Jak ja uwielbiam grissini!
To chrupiące, włoskie, drożdżowe paluchy, idealne do dipów, sosów i innych, imprezowych przekąsek.
Nawet nie trzeba imprezy, aby je sobie z przyjemnością pochrupać;)
Osobiście najbardziej ubóstwiam je w duecie z hummusem.
Poezja!
Te domowe grissini, są o wiele lepsze od sklepowych, a ich przygotowanie jest banalnie proste, co sprawia, że za jednym zamachem, można zrobić naprawdę pokaźny stosik tych włoskich paluchów:)
Co więcej, podczas pieczenia, można do nich dodać ulubione zioła, przyprawy, dodatki i stworzyć zupełnie nowe kompozycje smakowe tych chrupiących paluszków.
No to chrup!;)
Składniki (ok. 50 sztuk):
- 25g drożdży
- 250ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 500g mąki1 łyżeczka soli50g masła
- 60g oleju/oliwy
Przy pomocy miksera wyrabiać ok. 3 minuty na szybkich obrotach, lub ok. 10 minut ręcznie.
Zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywać jednakowe porcje i w dłoniach formować paluchy (ok. 30cm).
Im cieńsze i dłuższe tym lepsze.
Paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Można posmarować je roztrzepanym żółtkiem z wodą i posypać ulubionymi dodatkami: solą, sezamem, ziołami prowansalskimi,czarnuszką, kminkiem, rozmarynem, bazylią.
Grissini piec w 200C ok. 17-20 minut (do zrumienienia i wysuszenia).
Gotowe, wystudzić.
Podawać np. z ulubionym sosem, dipem, hummusem.
Grissini z dedykowanym zestawem przekąsek oł ! żyć i nie umierać :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Śliczne paluchy.
OdpowiedzUsuńświetne do chrupania:)
OdpowiedzUsuńBędąc we Włoszech miałam okazję jeść takie paluszki :)
OdpowiedzUsuńooo tak, grissini i hummus to świetne zestawienie :-)
OdpowiedzUsuńidealne chrupacze:) i do tego można kombinować ze smakami:)
OdpowiedzUsuńJak prawdziwe włoskie...:-) Pyszne:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam grissini! Twoje wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńpyszny duecik :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam. Wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności zawsze widzę, co tylko nie zajrzę, pychotka:)
OdpowiedzUsuń...no to zabieram całą szklaneczkę :)
OdpowiedzUsuń