sobota, 15 marca 2014

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym ( Tom Kha Gai)




Zupa tajska, to jedna z moich ukochanych zup.
Kocham te klimaty!

Lekko słodka, delikatnie pikantna, pachnąca, rozgrzewająca, syta - pyszna:)
A ten kolor? Słoneczny, obłędny!

Idealna zupa, na ostatnie, zimowe dni i wieczory.

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 400ml mleczka kokosowego (u mnie domowe)
  • 1l wywaru z krewetek (można zastąpić bulionem mięsno-warzywnym, lub wodą)
  • 4 suszone grzyby shitake
  • 3 cebule dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 2 marchewki
  • 0.5 ostrej papryczki chilli
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 0.5 łyżeczki kurkumy
  • pęczek szczypioru
  • sól i pieprz do smaku
Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać.
Podsmażyć na odrobinie masła.
Kurczaka pokroić w kostkę, dodać do cebuli i podsmażyć.
Zalać wywarem z krewetek.
Marchewkę pokroić w kostkę, dodać do całości.
Dodać sok z cytryny, sos sojowy, kurkumę, pokrojone grzyby (wcześniej namoczone).
Gotować do miękkości marchewki.
Gdy marchewka będzie miękka, dodać mleko kokosowe.
Gotować jeszcze ok. 5 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorem. 









Red Hot Chilli

9 komentarzy:

  1. Lubię takie zupy.Smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię tajską zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie smaki. Muszę niedługo znów zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. porywam!:) uwielbiam takie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wstyd się przyznać, ale nigdy w życiu gotowałam takiego " wynalazku" :)
    Nawet nie wiem dlaczego, ale mleczko kokosowe kojarzy mi się z czymś słodkim.....
    Przeczytałam uważnie składniki- wszsytko jest wytrawne- wieć nawet jeśli to mleko jest słodkie, to reszta wybroni te zupę ! :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mam ochotę na Twoją zupkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj zjadłabym taką zupę! Lubię takie i wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń