środa, 2 kwietnia 2014

Wafel kokosowy

Wafel kokosowy


Kokosowa obsesja wciąż trwa.

Dzisiaj serwuję, prosty, smaczny i bardzo efektowny przepis na wafla, w nieco innym wydaniu niż klasyczny czekoladowy piszinger.

Wafel, przełożony słodką kokosową masą jest znakomity i z pewnością podbije serce, niejednego łasucha!:)

Składniki:
  • 4 wafle (kwadratowe tortowe)
  • 150g wiórek kokosowych
  • 0.5 szklanki mleka
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 2 kostki masła
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
Mleko zagotować, zaparzyć w nim kokos.
Masło utrzeć z cukrem ma puch.
Do masła dodać kokos.
Całość wymieszać.
Pierwszy wafel posmarować powidłami, rozsmarować na nim 0.3 masy kokosowej.
Przykryć drugim waflem i docisnąć.
Wafla pokryć 0.3 ilością masy.
Przykryć trzecim waflem i docisnąć.
Trzeciego wafla posmarować powidłami i ostatnią częścią masy kokosowej.
Całość, przykryć ostatnim, czwartym waflem i docisnąć.
Wstawić na kilka godzin do lodówki by masa stężała, a wafle lekko zmiękły.


Wafel kokosowy

Wafel kokosowy

Wafel kokosowy

Wafel kokosowy

Wafel kokosowy

Wafel kokosowy

Wafel kokosowy
 

25 komentarzy:

  1. Podpinam się pod taką pyszną obsesję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite! Smak dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam pysznie to wyglada Anetko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moze i pysznie wyglada,ale mnie ten przepis nie zachwycil. Po pierwsze: za duzo w nim jest masla,dodalam 2 kostki,a wiorkow prawie 2 opakowania i wyszla masa nie dobra,czuc same maslo a wiorrkow nic... nie czuc.za malo cukru. A skusil mnie jego wyglad

      Usuń
    2. Ja zrobiłam z 1 kostki masła, wiórki przyrumieniłam na patelni więc wydobył się piekny zapach ,masło utarłam z miodem /pół szkl. zupełnie wystarcza bo słodkie są powidła / na puch . Potem dodałam wiórki i na końcu odrobinę mleka ,aby masa była plastyczna. Wafle były odpowiednio słodkie ,ale nie za słodkie i przepyszne. Hela

      Usuń
  4. Wygląda genialnie! Kokos, to jest to!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna wersja piszingera, zapisuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetna wersja, pozwolisz, że też sobie takie zrobię?

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie się zapowiadają Twoje wafelki, bardzo lubię takie słodycze:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje serce już podbił ten wafel, nie trzeba mnie dłużej przekonywać :D Ląduje na liście pierwszeństwa do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. no,no... takich wafli to jeszcze nie jadłam :) pysznie się zapowiadają!

    OdpowiedzUsuń
  10. doskonały przepis, nie jadłam jeszcze tak przygotowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  11. małe kuszące słodkości:) dawno nie robiłam żadnych wafli.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie równiutkie :) Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kokos i wafel? Już ma moje serce :))

    OdpowiedzUsuń
  14. no mam akurat kawę i tylko takich wafelków mi brakuje:))

    OdpowiedzUsuń
  15. O rany! Mniam, mniam! Ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale mnie skusiłaś. Pewnie, że zrobię takie. Z dodatkiem śliwek muszą świetnie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  17. aż mi ślinka cieknie jak patrzę na zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. oblałabym jeszcze białką czekoladą i byłoby pewnie jeszcze lepsze niż moja ukochana kokosowa Princessa :) bo co domowe zawsze smaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Hey, jestem Karolina, muszę przyznać, iż bardzo frapująco opisujesz swojego bloga, wielce życzliwie na niego wejdę napewno kiedyś, pozdrawiam Cię, całusy !

    OdpowiedzUsuń
  20. 39 year old Nuclear Power Engineer Ambur Cooksey, hailing from Terrace Bay enjoys watching movies like Stargate and LARPing. Took a trip to Abbey Church of Saint-Savin sur Gartempe and drives a McLaren M16C. powinienes to sprawdzic

    OdpowiedzUsuń