niedziela, 16 września 2012

Bardzo maślane ciasto ze śliwkami



Miałam ochotę na jakieś proste, szybkie ciasto, takie bez udziwnień.
Jedyny wymóg jakie miało spełniać - musiało być wilgotne, czyli takie jakie lubię najbardziej.
Szperając wśród różnych przepisów trafiłam na bloga Gotowanie cieszy, gdzie wręcz uśmiechało się do mnie ciasto maślane ze śliwkami. 
Dokładnie takie chciałam upiec;) 
Proste, szybkie,bardzo puszyste, bosko wilgotne, a do tego wspaniale pachnące i niezwykle maślane ciasto.
Em po upieczeniu określił go mianem "zwykłego ciasta", ale gdy skosztował kawałek, tak dokrawał sobie kolejny i kolejny:)
Potwierdzam, jest to niezwykle wciągające ciasto, nie da się poprzestać na zjedzeniu jednego kawałka. Więc uważajcie na nie;)!

Składniki:
  • 240g mąki
  • 240g masła
  • 240g cukru
  • 4 jajka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500g śliwek

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Dodać cukier i miksować ok 3-4 minuty.
Dodać żółtka i jeszcze chwilę miksować.
Do masy dodać bardzo miękkie masło.
Dodać mąkę i wymieszać do połączenia się składników.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć do niej ciasto.
Na wierzchu gęsto ułożyć połówki śliwek.
Piec w 180C przez ok 45-50minut.
Patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest upieczone.






18 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie. :) Widać, że jest takie nieco wilgotne, a jednak na swój sposób delikatne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne!
    I puszyste,bardzo śliwkowe.
    Mniammmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. No i znowu na głodnego usiadłam do komputera, a u Ciebie takie pyszności! Fantastyczne ciasto, ja takie baaardzo lubię, zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezbyt skomplikowane, a jakie efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cisto pyszne, częstuję się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do mnie też się uśmiecha! I woła: "zjedz mnie!" :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poczęstowałabym cię gdyby jeszcze został choćby maleńki kawałeczek;)

      Usuń
  7. Takie puszyste, wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie sie prezentuje to ciasto! :) ach!

    OdpowiedzUsuń
  9. takie ciasta sa najlepsze, pyszne wilgotne, owocowe.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne.
    Lubię takie ciasta, proste do zrobienia, a efekt jest pyszny.:)

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja zrobiłam bez proszku do pieczenia i masła, śpieszyłam się bo zobaczyłam że maluch mi się już budzi więc szybko do białek (dałam 5 białek bo jedno zostało z pierogów to wykorzystałam) i cukru dodałam żółtka, mąkę, na blachę i do pieca. Dopiero przy sprzątaniu blatu patrzę a tu masło zostało i proszek do pieczenia. Patrzę do pieca: ciasto rośnie. Wyszło dobre. troszkę wyschnie bez tłuszczu ale dobre. Następnym razem zrobię z masłem ale bez proszku do pieczenia, w końcu kiedyś piekli biszkopty bez proszku.

    OdpowiedzUsuń