam, jak ja już dawno nie jadłam takich pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe! Jak ja kocham takie knedle!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne! Bardzo zachęcają!

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam i chętnie załapałabym się na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. prosze prosze :) a wczoraj gadałam z mamą co będzie na obiad i padło na knedle ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no widzisz, prosisz i masz;) zapraszam na gotowe;)

      Usuń
  10. Ale one pysznie wyglądają! Wow!
    Od niedawna jestem na FB, zapraszam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przypomniała mi się dziadkowa kuchnia, dawno ich nie jadłem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. dziadkowa?;) a ja myślałam, że to babcine przepisy:D

    OdpowiedzUsuń
  13. wygladaja pysznie! Ja bede robic dzisiaj tylko w moim przepisie jest tez bialy ser, robilas kiedys takie ciasto z serem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak knedle, to dla mnie tylko mąka i ziemniaki:) jednak takie serowe też znam, jadłam i są smaczne;)

      Usuń
  14. Pyszności! Ale z bułka i cynamonem pięknie wyglądają! A ja w tym roku knedle jadłam tylko raz, muszę jeszcze zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. No proszę, a ja jeszcze nigdy w życiu nie jadłam knedli. Chyba pora to zmienić:-). Twoje wyglądają bardzo smakowicie:-).

    OdpowiedzUsuń
  16. w momencie, w którym ktoś wymazuje z jadłospisu domowe knedle - ja bym je chętnie wpisała :)))

    OdpowiedzUsuń
  17. O tej porze roku to nasz ulubiony obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojej ale narobiłaś mi smaku, uwielbiam te kluseczki, wyglądają tak pysznie, że nie mogę oderwać oczu ! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  19. mmmm! cudowne! i z pewością pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziś na moim stole też się pojawiły knedle ze śliwkami i bułką tartą:) Czekałam na nie przez cały rok! Były przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  21. oj wciągnełabym nosem :D
    uwielbiam ....
    mamo!! prosze o knedelki - skzoda z etak daleko mieszka - moja mama robi najlepsze:)))

    OdpowiedzUsuń