Kaczka, to moje ulubione mięso.
Przyrządzam ją bardzo często, na milion różnych sposobów.
Tym razem, w wielkiej tęsknocie za truskawkowym sezonem, wymarzyła mi się właśnie w takim wydaniu:)
Truskawkowy sos?
A jednak:)
Aromatyczny, balsamiczny sos truskawkowy, w połączeniu z delikatnym, soczystym mięsem z kaczki, daje naprawdę pyszną kompozycję smakową.
Składniki (na 2 osoby):
- 2 piersi z kaczki
- 3 łyżki octu balsamico
- 3 łyżki miodu
- 3 szczypty soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 200-250g truskawek
- 2 łyżeczki octu balsamico
- 5 - 7 łyżek sosu pomarańczowego
- 1-2 łyżeczki miodu
- 10g masła
- pieprz
Zamacerować piersi z kaczki w powstałej marynacie.
Odstawić do przegryzienia się na kilak godzin.
Truskawki pokroić w kostkę.
Przesmażyć na maśle.
Dodać ocet, sok pomarańczowy i miód.
Doprawić pieprzem.
Kaczkę smażamy z obu stron na złoto 13-15 minut (zaczynając od strony skóry).
Od strony skóry smażymy ok. 7 minut, z drugiej strony ok. 6 minut.
Pierś z kaczki kroimy w cienkie plastry, polewamy gotowym sosem truskawkowym.
Pierś z kaczki podajemy z sałatką lub np. z puree ziemniaczanym.
Bardzo lubię kaczkę, ale z truskawkami... zaskoczyłaś mnie:)
OdpowiedzUsuńWszystko co lubię w jednym daniu! Pyszności!
OdpowiedzUsuńależ wykwintne danie! chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńSos truskawkowy musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda! Bardzo lubimy mięska z dodatkiem owoców. mniam :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńO takim połączeniu jeszcze nie słyszałam, brzmi ciekawie.Ale z tym przepisem chyba poczekam na sezon truskawkowy bo te truskawki co są teraz dostępne w marketach jakoś mnie nie przekonują. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWow! Takiego dania jeszcze nie degustowałam :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda w tym czerwonym sosiku :) Mniam,.
OdpowiedzUsuńuwielbiam sos truskawkowy do mięs! a już do kaczki to w ogóle idealny
OdpowiedzUsuńEksplozja kolorów, pyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńJak pieknie i kolorowo. Kupiłaś mnie tym daniem:-)
OdpowiedzUsuńintrygujące połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuń