czwartek, 27 marca 2014

Kotlety jajeczne z ryżem



Szybkie, smaczne i bezmięsne kotleciki, które zasmakują nawet zatwardziałemu mięsożercy.
Przy odrobinie inwencji, staną się ulubionym obiadem wszystkich członków rodziny.

Podstawowa wersja, zawiera jedynie jajka, ale ilość dodatków,  można regulować wedle własnych upodobań.

Kotlety jajeczne, świetnie smakują nie tylko z dodatkiem ryżu, ale: pieczarek, żółtego sera, koperku, szczypiorku, papryki czy kaparów.

Polecam poeksperymentować i znaleźć swoją ulubioną wersję.

Składniki (na ok. 12 sztuk):
  • 9 jajek (8 ugotowanych + 1 surowe)
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • ok. 2 łyżki majonezu
  • 100g tartej mozzarelli
  • 1 cebula
  • koperek/szczypiorek
  • sól, pieprz, papryka
  • bułka tarta (ok. 3-4 łyżki)
dodatkowo
  • bułka tarta do panierowania
Ugotowane i obrane jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie masła/oleju.
Jajka wymieszać z cebulą, ryżem, tartym serem, surowym jajkiem, majonezem i bułką tartą.
Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
Dodać posiekany szczypiorek/koperek.
Wyrobić gładką masę.
W dłoniach formować okrągłe kotleciki, obtaczać je w bułce tartej.
Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Podawać np. surówką.

kotety jajeczne z ryżem

kotety jajeczne z ryżem

kotety jajeczne z ryżem

kotety jajeczne z ryżem

kotety jajeczne z ryżem

kotety jajeczne z ryżem

kotety jajeczne z ryżem

16 komentarzy:

  1. Składniki są tak zacne, że nie ma opcji- kotleciki są dobre.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Te kotleciki wydają się być bardzo smaczne,żeby przekonac się do końca muszę je zrobić.Lubię kotlety z jajek,ale z ryżem nie jadłem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam jajeczne kotlety aż tak, że nigdy nie przyszło mi do głowy ich modyfikować. Za to robię inne wegetariańskie z kaszy jaglanej i pieczarek, albo soczewicy;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, jak ja uwielbiam kotlety jajeczne! P.S. Zdjęcie nr 4 - obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne, też czasem takie robię:) dodaję jeszcze pieczarki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. aaa miałam sobie dzisiaj takie robić ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak fajnie się ciągną po przekrojeniu! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądaja bosko:-) A czy nie są mdławe?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja kiedyś robiłam takie kotleciki z jajek, ale troszkę się różniły :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojej jakie to fajne! Ze szczypiorkiem dla mnie rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak one bosko wyglądają, lubię takie kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię takie kotlety i też co jakiś czas je robię, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. zaintrygował mnie dodatek ryżu, ja znam wersję bez:)

    OdpowiedzUsuń