sobota, 23 czerwca 2012

Papryka faszerowana


Od dawna za mną chodziła, a po tym jak mój Em zaczął się o nią dopominać, musiała pojawić się na naszym stole. Przed Wami papryka faszerowana. 
Od kiedy przekonałam się do papryki, często wracam do tego dania. Zapachy w kuchni podczas pieczenia- bezcenne, a ją można jeść i jeść i jeść, bez końca. 
Tak jak przy gołąbkach paprykę faszeruję mielonym mięsem, kaszą jęczmienną oraz ryżem. Tym razem jednak użyłam samej kaszy.
Niebo w gębie;)


Składniki ( na 4 duże papryki):


  • 4 papryki
  • 500g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • woreczek kaszy jęczmiennej (można zastąpić ryżem lub kuskusem jak ktoś woli)
  • cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, papryka do smaku
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mięso przełożyć do garnka, połączyć z cebulą, kaszą i przetartym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy według uznania, oraz przecier pomidorowy. Masę mięsną porządnie wyrobić rekami.
Papryki umyć, odciąć ich górną część i pozbyć się pestek ze środka. Faszerować je przygotowanym mięsem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 2 godziny w 180C-200C.

PRZED PIECZENIEM









     
PO PIECZENIU



Przysmaki dla taty

13 komentarzy:

  1. oj jak kusisz mnie od rana :) te papryczki wyglądają bardzo apetycznie, jeszcze nie robiłam takich, może wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie papryczki!!! To smaki mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Papryka faszerowana chodzi za mną już od dłuższego czasu. Narobiłaś mi apetytu i będę musiała ją w końcu sama przyrządzić, bo wygląda pysznie :)

    Z sobotnimi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  4. dawno mielonego nie jadłam! narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobne. Nauczyłam mnie dziadek i nazywa te papryki łódkami ;d

    OdpowiedzUsuń
  6. oj lubie!
    lubie!
    lubie!

    :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. ja przymierzam się do nafaszerowania jej kuskusem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie faszerowane warzywa, bardzo smacznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię faszerowaną paprykę. Narobiłaś mi ochoty na taki obiad! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam mniam :) my tez czesto jadamy faszerowana papryke :)

    OdpowiedzUsuń
  11. W domu chyba nigdy nie zdarzyło mi się zjeść tego przysmaku, ale kiedy spróbowałam będąc w gości pokochałam te papryki z bogatym środkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają mega apetycznie, a smakują pewnie jeszcze lepiej - uczta dla podniebienia :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...