sobota, 15 września 2012

Makaron z łososiem



Po raz pierwszy tak podaną pastę jadłam w domu u mojego Em, jeszcze przed ślubem. 
Zjadłam i przepadłam:) Oczarował mnie smakiem i swoją prostotą.
Ekspresowe danie do przyrządzenia, a jakże wspaniały efekt dla podniebienia.
Przepis przeniosłam do naszego domu i od tego czasu, taki makaron robię bardzo często. 
Plasuje się on w samej czołówce naszych ulubionych past, na które mamy zawsze ochotę;)
Jest wyborny!

Składniki:
  •  200-250g łososia wędzonego
  • 300- 400g dowolnego makaronu(polecam jakiś grubszy, u mnie kokardki)
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • mleko (daję ok. 1.5-2 szklanki)
  • sól, pieprz
  • koperek
Cebulę obrać, posiekać podsmażyć na złoto.
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę.
Trzymać parę chwil na małym ogniu.
Powoli dolać mleko, jednocześnie ruszając trzepaczką żeby nie powstały grudki.
Chwilkę gotować cały czas mieszając.
Sos ma być średnio gęsty ( jeżeli jest za gęsty dolewamy jeszcze trochę mleka)
Przyprawić solą, pieprzem (uważać na sól ponieważ łosoś sam w sobie jest słony).
Płaty wędzonego łososia pokroić w kostkę.
Wrzucić do sosu.
Dodać podsmażoną cebulę i koperek.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić.
Makaron połączyć z sosem.
Całość trzymać na małym gazie, delikatnie mieszając przez ok. 2 minuty.
Makaron podawać gorący.









31 komentarzy:

  1. klasyka, polecam z serkiem mascarpone zamiast mleko+mąka+masło

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie spróbuję. Łosoś i koperek do mnie mówią.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeden z najlepszych, powiadasz? W takim razie już zapisuję przepis :) Połączenie łososia, koperku, beszamelu i makaronu nie potrzebuje przekonywań :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również nie musiałam się przekonywać do tego zestawu;)

      Usuń
  4. Wygląda rewelacyjnie! Na pewno zrobię, bo makarony uwielbiam:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Twój opis tak mnie zachęcił, że na dniach zrobię tą pastę na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  6. Już od samego patrzenia mam na to ochotę ;) Musi być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę koniecznie zrobić taki makaron:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pewnie bedzie baaardzo delkiatny w smaku, ostatnio bardzo lubię takie smaki to przez moje Dziobaki, które przepadają za ostrym, ale rozsądek jednak zwycieża. A do tego koperek, który kocham i wtryniam gdzie tylko się da:) kradnę ten przepis do kuchni własnej :) pozdrawiam kami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, makaron jest delikatny wręcz aksamitny w smaku. Bardzo się cieszę, że "kradniesz" przepis:) Zdaj relacje z wrażeń smakowych;)

      Usuń
  9. Smakowity, kiedyś robiłem makaron z wędzonym łososiem, ale dawno ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię łososia w makaronach wszelkich, koperek dodatkowo zachęca mnie do Twojej wersji, z mlekiem nigdy nie próbowałam, zawsze oliwa lub jakiś kremowy serek, czy śmietana...

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniaaam!
    Musi być przeepyszny. Kocham makaron i łososia. Zapisałam;)

    OdpowiedzUsuń
  12. już od samego przeczytania zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  13. dobry na jesienne smutki, taki pyszny gęsty sos, i ten łosoś na pewno nadaje wspaniałego wędzonego smaku. Koniecznie muszę spróbować.
    pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda przepysznie i ten sos beszamelowy mm, ja najczęściej widuje połączenie makaronu z serem i śmietaną, a tutaj- bach, można zrobić pyszny, biały sos, bez śmietany :) kupię łososia i wyprpóbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. hmmm w sumie mam łososia ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. wszystko co jest wzbogacone o łososia musi być pyszne, szkoda, że nie mieszkamy w sąsiedztwie bo bym wpadła do Ciebie na taki makaronik :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam łososia z makaronem! Cebulki nigdy nie dodawałam, więc muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. my cebulkę uwielbiamy więc dodaję gdzie się da;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kremowo wygląda i bardzo smakowicie.
    Łosoś to jedna z moich ulubionych rybek.:)

    OdpowiedzUsuń