Nie wyobrażam sobie sezonu rabarbarowego, bez pachnącej, pulchnej, swojskiej drożdżówki z rabarbarem.
Ten smak, to dla mnie kwintesencja wiosny.
Moje dzisiejsze ciasto drożdżowe, wzbogaciłam dodatkiem sera i chrupiącej kruszonki, co sprawiło, że drożdżówka smakowała nam jeszcze bardziej.
Inspiracja niezawodna Kwestia Smaku.
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 200g masła
- 4 jajka
- 50g drożdży
- 600g rabarbaru
- 300g serka waniliowego (typu homo)
- 2 jajka
- 50g cukru
- 50g masła
- 100g mąki
Podgrzewać do momentu, aż cukier z masłem się rozpuszczą.
Zmiksować z jajkami.
Do ciepłej masy dodać pokruszone drożdże.
Wymieszać.
Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie dodać mąkę.
Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera ok. 10 minut.
Ciasto (będzie rzadkie) przelać do formy do pieczenia ( jak największa) wyłożonej papierem do pieczenia.
Serek wymieszać z roztrzepanymi jajkami.
Masę serową wylać na ciasto.
Rabarbar obrać, drobno pokroić.
Rabarbarem posypać ciasto.
Zrobić kruszonkę.
Rozpuszczone masło wymieszać z mąką i cukrem.
Powstałą kruszonką posypać ciasto.
Ciasto piec 20 minut w 180C z otwartymi drzwiami peikarnika.
Po tym czasie, zamknąć drzwi, ciasto piec jeszcze 25 minut.
Gotowe ciasto wystudzić.
Wygląda pysznie :-) na pewno zrobię do kawki :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Mmmm wygląda super! Na pewno nie przeszłabym obojętnie obok takiego ciasta:)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowa drożdżówka! uwielbiam piec ciasta drożdżowe:) Pysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z wielką ochotą! Pychota!
OdpowiedzUsuńzjadłabym takie:)
OdpowiedzUsuńwidzę, że rabarbar zagościł na dobre chyba już na wszystkich blogach :D
OdpowiedzUsuńcudowna, marzy mi się taka rabarbarowa drożdżówa :)
OdpowiedzUsuńnie przepadałam za ciastem drożdżowym, do momentu, kiedy moja mama wreszcie wpadła na to, aby dodać do niego również troche oleju. W ten sposób nie lubiane przeze mnie suche drożdżowe ciasto stało się nagle moim ulubionym.
OdpowiedzUsuńJesli ten serek spełnia to samo nawilżające zadanie, to powiem: I like it ! :)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
zapewniam Cię, że mimo iż w tym przepisie nie ma dodatku oleju, ciacho wychodzi wspaniałe: maślane, lekkie, puszyste i wilgotne. Myślę, że to kwestia dobrego przepisu, bo sama nie lubię suchych ciast, a za dobrą drożdżówką wręcz przepadam;) Gdyby wychodziła sucha z pewnością nie piekłabym jej tak nagminnie jak to w kółko robię;) Ale z serkiem masz rację, dodatkowo wzbogaca smak ciasta i doskonale go nawilża:D
UsuńPozdrawiam serdecznie:D
ja również z drożdżowym mam podobnie, jeżeli jest wilgotne i dobrze zrobione to ok, ale tak to generalnie jakąś fanką nie jestem, ewentualnie robię zawijańce:)
UsuńWiosenna klasyka :) Dawno nie jadłam ciasta drożdżowego z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że u Ciebie Antenko również ciacho z rabarbarem, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZamarzyło mi się takie ciasto!
OdpowiedzUsuńOjej, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńDla mnie takie właśnie najlepsze:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z rabarbarem. Pysznie wyszło!! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe ciasto z serem i owocami!
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek:)
Aż mi się same ręce wyciągają po tę kruszonkę:)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam rabarbar w cieście. Dobrze że sezon na to warzywo trwa :) Pyszne ciasto z pyszną kruszonką :)
OdpowiedzUsuńMniam, pychotka , piekne ciacho !:) POzdrowienia
OdpowiedzUsuńZ serem nie robiłam, muszę koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńMożna prosić o wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńOraz jaka funkcja piekarnika, góra/dół; termoobieg; tylko dół?