Jest to ciekawa alternatywa dla racuchów, a na pewno zdrowsza wersja tych placuszków.
Przepis od razu wpadł mi w oko u Bizneswoman w Kuchni.
Placuszki wydały mi się interesujące, bo jeszcze nigdy nie smażyłam ich z dodatkiem płatków owsianych.
Nie zastanawiałam się długo i czym prędzej je zrobiłam.
Placuszki owsiane smakują wyśmienicie, są chrupiące i aromatyczne. Dzięki cynamonowi mają lekki, korzenny smak, który uwielbiam w wypiekach i potrawach.
Tak bardzo zasmakowały mojej rodzinie, że robiłam je aż dwa razy w jednym tygodniu. Raz były jarskim obiadem, a za drugim razem, słodkim śniadaniem:)
Składniki:
- 8 łyżek płatków owsianych
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany (18% lub 12%)
- 2 jabłka
- mąka
- olej do smażenia
Do miski wbić jajko.
Dodać płatki owsiane, śmietanę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia.
Wszystko dokładnie wymieszać (jeżeli konsystencja jest rzadka dodać trochę mąki. Ciasto ma być geste, żeby placki nie rozlały się na patelni).
Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia, z obu stron.
Podawać gorące, z cukrem, polane miodem lub posmarowane dżemem.
Brzmi fantastycznie, zaraz wypróbuje
OdpowiedzUsuńcieszę się;)!
UsuńPyszności. :) Uwielbiam takie grubiutkie placuszki :) Z jabłkiem i cynamonem idealne na teraz.
OdpowiedzUsuńoj tak:) trzeba sobie poprawiać humor kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza:/
UsuńBardzo lubimy placuszki. Robiłam kiedyś owsiane, były pyszne. Muszę powtórzyć, bo Twoje mnie kuszą:)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo są bardzo smaczne:)
UsuńNigdy nie jadłam, ale muszą być przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńja odkąd zrobiłam je pierwszy raz, co chwilę muszę robić powtórki, są pycha:)
Usuńooo ..jeszcze nie smażyłam takich placuszków, wyglądają super, takie grubiutkie i na pewno są bardzo smaczne:) Są w takim razie w kolejce na mega dłuuugiej liście:) Póki co zamierzam spróbować Twój makaron z łososiem, który nie dawno u Ciebie widziałam. Łosoś już czeka:))
OdpowiedzUsuńw takim razie trzymam kciuki za "łośka" żeby smakował;)
UsuńPyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńracja, bez wątpienia są zdrowsze:)
UsuńZsrowe i smaczne śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńJakoś nigdy nie przepadałem za racuchami, moja babcia często je robiła, a ja rzadko je jadłem ;) W sumie nawet nie wiem czemu ;)
OdpowiedzUsuńtym placuszkom daleko od klasycznych racuchów z jabłkami:)W smaku to zupełnie inna bajka.. moim zdaniem lepsza;)
UsuńUwielbiam takie placuszki!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe placuszki, przepis zabieram do swojej kuchni:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłka, w tej postaci tez musza być pyszne. Takiej mi ochoty narobiłaś że lecę do warzywniaka:)
OdpowiedzUsuńw takim razie smacznego!:)
UsuńŚwietny pomysł! Muszę takie zrobić :)))) Wyglądają genialnie!
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie;)
Usuńhmmm wygladaja jak ziemniaczane... ale pewnie sa slodziutke i chrupiace.. a u mnie jablka dojrzewaja wiem juz do czego je wykorzystam :-)
OdpowiedzUsuńsłodziutkie, chrupiące i aromatyczne:)
Usuńz dodatkiem płatków jeszcze nie miałam okazji spróbować :)
OdpowiedzUsuńplacuszki , pycha! :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że domownicy pokochali :) U mnie też smakowały bardzo ;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
dziękuję za fantastyczny pomysł na placuszki:)
UsuńZdrowo i owocowo:)
OdpowiedzUsuńa jak;)!
Usuńjakie piękne! chcę takie tu i teraz! :D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, uwielbiam owsiane potrawy!
OdpowiedzUsuńniezły patent ala "na sportowo" ;) ale tu pojawia sie problem...w przepisie nie uwzględniono pewnego szczególu, przez który nie przestaję się zastanawiać . Otóż czy płatki owsiane należy pierw namoczyc wrzątkiem czy tak na sucho i już ?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuje
płatki owsiane do placuszków nie moczymy, sypiemy suche:)
Usuń