wtorek, 26 czerwca 2012

Jabłuszko pod pierzynką


Dzisiaj obiecany deser z wykorzystaniem owoców z kompotu. Nic się nie może przecież zmarnować ;) a takie owoce są naprawdę pyszne.
W połączeniu z bitą śmietaną i bezami wychodzi sympatyczny, lekki, letni deser.


Składniki ( na 3 porcje):


  • 4 gotowane jabłka z kompotu (pokrojone w ćwiartki)
  • 250ml śmietanki kremówki
  • garść rodzynek
  • cukier do smaku
  • kilka bez
  • kakao lub tarta czekolada do posypania
Ugotowane ćwiartki jabłek rozłożyć do salaterek, odrobinę posłodzić. Rodzynki sparzyć, a następnie posypać nimi jabłka.
Śmietanę ubić, rozłożyć na owocach. Posypać tartą czekoladą/kakaem, przybrać bezami.






14 komentarzy:

  1. Wspaniały widok!
    Smak wyobrażam sobie...

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł z tą śmietanką i bezami, moje dzieci kręcą zawsze nosem na owoce z kompotu, bo są takie "rozciapciane":) ale w takim połączeniu na pewno się skuszą:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba je ugotować na tyle krótko żeby były miękkie, ale właśnie nie "rozciapane";) takich ja tez nie lubię

      Usuń
  3. Pysznie i słodko;)

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Czasem mam ochotę na zwykły deser w miseczce taki jak ten, a nie ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczna ta pierzynka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomimo lata chętnie zapierzynkowałabym sobie moje podniebienie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniale wygląda! idealne na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smaczny deser:) Też kiedyś zapiekałam jabłka pod pierzynka. U mnie pierzynka była z białek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale pysznosci ... zamieniamy sie:) ja juz sledziem najedozna wiec z checia;)
    pozdrawiam
    super deserek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł i pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniały deser, oj kusisz :)

    OdpowiedzUsuń