czwartek, 13 marca 2014

Knedle z jabłkami i cynamonem



Wiem, że nie mamy aktualnie sezonu knedlowego, ale co począć, kiedy ochota na te słodkie kulki jest ogromna?

Nie przepadam za knedlami z mrożonymi owocami, dlatego moją zimową propozycją, nie będą knedle z truskawkami, na takie musiałabym czekać co najmniej do lata.

Mam jednak smaczną alternatywę, dla zdecydowanie letnich knedli, z truskawkami czy śliwkami.

Zamarzyły mi się knedle, pachnące cynamonem, nadziane pysznymi rozpieczonymi jabłkami.
Takimi knedlami, możemy delektować się cały rok, nie bojąc się końca truskawkowego sezonu. 

Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • mąka
  • 1 jajo
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1kg jabłek
  • 0.4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru 
do polania

masło, bułka tarta, cukier, cynamon


Ziemniaki ugotować, stłoczyć, wystudzić.
Nożem podzielić na cztery części.
Jedną część wyciągnąć, jej miejsce wypełnić mąką.
Dodać jajko, kaszę mannę.
Całość zagnieść.
Jabłka obrać.
Zetrzeć na tarce na małych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.
Doprawić cynamonem i cukrem.
Małe porcje ciasta rozpłaszczyć, nakładać po łyżeczce nadzienia.
Zlepić knedle, formować kulki.
Knedle gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty.
Knedle podawać polane masłem z bułką tartą, posypane cukrem i cynamonem.









Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

15 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie i tak na pewno smakują.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności chętnie bym zajdła kilka knedli:D

    OdpowiedzUsuń
  3. O Matko, ale kusisz od rana! Nie można przejść obok nich obojętnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Takich knedli jeszcze nie jadłam, wygląda świetnie i pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka pychotka pychotka :) muszę wypróbować Twój przepis :) jeszcze takich knedli nie jadlam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na knedle zawsze jest sezon :) pyszne jabłkowe!

    OdpowiedzUsuń
  7. takie apetyczne, że się chyba wproszę:))

    OdpowiedzUsuń
  8. brakuje mi takich dań na stancji...

    OdpowiedzUsuń
  9. smak szarlotki zamknięty w knedlach, fajne!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bradzo smakowicie, dziękuję że mi przypomniałas o knedlach. Muszę je zaprezentowac w moim domu. Przecież ich nie znają !! Ciekawa jestem reakcji ;)
    20 lat zajęło mi ucznie ich jedzenia kapusty, z knedlami winno pójść szybciej

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń