piątek, 4 kwietnia 2014

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy



Pieczywo z dodatkiem ziaren, stanowi świetne źródło kwasów omega 3 i 6, które wspomagają nasz układ nerwowy i krwionośny. 

Dzisiaj, smaczny, domowy, żytni chleb z dodatkiem całych ziaren, łuskanego słonecznika.
Oczywiście u mnie wersja na zakwasie, bo taki chlebek lubimy najbardziej:)

Tak mnie wciągnęło pieczenie domowego chleba, że na razie nie planuję zakupów w piekarni.
Nic nie dorówna własnemu, pachnącemu, świeżo upieczonemu, domowemu bochenkowi:)

Składniki:
  • 200ml kilkudniowego, aktywnego zakwasu (przepis na zakwas kliknij tutaj)
  • 400g mąki żytniej
  • 0.75szklanki słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10g drożdży
  • ok. 100ml wody
 Słonecznik zalać wrzątkiem. 
Odstawić na ok. 10-15 minut.
(ten zabieg spowoduje, że chleb po pieczeniu, przy krojeniu nie będzie się kruszył)
Składniki na chleb zagnieść.
Wyrabiać ok. 10 minut.
Pod koniec wyrabiania dodać odcedzony słonecznik.
Ciasto pozostawić na ok. 1 godz do wyrośnięcia.
Po tm czasie, ciasto powtórnie zagnieść.
Uformować bochenek lub włożyć do formy.
Odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Przed pieczeniem wierzch chleba można posypać ziarnami słonecznika.
Piec z parą ok. 40 minut w 200C.
Gotowy chleb wystudzić.

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

15 komentarzy:

  1. świetnie Ci wyszedł, lubię chleb z ziarnami i słonecznikiem jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... wygląda na pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak malowany, i jak z najlepszej piekarni:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładne zdjęcia, aż mnie boli że zakwas musi odstać

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny i prosty chlebek! Zapisuję przepis,bo kocham żytnie bochenki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz rację, domowy chleb najlepszy. Ja też przestałam kupować i piekę swój chleb na zakwasie, bo jest najpyszniejszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wow! wygląda jak z najlepszej piekarni:)

    OdpowiedzUsuń
  8. chlebek jak marzenie:) ja ciągle się nie mogę zebrać bo nie mam aż tyle czasu:(

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny bochenek. Lubię chleby z taką ilością słonecznika.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały chlebek z domowej piekarni!

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczny ten chlebek, uwielbiam ze słonecznikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały chleb! Zazdroszczę ludziom, którzy sami pieką. Kiedyś też zacznę!

    OdpowiedzUsuń
  13. mąka żytnia ale jaka?

    OdpowiedzUsuń