Pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym, to takie danie, które przeważnie każdemu smakuje;)
Lubią je dzieci, zjedzą je dorośli.
Do przyrządzenia takich pulpecików, można użyć dowolnego mięsa: wołowiny, wieprzowiny, drobiu.
Co kto woli:)
Z dodatkami do sosu, również można poeksperymentować.
Klopsiki zaskoczą nas wtedy nowym smakiem.
Polecam dodatek świeżych ziół, bazylii, koperku czy szczypiorku.
Składniki:
- 500g dobrej jakości zmielonej wołowiny
- 500ml przecieru pomidorowego z kartonu (mogą być świeże pomidory)
- pęczek szczypiorku
- 200ml rosołu
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Mięso mielone wymieszać z zeszkloną cebulą, roztartym czosnkiem, jajkiem, posiekaną bazylią, bułką tartą.
Masę doprawić solą i pieprzem.
W dłoniach formować nieduże pulpeciki.
Pulpeciki obtaczać w mące.
Smażyć z obu stron na rumiano.
Podsmażone pulpety zalać przecierem pomidorowym i rosołem.
Mięso dusić ok. 10 minut w powstałym sosie.
Sos doprawić solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem (jeżeli sos jest za kwaśny dosłodzić cukrem).
Pod koniec duszenia, sos można zagęścić mąką.
Do sosu dodać zahartowaną śmietanę.
Pulpeciki podawać np. z ziemniakami, makaronem lub ryżem.
a u mnie dzisiaj mielone :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pulpety takie z ziemniaczkami.
OdpowiedzUsuńpycha:) takie lubię:)
OdpowiedzUsuńPycha, lubimy! Smakowite!
OdpowiedzUsuńPulpety w takim sosie to dla mnie obiad idealny. Ale trafiłaś! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pulpeciki takie domowe jeszcze z sosem pomidorowym- bajka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Super takie pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek! mniam:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńNo cóż... Klasyka. Moje dzieci uwielbiają takie jedzenie. Właśnie mi przypomniałaś, że muszę częściej robić pulpeciki!
OdpowiedzUsuń