środa, 31 października 2012

Biszkopt z gruszkami



Dzisiejszy przepis na biszkopt jest dziecinnie prosty, ale i bardzo smaczny. 

W taki paskudny jesienny (a raczej już zimowy!) dzień, to puszyste, lekkie, delikatne ciasto z nutką cynamonu, poprawi humor każdemu, a soczyste kawałki słodkich gruszek, przywołają wspomnienia minionego lata. 
Pycha!
Do tego kubek gorącej kawy, albo herbaty i chandra idzie w siną dal. 
 
Składniki:
  •  2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżka cynamonu
  •  3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 gruszki 

Jajka i cukier ubić na puszystą masę. 
Dodać maki, cynamon i proszek do pieczenia.
Wymieszać jedynie do połączenia się składników.
Tortownicę (ja użyłam 26cm, ale polecam użyć mniejszej, ciasto wyjdzie wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia. 
Wlać ciasto.
Gruszki umyć, obrać, pokroić w plastry.
Ułożyć na cieście.
Piec w 180C ok. 40-45 minut. 





Potrawy rozgrzewające

poniedziałek, 29 października 2012

Pasta z makreli



Uwielbiam domowe pasty i wszelkiego rodzaju smarowidła do świeżego pieczywa.

W czasach kiedy kupna szynka straciła smak, to świetna alternatywa na śniadania lub kolacje.

Pasty kanapkowe zawsze się sprawdzają i zawsze smakują:)

Składniki:
  • 0.5 wędzonej makreli
  • 3-4 jajka
  • cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • majonez (2-3 łyżki)
Rybę obrać ze skóry pozbyć się ości, rozdrobnić.
Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Cebulę posiekać.
Doprawić solą, pieprzem i majonezem.
Wymieszać.








sobota, 27 października 2012

Kurczak po chińsku

 


Od dłuższego czasu miałam ochotę na tak przyrządzonego kurczaka.

Przygotowując go, nie kierowałam się żadnym dostępnym  przepisem, a jedynie swoim wyczuciem. 
Tak powstała moja wersja kurczaka  bardziej lub mniej po chińsku;)

Obydwoje z Em byliśmy zgodni, że był to jeden z lepszych obiadów ostatnich tygodni.
Od razu postanowiliśmy, że musimy częściej serwować sobie takie dania.
Było pyszne!

Składniki:
  • 500g udźca z kurczaka
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • mieszanka chińska: marchew, papryka, cebula, por, grzyby mun i pędy bambusa
  • 4- 5 łyżek kiełków: fasoli, fasoli mung, soczewicy i cieciorki
  • sól, pieprz, papryka, curry, imbir (wedle uznania)
  • 200g makaronu ryżowego (wstążki)
  • olej do smażenia
Mięso oczyścić, pokroić w kostkę lub paski.
Przyprawić 3-4 łyżkami sosu sojowego i pozostałymi przyprawami.
Podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Podsmażonego kurczaka ściągnąć z patelni na talerz.
Na tej samej patelni (bez mycia) podsmażyć warzywa.
Doprawić sosem sojowym (wedle uznania).
Dodać kiełki.
Podsmażone warzywa połączyć z mięsem.
Delikatnie wymieszać  i chwilkę razem podsmażyć.
Podawać z makaronem ryżowym przygotowanym według przepisu na opakowaniu.






 




Potrawy rozgrzewające

środa, 24 października 2012

Budyniowa kaszka manna z czekoladą



Odkąd pierwszy raz przygotowałam taką mannę, robię ją w kółko.
Oczarowała nas smakiem, swoją delikatnością i aksamitnością.
Jest to bez wątpienia najlepsza dotychczasowa słodka wersja.
Totalna poezja i uczta dla podniebienia;)

Starszy synek za każdym razem wylizuje pustą miseczkę, zerkając czy coś jeszcze zostało w garnku, a Em cmoka pod nosem, wsuwając aż mu się uszy trzęsą. 
Dziwne, to bardzo, bo jeszcze do niedawna na słowo zupa mleczna, krzywił się niemiłosiernie;)

Składniki:
  • 0.5l mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 0.5 tabliczki gorzkiej czekolady
Z 0.5l mleka odlać 0.5 szklanki.
W 0.5 szklanki mleka rozmieszać mąkę i kaszę mannę.
Pozostałe mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotować.
Do gotującego się mleka wlać rozpuszczoną mąkę.
Chwilę gotować na małym gazie.
Przełożyć do salaterek.
Posypać posiekaną/startą czekoladą.
Podawać na ciepło lub na zimno.







poniedziałek, 22 października 2012

Tarteletki ze śliwkami




Nie ma nic lepszego dla małych rączek, jak zgrabne, mini babeczki, 
kolorowe - tarteletki:)
Miałam ochotę dogodzić moim chłopcom i udało mi się to znakomicie.
Byli zachwyceni wypiekami i migiem spałaszowali wszystkie babeczki:)

Z racji, że ciasta, śliwek i kremu wyszło dużo, a foremek do tarteletek posiadam mało, dodatkowo udało mi się z pozostałych składników upiec klasyczną tartę. 
Byłam za leniwa i za bardzo niecierpliwa żeby bawić się w pieczenie drugiej porcji tych smakowitych babeczek;)

Składniki:

*Składniki na tartę/tarteletki znajdziesz tutaj
Jedyna zmiana, to dodanie łyżeczki cukru zamiast soli.

krem
  • 2 jajka
  • 50g cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 ml śmietany(12%/18%)
  • śliwki (kilkanaście sztuk)
Ciasto zagnieść zgodnie z powyższym przepisem.
Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąc pestki.
Jajka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę lekko ubić.
Dno foremek do tarteletek wyłożyć ciastem.
Masę wlać na ciasto.
Ułożyć na niej połówki lub ćwiartki śliwek.
Babeczki piec ok 30 minut w 190C.












piątek, 19 października 2012

Chipsy ziemniaczane z rozmarynem




Pyszna alternatywa dla zwykłych ziemniaków lub frytek. 
Chipsy ziemniaczane świetnie smakują jako dodatek do mięsa czy sosu. 
Sprawdzą się również jako samodzielna przegryzka.

Uważajcie, są wciągające;)

Składniki:
  • 6 ziemniaków w mundurkach
  • sól
  • rozmaryn (ok. 3-4 szczypty)
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
Ziemniaki dokładnie umyć.
Pokroić w cienkie plasterki nie obierając ze skórki.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Oprószyć solą, rozmarynem, dodać posiekany czosnek.
Polać olejem tak aby ziemniaki nie kleiły się do siebie podczas pieczenia.
Wymieszać.
Piec w 180C - 200C do momentu zarumienienia się na złoto.