czwartek, 1 maja 2014

Kompot rabarbarowy ze świeżą miętą



Aromatyczny, pachnący, orzeźwiający, letni, kompot z rabarbaru, wzbogacony odrobiną świeżej mięty.

Idealny napój na pierwsze, letnie pragnienie;)

Składniki:
  • 500g rabarbaru
  • garść świeżej mięty
  • cukier/ słodzik (ilość wedle uznania)
  • 1l wody
Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Zalać wodą.
Zagotować.
Kompot gotować kilka, kilkanaście minut, do miękkości rabarbaru.
Kompot przecedzić.
Dosłodzić do smaku.
Przestudzić.
Dodać świeżą miętę.
Kompot schłodzić w lodówce.






Piknik majowy

10 komentarzy:

  1. Piękny ma kolor :) Kompot z rabarbarem nieodmiennie kojarzy mi się z majem właśnie i pierwszymi, ciepłymi dniami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ten kwaśny smak rabarbaru:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię kompot z rabarbaru, bo jest kwaśny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie ulubiony :) Miłego odpoczynku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł ze świeżą miętą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rabarbar i świeża mięta - doskonałe połączenie!

    OdpowiedzUsuń