niedziela, 11 maja 2014

Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem



Nie wyobrażam sobie sezonu rabarbarowego, bez pachnącej, pulchnej, swojskiej drożdżówki z rabarbarem.
Ten smak, to dla mnie kwintesencja wiosny.

Moje dzisiejsze ciasto drożdżowe, wzbogaciłam dodatkiem sera i chrupiącej kruszonki, co sprawiło, że drożdżówka smakowała nam jeszcze bardziej.

Inspiracja niezawodna Kwestia Smaku.

Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 200g masła
  • 4 jajka
  • 50g drożdży
  • 600g rabarbaru
masa serowa
  • 300g serka waniliowego (typu homo)
  • 2 jajka
kruszonka
  • 50g cukru
  • 50g masła
  • 100g mąki
 Do garnka przelać mleko, dodać cukier i masło.
Podgrzewać do momentu, aż cukier z masłem się rozpuszczą.
Zmiksować z jajkami.
Do ciepłej masy dodać pokruszone drożdże.
Wymieszać.
Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie dodać mąkę.
Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera ok. 10 minut.
Ciasto (będzie rzadkie) przelać do formy do pieczenia ( jak największa)  wyłożonej papierem do pieczenia.
Serek wymieszać z roztrzepanymi jajkami.
Masę serową wylać na ciasto.
Rabarbar obrać, drobno pokroić.
Rabarbarem posypać ciasto.
Zrobić kruszonkę.
Rozpuszczone masło wymieszać z mąką i cukrem.
Powstałą kruszonką posypać ciasto.
Ciasto piec 20 minut w 180C z otwartymi drzwiami peikarnika.
Po tym czasie, zamknąć drzwi, ciasto piec jeszcze 25 minut.
Gotowe ciasto wystudzić.







Rabarbalove

22 komentarze:

  1. Wygląda pysznie :-) na pewno zrobię do kawki :-)

    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm wygląda super! Na pewno nie przeszłabym obojętnie obok takiego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma to jak domowa drożdżówka! uwielbiam piec ciasta drożdżowe:) Pysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym z wielką ochotą! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  5. widzę, że rabarbar zagościł na dobre chyba już na wszystkich blogach :D

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowna, marzy mi się taka rabarbarowa drożdżówa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie przepadałam za ciastem drożdżowym, do momentu, kiedy moja mama wreszcie wpadła na to, aby dodać do niego również troche oleju. W ten sposób nie lubiane przeze mnie suche drożdżowe ciasto stało się nagle moim ulubionym.
    Jesli ten serek spełnia to samo nawilżające zadanie, to powiem: I like it ! :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapewniam Cię, że mimo iż w tym przepisie nie ma dodatku oleju, ciacho wychodzi wspaniałe: maślane, lekkie, puszyste i wilgotne. Myślę, że to kwestia dobrego przepisu, bo sama nie lubię suchych ciast, a za dobrą drożdżówką wręcz przepadam;) Gdyby wychodziła sucha z pewnością nie piekłabym jej tak nagminnie jak to w kółko robię;) Ale z serkiem masz rację, dodatkowo wzbogaca smak ciasta i doskonale go nawilża:D
      Pozdrawiam serdecznie:D

      Usuń
    2. ja również z drożdżowym mam podobnie, jeżeli jest wilgotne i dobrze zrobione to ok, ale tak to generalnie jakąś fanką nie jestem, ewentualnie robię zawijańce:)

      Usuń
  8. Wiosenna klasyka :) Dawno nie jadłam ciasta drożdżowego z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Widzę, że u Ciebie Antenko również ciacho z rabarbarem, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zamarzyło mi się takie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dla mnie takie właśnie najlepsze:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam wypieki z rabarbarem. Pysznie wyszło!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam drożdżowe ciasto z serem i owocami!
    Porywam kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż mi się same ręce wyciągają po tę kruszonkę:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja też uwielbiam rabarbar w cieście. Dobrze że sezon na to warzywo trwa :) Pyszne ciasto z pyszną kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam, pychotka , piekne ciacho !:) POzdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  17. Z serem nie robiłam, muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  18. Można prosić o wymiary blaszki?
    Oraz jaka funkcja piekarnika, góra/dół; termoobieg; tylko dół?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...