Fasolka po bretońsku, to gęsta, zawiesista, aromatyczna, syta zupa, lub jak kto woli - jednogarnkowy obiad.
Smak mojej zupy, wzbogacam dodatkiem kiełbaski, boczku, mięsa z kurczaka, cebuli i pomidorów.
Składniki:
- 500g fasolki "Jaś"
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 500g kiełbasy
- 500g boczku
- 400g mięsa z udek z kurczaka
- 300ml przecieru pomidorowego z kartonu
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka do smaku
- 3 szczypty majeranku
- 2 łyżki mąki +1 łyżka masła (zasmażka)
Na drugi dzień, odcedzić.
Ponownie zalać wodą.
Dodać obraną marchew, sól, czosnek, ziele angielskie i listki.
Gotować do miękkości. (ok. 1.5 godz).
Cebulę posiekać, dodać pokrojony w grubą kostkę boczek, kiełbasę i kurczaka.
Mięsa przesmażyć.
Dodać do prawie miękkiej fasolki.
Do fasoli dodać przecier pomidorowy, majeranek, pieprz i paprykę.
Jeśli jest taka potrzeba, doprawić solą.
Pod koniec gotowania, zrobić zasmażkę, dodać do zupy, pogotować jeszcze parę minut.
Fasolkę po bretońsku podawać na gorąco ze świeżym pieczywem.
Wszyscy domownicy ją uwielbiają.
OdpowiedzUsuńTrza będzie po świętach zrobić... nabarałam takiej ochoty !!!!! ło !
Pozdawiamy serdecznie
Tapenda
ja też lubię taką fasolkę i zawsze gotuję wielki garnek i zamrażam połowę na potem :)
OdpowiedzUsuńIdealny posiłek, zawsze nam smakuje :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to danie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, ale niestety z całej rodzinki tylko ja i dlatego rzadko ją robię. Twoja wygląda wybornie:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie mi przypomniałaś, że wieki nie jadłam fasolki po bretońsku. W czasach studenckich na okrągło, a teraz odeszła w zapomnienie...Czas nadrobić to:-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, a tak dawno nie jadłam fasolki po bretońsku. Pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńOd razu mi się przypomina przedszkole ;)
OdpowiedzUsuńTeż niedawno była taka fasolka u mnie na obiad, pycha, palce lizać :)
OdpowiedzUsuńja przygotowuję bardziej gęstą wersję:)
OdpowiedzUsuńMój Połówek mi truje, żebym zrobiła fasolkę, bo dawno nie było :) tak patrzę na nią teraz i chyba dam się namówić ;)
OdpowiedzUsuńBardzo pożywne danie i pyszne.
OdpowiedzUsuńThanks your posts ! This great !!!!
OdpowiedzUsuńThiet Ke Nha Dep | Thiet Ke Nha | Mau Nha Dep