Po raz pierwszy tak podaną pastę jadłam w domu u mojego Em, jeszcze przed ślubem.
Zjadłam i przepadłam:) Oczarował mnie smakiem i swoją prostotą.
Ekspresowe danie do przyrządzenia, a jakże wspaniały efekt dla podniebienia.
Przepis przeniosłam do naszego domu i od tego czasu, taki makaron robię bardzo często.
Plasuje się on w samej czołówce naszych ulubionych past, na które mamy zawsze ochotę;)
Jest wyborny!
Składniki:
- 200-250g łososia wędzonego
- 300- 400g dowolnego makaronu(polecam jakiś grubszy, u mnie kokardki)
- cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- mleko (daję ok. 1.5-2 szklanki)
- sól, pieprz
- koperek
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę.
Trzymać parę chwil na małym ogniu.
Powoli dolać mleko, jednocześnie ruszając trzepaczką żeby nie powstały grudki.
Chwilkę gotować cały czas mieszając.
Sos ma być średnio gęsty ( jeżeli jest za gęsty dolewamy jeszcze trochę mleka)
Przyprawić solą, pieprzem (uważać na sól ponieważ łosoś sam w sobie jest słony).
Płaty wędzonego łososia pokroić w kostkę.
Wrzucić do sosu.
Dodać podsmażoną cebulę i koperek.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić.
Makaron połączyć z sosem.
Całość trzymać na małym gazie, delikatnie mieszając przez ok. 2 minuty.
Makaron podawać gorący.
klasyka, polecam z serkiem mascarpone zamiast mleko+mąka+masło
OdpowiedzUsuńkiedyś wypróbuję:) będzie jakaś odmiana:D
UsuńW takim razie spróbuję. Łosoś i koperek do mnie mówią.
OdpowiedzUsuńsmacznego:D
UsuńJeden z najlepszych, powiadasz? W takim razie już zapisuję przepis :) Połączenie łososia, koperku, beszamelu i makaronu nie potrzebuje przekonywań :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
ja również nie musiałam się przekonywać do tego zestawu;)
UsuńWygląda rewelacyjnie! Na pewno zrobię, bo makarony uwielbiam:))
OdpowiedzUsuńTwój opis tak mnie zachęcił, że na dniach zrobię tą pastę na obiad!
OdpowiedzUsuńwypróbuj jest pycha!:D
UsuńJuż od samego patrzenia mam na to ochotę ;) Musi być przepyszne.
OdpowiedzUsuńoj tak smakuję pysznie!
Usuńmuszę koniecznie zrobić taki makaron:)
OdpowiedzUsuńPewnie bedzie baaardzo delkiatny w smaku, ostatnio bardzo lubię takie smaki to przez moje Dziobaki, które przepadają za ostrym, ale rozsądek jednak zwycieża. A do tego koperek, który kocham i wtryniam gdzie tylko się da:) kradnę ten przepis do kuchni własnej :) pozdrawiam kami
OdpowiedzUsuńDokładnie, makaron jest delikatny wręcz aksamitny w smaku. Bardzo się cieszę, że "kradniesz" przepis:) Zdaj relacje z wrażeń smakowych;)
UsuńSmakowity, kiedyś robiłem makaron z wędzonym łososiem, ale dawno ;)
OdpowiedzUsuńczas odświeżyć przepis;)
UsuńBardzo lubię łososia w makaronach wszelkich, koperek dodatkowo zachęca mnie do Twojej wersji, z mlekiem nigdy nie próbowałam, zawsze oliwa lub jakiś kremowy serek, czy śmietana...
OdpowiedzUsuńMniaaam!
OdpowiedzUsuńMusi być przeepyszny. Kocham makaron i łososia. Zapisałam;)
już od samego przeczytania zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńdobry na jesienne smutki, taki pyszny gęsty sos, i ten łosoś na pewno nadaje wspaniałego wędzonego smaku. Koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Monika
wygląda przepysznie i ten sos beszamelowy mm, ja najczęściej widuje połączenie makaronu z serem i śmietaną, a tutaj- bach, można zrobić pyszny, biały sos, bez śmietany :) kupię łososia i wyprpóbuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńcieszę się, napisz jak smakowało:)
Usuńhmmm w sumie mam łososia ;D
OdpowiedzUsuńhaaaaa!
Usuńmniam - pychotka :-)
OdpowiedzUsuńwszystko co jest wzbogacone o łososia musi być pyszne, szkoda, że nie mieszkamy w sąsiedztwie bo bym wpadła do Ciebie na taki makaronik :)
OdpowiedzUsuńzawsze mogę ci podesłać kurierem;)
UsuńUwielbiam łososia z makaronem! Cebulki nigdy nie dodawałam, więc muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńmy cebulkę uwielbiamy więc dodaję gdzie się da;)
OdpowiedzUsuńPojadłabym, pojadła...
OdpowiedzUsuńKremowo wygląda i bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńŁosoś to jedna z moich ulubionych rybek.:)