sobota, 29 marca 2014

Pierś z kaczki w sosie truskawkowym

Pierś z kaczki w sosie truskawkowym


Kaczka, to moje ulubione mięso.
Przyrządzam ją bardzo często, na milion różnych sposobów.

Tym razem, w wielkiej tęsknocie za truskawkowym sezonem, wymarzyła mi się właśnie w takim wydaniu:) 

Truskawkowy sos?
A jednak:)

Aromatyczny, balsamiczny sos truskawkowy, w połączeniu z delikatnym, soczystym mięsem z kaczki, daje naprawdę pyszną kompozycję smakową.


Składniki (na 2 osoby):
  • 2 piersi z kaczki
marynata
  • 3 łyżki octu balsamico
  • 3 łyżki miodu
  • 3 szczypty soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
sos
  • 200-250g truskawek
  • 2 łyżeczki octu balsamico
  • 5 - 7 łyżek sosu pomarańczowego
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 10g masła
  • pieprz
Składniki na marynatę wymieszać.
Zamacerować piersi z kaczki w powstałej marynacie.
Odstawić do przegryzienia się na kilak godzin.
Truskawki pokroić w kostkę.
Przesmażyć na maśle. 
Dodać ocet, sok pomarańczowy i miód.
Doprawić pieprzem.
Kaczkę smażamy z obu stron na złoto 13-15 minut (zaczynając od strony skóry).
Od strony skóry smażymy ok. 7 minut, z drugiej strony ok. 6 minut. 
Pierś z kaczki kroimy w cienkie plastry, polewamy gotowym sosem truskawkowym.
Pierś z kaczki podajemy z sałatką lub np. z puree ziemniaczanym.

Pierś z kaczki w sosie truskawkowym

Pierś z kaczki w sosie truskawkowym

Pierś z kaczki w sosie truskawkowym

Pierś z kaczki w sosie truskawkowym

Pierś z kaczki w sosie truskawkowym

Pierś z kaczki w sosie truskawkowym

 

13 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kaczkę, ale z truskawkami... zaskoczyłaś mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co lubię w jednym daniu! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ wykwintne danie! chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos truskawkowy musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda! Bardzo lubimy mięska z dodatkiem owoców. mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O takim połączeniu jeszcze nie słyszałam, brzmi ciekawie.Ale z tym przepisem chyba poczekam na sezon truskawkowy bo te truskawki co są teraz dostępne w marketach jakoś mnie nie przekonują. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda w tym czerwonym sosiku :) Mniam,.

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam sos truskawkowy do mięs! a już do kaczki to w ogóle idealny

    OdpowiedzUsuń
  9. Eksplozja kolorów, pyszne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak pieknie i kolorowo. Kupiłaś mnie tym daniem:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. intrygujące połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń